TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 8

RetroUI, program som ersätter Metro i Windows 8

RetroUIEn av de största nyheterna i Windows 8, och även det som är mest kritiserat, är Modern UI – eller Metro som det tidigare kallades. Det nya gränssnittet är gjort utifrån pekskärmar, och trots att det fungerar hyfsat bra även med mus och tangentbord är det en stor omställning.

Det har redan börjat dyka upp olika program som på ett eller annat sätt tweakar Windows 8 till att se ut som Windows 7. En helhetslösning är RetroUI som gör att du startar upp i skrivbordsläget, får en startmeny och dessutom kan du köra Windows 8-appar i vanliga fönster.

RetroUI är ett program som tweakar Windows 8 till att fungera ungefär som det traditionella gränssnittet. Du tar alltså bort Modern UI/Metro. På sin hemsida har utvecklaren en video som förklarar varför det nya gränssnittet i Windows 8 innebär ett problem för såväl IT-avdelningar som slutanvändare. Med RetroUI kan man köra Windows 8 men ändå gå tillbaka till gränssnittet från Windows 7 och tidigare versioner.

Med RetroUI installerat kan du välja att hoppa över Moder UI, och istället starta upp direkt i skrivbordsläget (desktop-läget). Som standard Windows 8 hamnar du i det nya gränssnittet efter att du har loggat in, och vill du gå till skrivbordsläget kan du exempelvis trycka Windows+[D].

RetroUI - Startmeny i Windows 8

Vidare inför RetroUI en startmeny, som dock inte ser ut som den i exempelvis Windows 7. Det är istället en annan form av startmeny som utvecklaren Thinix själva designat. Utseendet påminner om det nya Windows 8-gränssnittet med paneler.

Det finns fler lösningar för att få tillbaka en startmeny i Windows 8. En lösning är ViStart, som är gratis att ladda ner och använda. Läs mer om ViStart och startmeny i Windows 8.

Så kallade Windows Store Apps, det vill säga Windows 8-applikationer som du hämtar från Windows Store och som är byggda att köras i Modern UI, kan exekveras i ett vanligt fönster. Hur väl det här fungerar i praktiken bör du testa. Windows Store Apps använder ofta så kallade hotspots, alltså områden på skärmen dit du får muspekaren (om du inte har pekskärm) för att aktivera menyer och annat. Det här är mer logiskt när apparna körs i fullskärmsläge.

Kör Windows Store Apps i skrivbordsläget

Vidare erbjuder RetroUI något man kallar för Tablet View. Det är ett speciellt gränssnitt som är anpassat för surfplattor. Enligt skärmdumparna ser det ut ungefär som en fulare variant av det vanliga Windows 8-gränssnittet.

RetroUI säljs i flera olika paket med olika antal licenser för privatpersoner, företag och statliga institutioner, samt skolor. Som konsument betalar du $4,95 (motsvarande cirka 34 kronor) för en licens. Du läser mer om programmet på hemsidan.

RetroUI skjuter ”problemet” på framtiden

Stora förändringar i gränssnitt innebär mycket svett och tårar för de som arbetar med support på exempelvis stora företag och organisationer. Användare som inte är intresserade av datorer har förmodligen haft svårt att lära sig gränsnittet Windows, och om allt helt plötsligt ser totalt annorlunda ut blir det jobbigt. Sådant här är kostsamt, eftersom det drar ner produktionen, gör medarbetare frustrerade och dessutom måste man utbilda alla igen.

RetroUI med Startmeny i Windows 8

Jag vill understryka att jag inte är kritisk till det nya gränssnittet, för jag gillar det. Jag lyfter bara fram praktiska problem ur ett realistiskt perspektiv. Jag kan till exempel föreställa mig hur det kommer att bli när mina föräldrar får Windows 8, när de äntligen lärt sig hur traditionella Windows fungerar. Inte för att de på något sätt är korkade, men är man inte intresserad så är det jobbigt.

Det är som när jag sätter mig i en bil med automatväxel. Jag har noll intresse av bilar, utan vill bara att de ska ta mig från plats A till plats B och om bilen då inte fungerar som min vanliga löper jag risk för nervsammanbrott.

Jag skulle tro att det därför finns en rätt stor marknad för program som RetroUI. Rent principiellt tror jag en del – inte minst Microsoft – kommer tycka att det är fel att plåstra om Windows 8 så att det ser ut som ett utgående system. RetroUI löser inte ett ”problem”, utan skjuter det bara på framtiden. Huruvida det är rätt eller fel väg att gå kan diskuteras.

Å andra sidan är en av fördelarna med Windows att det finns så många program som gör att vi kan få det att se ut och fungera som vi själva vill. Vad tycker du?

Tablet View i RetroUI

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

3 kommentarer

 1. Pentti2012-11-24 at 00:39Reply

  Det första jag installerade efter installationen var Classic Shell och efter det blev det värt att byta från 7:an. Jag är väl en gammal grinig gubbe men jag såg aldrig någon fördel med pekskärmsgränsnittet på en stationär dator…

 2. Fredds2012-11-14 at 11:00Reply

  Tråkigt att inte möjligheten att köpa skrivbordsappar finns i Windows Store. Gillar tilesen som ger en vra uppdatering kring nyheter och sådant. Dock är det rätt segjobbat med mus och tangentbord. Och de dolda menyerna är ju inte heller särskillt intuitivt med mus.

  Dessutom hoppas jag på nytt API för skrivbordsprogram likt OS X där program installeras enklare genom att man drar ett program till en mapp för att installera och att det ska bli enklare att slippa onödigt skräp efter avinstallation. Man borde göra sig av med Windows Registret. Idag samlar windows på sig mer skräp än konkurrenterna skulle jag säga.

 3. JimRam95762012-11-13 at 23:00Reply

  Snygg!!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.