TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Ska vi har rätt att bli raderade från nätet?

Skribent:
Publicerad: , 08:51
Respons: 5 kommentarer

right to be forgottenVarje dag kastas nya ungdomar ut i arbetslivet, där potentiella arbetsgivare googlar deras namn och får upp alla möjliga pinsamma bilder och texter som av okunnighet lagts ut online. Jag kan förstå att de helst vill att allt kunde försvinna.

Det finns en rörelse, om man kan kalla det för det, som kallas för Right to be Forgotten – rätten att glömmas bort på nätet. EU-kommissionen har till och med lagt in förslag på att det här ska skrivas in i regelverket. Men ska vi verkligen ha den rätten?

Peter Fleischer, som jobbar med integritetsfrågor, har skrivit en intressant bloggpost med rubriken Foggy thinking about Right to Oblivion. Här diskuterar han frågan, förklarar tankarna och tar upp problemen.

Tanken med Right to be Forgotten, är att företag som lagrar data ska ha ett utgångsdatum. De ska inte få lagra data hur länge som helst. Det här handlar till stor del om sociala nätverk. Sådant som du twittrar om idag, ska inte finnas kvar i all evighet. Datorer ska programmeras till att radera informationen efter en viss tid.

Fleischer anser att den här kampen för personlig integritet i slutändan övergår till censur. Han tar upp frågan om huruvida du som privatperson ska få rätt att radera information om dig, som någon annan lagt ut på nätet.

Det finns många som är för detta, men då får yttrandefriheten stryka på foten. Säg att du inte håller med mig om något jag säger eller skriver, och du publicerar kritik mot mig – ska jag då ha rätten att radera denna text om jag inte gillar det?

Läs mer på Peter Fleischers blogg.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Pedro Alvarez2011-03-16 at 23:45Reply

  Ena dagen pratar vi om att internet skall vara fritt, och nästa dag så skall det censureras.
  När man i dagens samhälle stampar rakt in på nätet med foto och kommentarer som kanske inte borde vara där, då är det synd att säga ”Man måste tänka sig för” men så är det.
  Detta snack om att man måste skydda sina barn… Det stämmer, men idag finns det relativt bra program för att låsa delar på nätet, och de barn som ”vill” knäcka dessa program kommer att göra det, precis som de barn för 15-20 år sedan ville röka, gjorde så.

  Vad skulle nästa steg vara om vi börja censurera våra saker på nätet, skall då staten också få gå in och censurera vad de vill?
  Då slutar det snart som i Kina, där staten säger vad du skall få se…

 2. Lars-Åke2011-03-16 at 14:21Reply

  Mycket intressant ämne!
  Man måste först och främst komma ihåg att lagstiftning runt internet inte blir global. Och därmed inte allomfattande.

  Min inställning är att jag bör ha rätt att radera mina bloggar och mina konton på olika webbplatser. Problemet är väl speglingar som kan ligga kvar på andra platser.

  Jag är mycket försiktig och håller mig anonym där det går. Skriver inte ut fullständigt namn i kommentarer t.ex. Och använder en e-postadress som inte avslöjar namnet. Anonymiteten blir då vad man skulle kunna säga normalsäker. Men helt anonym för den som verkligen är ute efter mig eller mina aktiviteter är man aldrig, det måste man ha med i beräkningarna när man skriver något.

 3. Tim2011-03-15 at 16:43Reply

  Det är ju omöjligt att säga att en sån här sak är rätt eller fel, utan att känna till vilka villkor och undantag som finns. Vad jag har fått lära mig, är det fullt tillåtet att fotografera in på andras tomter – och t.o.m. in i särskilda hus, om man inte får klara besked om att det finns ett förbud mot det. Man behöver alltså inte alls sysselsätta sig med nånting som är tänkt att synas för allmänheten, för att hamna på en bild som kan användas utan ens vetskap. Och hur många brukar ifrågasätta användandet av bilder som de inte själva är med på eller har någon direkt anknytning till?

  Jag kom att tänka på en artikel av Nikke Lindqvist, som berör detta, och som kanske kan vara av intresse:
  http://www.lindqvist.com/rattighet-att-inte-vara-med-pa-bild/

 4. Kenny2011-03-15 at 10:47Reply

  Data som individen har fört upp på nätet ska verkligen inte ha ett utgångsdatum, men man ska alltid ha möjlighet att ta bort det, på ett eller annat sätt. Internet är ingen skapelse som du är menad att vara offentlig på 24/7 och utöver det så får folk se över sina sekretessinställningar.

  Men någonting någon annan har lagt upp om dig? Det är en svårare fråga som har ett komplext svar. Jag anser i alla fall att om det som är upplagt på något sätt bryter mot de personliga rättigheterna och lagar som PUL och så så ska du ha möjligheten att ta bort det, eller i alla fall censurera det. Men om det är t.ex. en bild på en allmän plats där du råkar vara med eller en formell artikel/diskussion om något allmänt du själv har skrivit så ska du verkligen inte ha möjlighet att censurera eller ta bort det. Du själv tog valet en gång att göra något allmänt, då får man allt leva med konsekvenserna.

  Jag tycker personligen att diskussionen borde ändras och istället riktas mot att det som skrivs på t.ex. sociala tjänster är som standard privat, och användaren måste opt-in för att göra det offentligt för alla att se. Detta hade räddat flera människor väldigt mycket från konsekvenserna från handlingar de inte riktigt har greppat möjligheterna från.

  @Marcus
  Internet är en informell plats, vilket är det fina med den, och på varje sociala nätverk får du ett eget rum/krypin som du själv kan möblera och städa efter eget bevåg. Att jämföra det med att publicera något allmänt och formellt i gammalmedia och så är det samma som att säga att du aldrig som privatperson ska ha rättigheten att städa bort foton/brev/grejer från ditt eget sovrum. Du hängde upp ett foto en gång i tiden på väggen och nu får du allt skylla dig själv över att du skäms över det. Inte fan ska du ta ner fotot heller, fast det hänger i ditt eget rum!

  >_<

 5. Marcus Olsson2011-03-15 at 09:13Reply

  Det är en rättighet som man tyvärr inte har – och inte heller borde ha. Om man publicerar något på t.ex. Facebook som man sedan skäms över så får man skylla sig själv.

  Om man går tillbaka till gammalmedia – typ dagstidningar etc. Om du har skickat in en debattartikel som du skäms över till t.ex. Aftonbladet och sedan vill ha väck den, inte drar Aftonbladet in alla tidningar och bränner dem? Samma sak om du har publicerat en bok som du 10 år senare inte vill att folk ska läsa – ska du ringa runt till alla köpare säga att de ska skicka dem till dig så att du kan elda upp dem?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.