TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Google Docs

Så gör du läsarundersökningar med Google Docs

Skribent:
Publicerad: , 19:08
Respons: 5 kommentarer

google-docs-formularOm du behöver ett sätt att samla in information från dina besökare, exempelvis om du ska ha en tävling eller göra en läsarundersökning, finns ett gratis alternativ i och med Formulärfunktionen i Google Docs.

Funktionen låter dig skapa ett formulär med fritt utseende, och datan lagras hos Google, vari du kan öppna dem i Google Docs som ett kalkylark (här kan du också exportera till Excel, om du hellre använder det). Du kan även skapa statistik med grafer, för att få en bra överblick.

När jag gör tävlingar och läsarundersökningar har jag använt mig av PollDaddy. Frågan är om jag inte ska gå över till Google Docs istället, eftersom det går att göra precis samma sak, fast med skillnaden att Googles lösning är gratis. PollDaddy kostar en bra slant när du vill kunna samla ihop mycket data.

Skapa ett formulär

Börja med att logga in på Google Docs, och välj Skapa nytt -> Formulär. Själva gränssnittet är lätt att använda. Du fyller i en rubrik och eventuellt en förklarande text på ditt formulär, och sedan kan du börja redigera dina frågor.

Klicka på Lägg till objekt, följt av vilken typ du vill lägga in: Text, Flerval och Kryssrutor är de vanligaste alternativen för frågor till en undersökning eller tävling.

 google-formular

När du för muspekaren över ett objekt, alltså en fråga, kommer tre ikoner att visas till höger. Pennan låter dig redigera frågan, och papperskorgen raderar den. Varje fråga har en rubrik och en valfri beskrivande text. Du kan också kryssa i om du vill att frågan ska vara obligatorisk. Frågetyp är vilken sorts fråga det är; exempelvis Text eller Flerval. Prova dig fram!

Publicera ditt formulär

Innan du puttar ut din undersökning eller tävling kan jag ge några tips:

 • Om det är en tävling, var noga med att det finns ett tävlingsmoment så att du kan motivera vinnaren – annars räknas det som lotto, vilket Lotteriinspektionen inte gillar.
 • Glöm inte att ta med ett obligatoriskt fält för e-postadress, om du vill kunna komma i kontakt med deltagarna. Gör det obligatoriskt, det är faktiskt rätt vanligt att tävlingsdeltagare glömmer tala om vem de är.
 • Har du ett nyhetsbrev, lägg till en kryssruta längst ner där du frågar om deltagaren vill ha ditt gratis nyhetsbrev. Det är ett bra sätt att plocka in lite extra prenumeranter.

Klicka på Spara uppe till höger för att lagra dina ändringar. Vill du göra utseendet lite trevligare, klickar du på Tema. Här hittar du en rad olika färdiga designmallar.

google-docs-form-tema
image-12115

Passa även på att redigera tacksidan som deltagare kommer till när du fyllt i ditt formulär. Det gör du via Fler aktiviteter -> Redigera bekräftlese.

Längst ner på webbsidan hittar du en länk till ditt formulär. Nu är det bara att posta en länk på din blogg, webbsida, i ditt nyhetsbrev eller var någonstans du vill.

Se resultat och data

Ditt formulär hittar du bland dina dokument i Google Docs. Du kan därifrån öppna formuläret senare, för att exempelvis kontrollera svar. Välj i menyn Se svar antingen Sammanfattning eller Kalkylark. Det förstnämnda visar statistik över dina inkomna svar, medan kalkylarket listar all insamlad data.

google-docs-se-svar
image-12116

När du öppnar datan i Googles kalkylverktyg kan du som sagt exportera till Office Excel. Det gör du via Arkiv -> Hämta som -> Excel. Det är inget fel på Googles kalkylverktyg, men är det stora mängder data och om du vill göra lite mer avancerade beräkningar för statistik, fungerar Excel bättre.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

STARTA NYHETSBREV: Sponsrade länkar

Vill du starta ett eget nyhetsbrev? Prova Get a Newsletter! Mycket lättanvänd tjänst som du kan prova helt gratis!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. The Blog of Blogs » Blog Archive » Så gör du läsarundersökningar med Google Docs2011-01-30 at 21:50Reply

  […] to break into the lucrative world of trading and quantitative finance? You need this book! http://blogg.tkj.se/s-gr-du-lsarunderskningar-med-google-docs/ A Remarkable Book from […]

 2. SEO Petter2011-01-21 at 11:57Reply

  Här får man tips på tips på tips…
  Helt otroligt!
  Du driver Sveriges bästa IT blogg!
  Kör hårt mannen!

  Petter

 3. Fredrik Hed2011-01-20 at 10:05Reply

  Tack Tommy. Vet du om det går att sätta en spärr på enkäten, t ex att den stängs efter ett visst datum eller 100 svar eller så?

 4. Dennis2011-01-19 at 21:30Reply

  Är det hit man vänder sig om man behöver hjälp med datorn? =)
  Får läsa lite här, svaret på mitt problem kanske redan är skrivet.

 5. wifi3g64gb2011-01-19 at 21:12Reply

  Ja det verkar ju fantastiskt. Men det blir kanske svårt utan stora kunskaper att ersatta tex aweber, för att driva kampanjer och liknande. Men det går kanske med lite klurighet.
  Ralph

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.