TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Så hanterar ditt företag negativ kritik i bloggar

Skribent:
Publicerad: , 18:24
Uppdaterad: 2010-10-04, 10:21
Respons: 5 kommentarer

negativ-blogg-kritik
image-10560
Vad gör du om ditt företag har drabbats av negativ kritik i bloggar? En stor del av svenskarna har egna bloggar och många av dem är inte sena med att posta aggressivt negativa bloggposter om företag som de anser sig blivit illa behandlade av. Dessa bloggposter hamnar inte sällan långt upp i sökresultaten hos Google och Bing.

Det är väldigt enkelt att publicera ett argt blogginlägg när man tycker sig blivit illa behandlad. I många fall har bloggaren säkert inte tänkt till lite extra innan han lagt upp sin bloggpost. Så vad gör du då som företagare om du är drabbad?

Om nu olyckan är framme finns det en hel del du kan göra för att rätta till det – och lika mycket som du inte ska göra. En snabb och ogenomtänkt reaktion kan lätt slå bakut och göra allt mycket värre. Här har jag samlat ihop 6 tips om hur du kan gå tillväga för att göra saker och ting rätt igen.

1. Kontrollera uppgifterna

Vad ligger bakom kritiken? Är det kunden som har överdrivet eller har ert företag verkligen gjort fel? Många gånger handlar kritiken om att företaget inte hanterat kundens problem på ett bra sätt. Det kan vara att någon på kundtjänst varit ohövlig och arrogant, eller att ingen tagit tag i problemet.

Ta reda på bakgrunden så att du vet vad det handlar om. Och se naturligtvis till att få bukt på det eventuella problem som finns inom företaget.

2. Kontakta bloggaren

När du fått en bild av problemet och hittat en lösning på det, ta kontakt med bloggaren. Här ska du vara försiktig. Det dummaste ett företag kan göra är att på något sätt lägga skulden på kunden, eller försöka få bloggaren att plocka ner inlägget. I sådana här fall kan du utgå från att bloggaren kommer skriva en uppföljare och göra saken mycket värre. Var trevlig, var personlig och framför allt se till att lösa problemet! Om det behövs, erbjud gärna någon form av kompensation.

Återigen – försök inte att få bloggaren att ta bort eller på något sätt ändra inlägget. Försök inte påverka vad bloggaren skriver. Gör du honom eller henne nöjd, är oddsen höga att det kommer en positiv uppföljare på bloggposten, men låt bloggaren ta detta beslut utan att du påpekar det på något sätt.

3. Skriv kommentar till bloggposten

Kommentera gärna angreppet på bloggen, men gör det på ett personligt och trevligt sätt. Har ni gjort fel, be om ursäkt och förklara varför det blivit som det blev. När du skriver kommentarer på bloggar, gör det under ditt namn så att du gör företaget personligt. Om du bara använder företagets namn blir det väldigt anonymt och opersonligt, och bloggar är väldigt personliga.

4. Få mer positiv kritik publicerad

Ett sätt att få bort tyngden på den negativa bloggposten i sökmotorerna, är att få nya bloggposter och artiklar publicerade. Om den negativa artikeln har fått kommentarer av andra bloggar, kan det vara en idé att kontakta dessa genom att läsa deras bloggar och skriva kommentarer utifall att de också har nämnt ert företag.

Det finns massor av sätt att få publicitet på webben. En rätt logisk lösning är att skriva pressmeddelanden. Newsdesk är en väldigt bra tjänst för att lägga ut pressmeddelanden om ditt företag. Ni har säkert några nyheter att publicera? Eller varför inte skriva ett offentligt svar på den ursprungliga bloggposten, förklara er och be om ursäkt?

5. Kontra med en egen blogg

Att starta en egen blogg är väldigt enkelt. Det enda du behöver är tid att uppdatera den. Ska du ha en blogg, behöver du publicera i alla fall ett par inlägg i veckan för att det ska vara en seriös satsning.

Det är inte nödvändigt att du besvarar kritiken i bloggen. Du kan istället skriva nyheter, tips och annat som har med er bransch att göra. Detta gör att ni skapar er ett namn i bloggvärlden och som ett litet plus matar du sökmotorerna med bra material, som bland annat driver trafik till er sajt.

Läs om att starta en blogg.

6. Lär dig synas i sociala medier

Bloggar är väldigt sociala sajter. De flesta bloggare hänger även på Facebook och Twitter. Det finns flera företag som fått ett klart bättre rykte efter att ha satsat på sociala medier.

SJ är ett utmärkt exempel på hur ett företag kan använda Twitter för att på ett personligt sätt besvara frågor och eventuell kritik. Men om du vill göra ditt företag tillgängligt på Twitter, se till att verkligen vara aktiv. Läs och svara på tweets som har med ditt företag att göra.

Som ett sista bonustips kan du anlita SEO-konsulter som hjälper dig att städa bort negativ kritik från Google. Ponera att en väldigt aggressiv bloggpost hamnar överst i Google om man söker på ert företagsnamn – då kan det vara en god idé att vända sig till en expert. Jag kan varmt rekommendera Nikke Lindqvist, som är väldigt kompetent och har en tjänst han kallar för Google-städning.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Klockren damage control av City Network | Christopher Wendels2010-10-08 at 17:25Reply

  […] tävlingen, och långt värre, de föredömliga bloggarna som ställer upp med sina namn. Dessa är Tommy K. Johansson, Andreas Bard och Jesper […]

 2. Nicklas Jarnesjö2010-10-05 at 22:15Reply

  Detta låter precis som Hewal Företagsrådgivning gjorde

 3. Så hanterar ditt företag negativ kritik i bloggar | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-10-03 at 16:25Reply

  […] behandlade av. Dessa bloggposter hamnar inte sällan långt upp i sökresultaten hos Google […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 4. TkJ2010-10-02 at 19:17Reply

  Kenny: Fast det är ju inget BRA tips… :)

 5. Kenny2010-10-02 at 18:55Reply

  7. Gorma om hur idiotisk bloggaren är i kommentarerna och försök uppmana alla besökare att inte lyssna på denne. Uppge inte ditt namn utan använd ett pseudonym och nämn inte att du arbetar på företaget ifråga. För bästa resultat, gör allt detta från en dator som finns hos företaget, för att strö salt i såren.

  Vänta en dag och se sedan hela bloggosfären se rött över hur du behandlar dina kunder när det kommer fram var din IP-adress leder till.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.