TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Backup

Så aktiverar du backup på dina filer i Windows 10

Skribent:
Publicerad: , 13:20
Respons: 4 kommentarer

Backup i Windows 10Om du tar till vana att alltid spara dina dokument – bilder, filer och annat – i ditt personliga Bibliotek i Windows 10, är det väldigt enkelt att aktivera automatiskt säkerhetskopiering. Det enda du behöver är någon form av lagringsenhet utöver datorns egna hårddisk – till exempel en nätverkshårddisk eller extern hårddisk.

Microsofts molntjänst OneDrive är som säkert bekant ordentligt integrerat i Windows 10, och filer som lagras här synkroniseras mellan din dator och Microsofts servrar. Men även om du har en backup-lösning i och med detta ska du även ha en privat säkerhetskopiering. Och det här är väldigt enkelt fixat i Windows 10. I den här guiden visar jag hur du gör.

Jag brukar säga att när det gäller hårddiskar, ska man vara förberedd på när de kraschar – inte om de kraschar. I de flesta fall hinner vi byta dator innan hårddisken har givit upp, men om du använder en hårddisk tillräckligt mycket så kommer den att dö. Varken hårddiskar eller de nyare SSD-enheterna är oändliga.

Det här är klart värt att ha i åtanke om du använder en extern hårddisk som har hängt med länge. Med hjälp av program, till exempel HDD Health, kan du analysera hårddiskar för att se hur de mår. Skulle din gamla externa disk visa symtom på att bli gammal, är det dags att skaffa en ny.

Gratisprogram kontrollerar hälsan på din hårddisk
image-23794

Med programmet HDD Health kan du kontrollera hur din hårddisk eller SSD mår. Du kan använda det för att få koll på huruvida din hårddisk börjar bli sliten.

Vidare finns det en uppsjö av sätt som kan förstöra dina dokument, digitalfoton och andra privata filer. Det finns gott om exempel på allt från professionella fotografer, författare, studenter och doktorander som blivit av med sina arbeten på grund av att dokumenten försvunnit och de inte haft en säkerhetskopia.

Säkerhetskopiering av filer i Windows 10

Att säkerhetskopiera är naturligtvis väldigt viktigt, och i Windows 10 är det här lätt att fixa. Det enda du behöver är en extern hårddisk – antingen direkt kopplad till datorn eller en nätverkshårddisk.

Skaffa backup på annan plats! Att bara ha säkerhetskopia på en hårddisk kopplad till datorn skyddar inte mot allt. Skulle någon stjäla din utrustning, eller om ditt hem förstörs av naturkatastrof, eller om du drabbas av skadlig kod som förstör allt det kommer åt – då hjälper inte en sådan här backup. För att vara helt säker bör du ha en backup i molnet. Det finns flera sådana tjänster – Microsofts OneDrive är en.

När du sparar dokument och andra privata filer, rekommenderas att du tar till vana att spara dessa i ditt så kallade Bibliotek – det vill säga mapparna Bilder, Dokument, Hämtade filer, Musik och Filmer – eller i mappar under OneDrive, som du hittar i vänsterspalten i Utforskaren och fildialogboxen när du sparar.

ANvänd Bibliotek i Windows för att spara dina filer
image-23795

Windows har länge haft så kallade Bibliotek för varje användare, där du bör lagra alla dina privata filer.

Om du gör detta är säkerhetskopiering i Windows 10 en enkel sak. Den inbyggda funktionen för backup fungerar genom att kopiera allt som finns i Bibliotek, på skrivbordet, dina favoriter (i Edge och Internet Explorer), dina kontakter samt alla offline-filer i OneDrive. Offline-filer är sådana som rent praktiskt även synkroniseras till din hårddisk. Har du standardinställningar för OneDrive synkroniseras allt, vilket betyder att alla filer räknas som offline-varianter.

Börja med att öppna Inställningar via Startmenyn eller Åtgärdscenter. Gå in under Uppdatering och säkerhet, så hittar du funktionen Säkerhetskopiering.

Windows 10, inställningar
image-23796

Under Inställningar hittar du Uppdatering och säkerhet, klicka för att komma vidare till fler menyval.

När du klickar upp fliken Säkerhetskopiera med hjälp av Filhistorik, har du möjlighet att välja vilken enhet du vill använda dig av för din backup. Här väljer du en hårddisk som du alltid har ansluten till din dator – antingen en extern disk eller en nätverkshårddisk.

Använder du en bärbar dator som du brukar ta med dig, gör det inget om du inte alltid har tillgång till din backup-enhet. Säkerhetskopieringen kommer att pausas under tiden du saknar access till enheten. Men det är bra att använda en extern hårddisk du som regel alltid har ansluten, så att din säkerhetskopia kan uppdateras kontinuerligt med nya och förändrade filer och mappar.

Backup i Windows 10
image-23797

I fönstret för Uppdatering och säkerhet väljer du Säkerhetskopiering, följt av Lägg till enhet och den lagringsenhet du vill säkerhetskopiera till.

Skaffa NAS eller extern hårddisk

Om du inte har någon extern hårddisk, är priserna på de rätt låga idag. Du kan även köpa en nätverkshårddisk (NAS) för relativt låga priser. Fördelen med en nätverkshårddisk är att du kommer åt den från alla datorer i ditt nätverk, så att du kan använda samma disk för alla datorernas backup.

Säkerhetskopiering i Windows 10
image-23798

När du valt enhet kommer ett nytt fönster att öppnas, där det framgår vad som ska tas backup på – klicka Aktivera.

Efter att du aktiverat din säkerhetskopiering, kan du göra fler inställningar för processen. Detta gör du genom att åter gå till Inställningar -> Uppdatering och säkerhet -> Säkerhetskopiering. Klicka på Fler alternativ, så kommer du till ett fönster är du kan konfigurera din backup.

Här kan du bestämma hur ofta din säkerhetskopia ska göras. Du kan välja allt från var 10:e minut till en gång om dagen. Grundinställningen är en gång i timmen. Vid säkerhetskopiering kommer givetvis bara dina nya och uppdaterade filer att kopieras.

Första gången du aktiverar din nya backup kan det ta en stund beroende på hur mycket data du har i dina kataloger. Därefter går det rätt snabbt, och det sköts i bakgrunden utan att du behöver tänka på det.

Windows 10, inställningar säkerhetskopiering
image-23799

Du kan bestämma hur ofta du vill att din backup ska göras, och även vilka mappar som ska säkerhetskopieras.

En av mapparna i ditt Bibliotek är Hämtade filer. Om du brukar tanka ner stora filer, såsom filer, och lägger dessa i Hämtade filer, kan det vara en god idé att radera eller flytta dem, om du inte anser att de behöver säkerhetskopieras.

Windows komprimerar inte dina filer i säkerhetskopian, utan kopierar dem bara rakt av. Det här gör att du enkelt kan öppna din externa hårddisk och bläddra fram till de filer du har tagit backup på.

DIna säkerhetskopierade filer på din externa hårddisk
image-23800

När du behöver återskapa en fil eller mapp, hittar du alla på den enhet du har gjort din backup till.

Att aktivera säkerhetskopiering i Windows 10 är sålunda väldigt enkelt, och när du väl konfigurerat det enligt ovan kommer det att skötas automatiskt i bakgrunden. Skulle något hända har du alltid en säkerhetskopia liggande.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Thor Petersson2016-08-26 at 14:04Reply

  Jag har säkerhetskopierat till extern hårddisk med windows 10. När jag tittar på filerna i min backup på den externa hårddisken har filnamnet fått ett tillägg. mitt filnamn + (utc datum). Dessutom har filerna skrivskyddats.
  Hur gör man för att detta skall undvikas och hur gör man för att lägga tillbaka dessa namnändrade filer utan att detta utc datum följer med och att skrivskyddet tas bort?
  tacksam för ett svar

 2. Christer Månsson2016-01-08 at 15:15Reply

  Jag får inte säkerhetskopieringen att fungera i alla fall, med windows 10, trots att jag noga läst dina tips. Varken mot NAS-drive eller en direktansluten backupdrive. Jag kan dock läsa på diskarna. Men icke backup. Tips någon? /Christer

 3. Janne Iso-Aho2015-08-27 at 07:24Reply

  Tack för hjälpen. Ska säkerhetskopiera omgående. Dropbox är säker. Använt några år. Mvh janne

 4. Lars2015-08-25 at 20:39Reply

  Använder Dropbox, är den säker +

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.