TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Lösenord

Så dåliga är vi på att hantera lösenord säkert!

Skribent:
Publicerad: , 12:33
Respons: 4 kommentarer

Dåliga lösenordAlla Internettjänster där du har ett personligt konto skyddas med hjälp av användarnamn och lösenord. I väntan på en bättre teknisk lösning för att skydda vår privata data, är det denna metod som gäller. För att lösningen ska vara säker krävs dock att man hanterar sina lösenord bra.

Det finns tre viktiga regler för att ha säkra lösenord. För det första ska du använda komplexa lösenord. För det andra ska du inte återanvända samma lösenord på flera sajter. Och slutligen ska du se till att ändra dina lösenord med jämna mellanrum. En relativt ny rapport från PTS visar att vi svenskar är tämligen kassa på det här.

Post- och telestyrelsen genomförde nyligen en undersökning döpt till ”Konsumentundersökning om internetsäkerhet”. Siffrorna baserar sig på telefonintervjuer genomförda av företaget Sweco Eurofutures. Sammanlagt intervjuade man 1122 svenskar, varav 1000 stycken var Internetanvändare.

Rapporten finns att hämta som PDF-dokument från PTS:s hemsida. Organisationen har gjort liknande undersökningar 2009 respektive 2011.

Många ändrar inte lösenord

LösenordStatistiken som presenteras i rapporten är ingen munter läsning för alla som förespråkar bättre säkerhetshantering på Internet. Det är tydligt att vi svenskar inte är speciellt duktiga på att lägga ner tid på att skydda våra personliga konton. 58 procent av de tillfrågade byter inte sina lösenord kontinuerligt.

25 procent av de som ställde upp på intervjun säger att de kontinuerligt ändrar sina lösenord, samt att de använder sig av olika lösenord på sajterna. Det är alltså precis så man ska göra. Motsatsen, det vill säga det sämsta man kan göra, är att använda sig av samma lösenord på sajterna och inte ändra detta lösenord – 14 procent av de tillfrågade erkände att de gjorde så.

Varför olika lösenord?

LastPassFöga förvånande är det vanligt att användare har samma lösenord på flera sajter. Det här är inte speciellt konstigt. Vi har idag mängder av konton på alla möjliga sajter, varav många vi säkert glömt bort att vi ens är registrerade på (det vill säga tjänster vi testat men inte fortsatt nyttja).

Att ha samma lösenord på flera sajter är väldigt kritiskt ur säkerhetsperspektiv. Eftersom sajter titt som tätt blir hackade, och listor över användarnamn och lösenord läcker ut, är det inte så svårt att kapa konton. Det räcker att plocka upp en sådan här lista och sedan testa inloggningsuppgifterna på olika tjänster.

Problemet med att ha olika lösenord på alla sajter är att det är väldigt svårt att hålla reda på. Det finns en gräns för hur många lösenord man kan ha i huvudet. En bra lösning på detta är att använda programmet LastPass.

Har man då använt samma inloggningsuppgifter på Facebook, mejlkontot, molntjänster som Dropbox, SkyDrive och Google Drive, eller andra tjänster (FTP, WordPress och så vidare) kan skadan blir allvarlig.

130 miljoner lösenord på vift

Intrång där listor över användaruppgifter stjäls, är inte något som bara drabbar småsajter där man inte är så noga med säkerheten. I början av oktober uppdagades det att Adobe drabbats av just detta. Uppgifter med användarnamn och lösenord för drygt 130 miljoner användare har läckt ut, och finns att ladda ner.

Förutom att Adobe uppenbarligen inte säkrat upp sina servrar – trots att man i och med Adobe Cloud erbjuder molntjänster – har man använt samma nyckel för att kryptera alla lösenord. Det innebar att det gick snabbt att dekryptera alla lösenorden. ”Imponerande korkat”, skriver säkerhetschefen Anne-Marie Eklund-Löwinder på .SE. Jag kan bara hålla med.

På sajten Internetstatistik har .SE tagit upp rapporten från PTS. Läs mer i artikeln De flesta av oss byter inte lösenord på internet.

Läs mer om lösenord och säkerhet:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

4 kommentarer

 1. Alex Kotten Nilsson2013-11-11 at 13:16Reply

  Jag använder sedan kanske 2 år tillbaka LastPass för alla mina lösenord, och jag kan inte bli mer nöjd med tjänsten.

  Jag har försökt att gång på gång förklara för min familj samt vänner hur viktigt det är att ha bra och unika lösenord till alla inloggningar och har tipsat om LastPass, men det har inte gått så bra hittils att få dem att börja använda tjänsten.

 2. Lars Olsson2013-11-10 at 14:08Reply

  Vi uppmanas av polisen att försvåra för tjuvar att göra inbrott,
  så varför inte göra samma på Internet. Bekvämlighet är inte alltid av godo.

 3. TB2013-11-09 at 14:40Reply

  Själv tycker jag det är helt onödigt att aldrig återanvända samma lösenord på flera ställen. Jag (och förmodligen de flesta andra) har kanske en handfull viktiga inloggningar som definitivt behöver unika, separata lösenord, som bank, e-post, sidor där man handlar och pengar är inblandade och liknande. För övriga säkert hundratals inloggningar som jag skapat genom åren (t.ex. för att kunna kommentera artiklar), där det inte skulle ha några som helst konsekvenser om någon hackade in sig på mitt konto, använder jag samma lösenord till allt.

 4. Edo2013-11-09 at 13:59Reply

  Om man bortser från att en hackare har längre tid på sig, och antar att jag också direkt vet om jag blivit hackad, varför skulle det vara säkrare att byta lösenord?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.