TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Så fungerar den nya startmenyn i Windows 10

Skribent:
Publicerad: , 12:25
Respons: 1 kommentar

Windows 10 - Startmenyn är tillbakaEn av de största och mest efterlängtade nyheterna i Windows 10 är att Microsoft har återinfört startmenyn, tillsammans med faktumet att Windows startar upp direkt till skrivbordet på vanliga datorer. Den nya startmenyn är lite annorlunda men jag tror att du kommer gilla den. Microsoft har tagit det bästa från Windows 7 och Windows 8 och kombinerat det.

I den här andra delen i vår guide till Windows 10 Technical Preview, den fria testversionen av den kommande uppgraderingen av Windows, tar vi en titt på den nya startmenyn. Hur fungerar den och hur anpassar du den efter din personliga smak?

När Windows 8 lanserades och Microsoft hade tagit bort startmenyn, och infört en ny startskärm med fokus på Windows Store-appar som dessutom dök upp direkt efter att Windows startat, blev det ett ramaskri bland användarna. Det här ligger med största säkerhet bakom varför inte fler uppgraderat till Windows 8.

I och med Windows 8.1 visade Microsoft att man lyssnat på kritiken, och nu kunde datoranvändare starta upp till det traditionella skrivbordet. Dessutom hade man infört en liten kompromiss till startmeny.

Startmenyn i Windows 10

I Windows 10 har Microsoft återinfört startmenyn och kombinerat den med paneler från startskärmen.

Windows 10 satsar på skrivbordet

Windows 10 ser ut att bli operativsystemet som Windows 8 borde ha blivit. Nu har man återgått till skrivbordsmiljön – i alla fall för datorer. Windows 10 ska nämligen ersätta alla andra Windowsversioner och kan köras på alla typer av enheter. På surfplattor och smartphones kommer du att att se en startskärm med appar istället.

För en månad sedan kom Window 10 Technical Preview. Jag har testat det sedan dess, och från och med igår kan du den här veckan följa en artikelserie om nyheterna i Windows 10. Läs första artikeln – Windows 10: En första titt på Technical Preview.

Aktivera startmenyn

Startmenyn gör comeback i Windows 10, i ny skepnad. Microsoft har plockat de bästa delarna från Windows 7 och Windows 8, för att skapa en helt ny startmeny. Dels finns de vanliga funktionerna med att leta efter program och söka, och dels finns det plats för så kallade paneler – de grafiska block som fungerar som ikoner för dina installerade Windows Store-appar.

Eftersom paneler ofta är levande och visar information från apparna, kan du till exempel snabbt se hur många olästa mejl du har på panelen för mejlappen, vilket väder det är, hur dina aktier rört sig och mycket mer.

När du har installerat Windows 10 Technical Preview (på en testdator, eller en virtuell dator) är det inte säkert att den nya startmenyn är aktiverad. För att fixa detta högerklickar du på aktivitetsfältet och väljer Properties. I fönstret som öppnas väljer du fliken Start Menu, och där kryssar du i rutan för Use the Start menu instead of the Start screen.

Aktivera startmenyn i Windows 10

Innan du kan börja använda startmenyn i Windows 10 behöver du aktivera den.

I det här fönstret kan du också bestämma om startmenyn ska spara information om vilka appar och dokument du nyligen har haft öppna. Du kan också rensa listan genom att klicka Clear-knappen.

Som standard finns det ett antal paneler fästa på startmenyn. Att fästa egna appar som paneler är lätt. Leta bara upp den app du vill använda, genom att söka efter appen eller hittta den under All Apps från startmenyn. När du hittat appen högerklickar du på den och väljer Pin to Start.

Pinna app till startmenyn

För att fästa en app som panel i startmenyn högerklickar du bara på en applikation och väljer Pin to Start.

Så ändrar du dina paneler

Du kan personalisera panelerna i din startmeny för att få den att se ut som du vill. Till att börja med kan du ändra höjden på menyn genom dra i toppkanten upp och ner. Du kan ta bort paneler du inte vill ha där genom att högerklicka och välja Unpin from Start.

Ändra storlek på startmenyn

För att justera höjden på startmenyn kan du bara dra med vänster musknapp i översta kanten.

Som sagt är den del paneler levande, vilket betyder att de uppdateras och visar information från appen. Du kan aktivera eller stänga av denna funktion genom att högerklicka och välja Turn live tile on/off.

Klickar du och håller nere musknappen på en panel kan du flytta den till någon annanstans. Och vill du få den att passa bättre in kan du ändra storlek – högerklicka och välj Resize. Det finns storlekar från Small och Medium till Wide och Large, men inte alla paneler har alla storlekar.

Flytta runt paneler i startmenyn i Windows 10 Technical Preview

Du kan göra om din startmenyn genom att flytta paneler och ändra storlekar på dem.

Sök snabbt i Windows

Precis som tidigare finns det en bra sökfunktion i startmenyn. Den kommer du enklast åt genom att trycka [Win]-knappen och börjar skriva.

I Windows 8 fanns två sorters sökfunktioner, som du nådde via [Win]+[F] respektive [Win]+[Q]. I Windows 10 har bägge dessa pekats om till sökfältet i startmenyn.

Sök från startmenyn i Windows 10

Öppna startmenyn med [Win]-knappen eller klicka på dess ikon, och sen är det bara att börja skriva för att söka efter appar och filer.

Men det finns ytterligare en sökfunktion, som du hittar i form av en ikon som ser ut som ett förstoringsglas jämte startknappen. Denna sökfunktion låter dig även söka på webben – som standard är den inställd på Microsofts sökmotor Bing.

Läs också första delen i artikelserien: Windows 10: En första titt på Technical Preview!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Calle Slåtteby2018-12-05 at 21:51Reply

    Var faaaaan???? är SKÄRMKLIPPVERKTYGET???????

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.