TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Apple

Så fungerar USB-C-porten i Apples nya MacBook

Skribent:
Publicerad: , 16:53
Respons: 3 kommentarer

USB-C, en smartare USB-kontaktApples nya MacBook är onekligen riktigt snygg, och portabel. Datorn väger cirka 900 gram och har blivit ännu tunnare än MacBook Air. Att göra datorn tunnare och lättare kommer med ett pris, i form av att man fått stryka utbudet av portar. Den nya MacBooken har förutom stereo-port bara en enda port – en USB Type C (USB-C).

USB-C-porten används för såväl strömförsörjning (laddning av batteriet) samt anslutning av externa enheter; allt från hårddiskar, skrivare och skärmar. Det här har fått en hel del kritik, och bland PC-nördar har man hånat Apple och radat upp mängder av potentiella problem det här innebär. Men hur blir det i praktiken och vad behöver du för att koppla in din externa hårddisk?

USB-C är en ny form av USB-kontakt. Den är mindre och den har till skillnad mot de tidigare modellerna ingen upp och ner, så du kan inte sätta in den fel.

Apples nya MacBook har som sagt bara en enda port, utöver en stereouttag för anslutning av högtalare, hörlurar eller headset. Porten är av typen USB-C, enligt standard USB 3.1 som ger överföringshastigheter på upp till 5 Gbps. Den används för allt du kan tänka dig – från strömförsörjning och externa tillbehör till skärmar.

Apple MacBook 2015Adapter för tillbehör – men hur ofta behöver du det?

Vill du koppla in en bärbar hårddisk samtidigt som du laddar batteriet, om du vill ansluta en extern skärm, eller om du vill koppla in någon form av hårdvara som använder traditionell USB-kontakt, behöver du köpa en adapter. Apple erbjuder en sådan som ger dig en USB-C, en vanlig USB samt en VGA-port för skärm.

Som i de flesta fall när det gäller Apple och adaptrar kostar den en rejäl slant – närmare bestämt 849 kronor. Företaget säljer även en adapter för USB-C till vanlig USB för 199 kronor, men med en sådan kan du inte samtidigt ha strömadaptern inkopplad. Det lär komma billigare varianter från andra tillverkare.

Adaptrar för USB-C-porten i nya MacBook
image-23104

Om du vill kunna ansluta externa enheter som har traditionell USB-kontakt, eller en extern skärm, behöver du en adapter för din MacBook.

Jag tror inte beslutet att bara ha en port kommer påverka konsumenterna i så pass stor utsträckning som många påstått. Det är inte världens undergång. Jag tror att de flesta som köper en ny MacBook ändå inte kommer att ansluta extern hårdvara. Den nya MacBook-modellen är en utmärkt resekamrat, och i praktiken tror jag inte man har några större behov av att koppla in tillbehör.

USB-C ersätter de gamla portarna

USB-C kommer med tiden att ersätta de vanliga USB-portarna, så Apple är tidigt ute med att byta. Förmodligen dröjer det inte speciellt länge förrän även PC-tillverkarna börjar bygga in USB-C-portar i datorerna. Det kommer inledningsvis vara som komplement till traditionella USB-portar. Den gamla USB-porten lär hänga kvar i många år framöver.

Nu är det bara att vänta på att hårdvarutillverkarna ska haka på. LaCie har varit snabbt ute och enligt ZDNet lanserat en extern hårddisk som använder sig av den nya USB-C-kontakten.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Roger2015-03-12 at 09:56Reply

  Apples kontakt är vad jag förstått en standard USB type C men den översta bilden på en kontakt visar inte en standard USB-C kontakt och passar inte alls.

  • Tommy k Johansson2015-03-13 at 23:44Reply

   Du har rätt, den där bilden är ju helt fel… Har ingen bra ursäkt. :P

 2. Thomas Svenson2015-03-11 at 17:22Reply

  Följer den standard eller en egen Apple-variant?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.