TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Så här går det för mig som proffsbloggare

Skribent:
Publicerad: , 16:38
Uppdaterad: 2009-11-19, 10:12
Respons: 28 kommentarer

Med några veckor kvar av 2009 tänkte jag berätta om hur det går för mitt bloggande, och arbetet som proffsbloggare. Nu blir jag egenföretagare på heltid och ser fram emot 2010!

Jag har nu jobbat deltid som proffsbloggare i över ett år. Till att börja med gick jag ner till att jobba 75 procent på mitt vanliga arbete hos First Publishing AB, för att några månader senare gå ner till 50 procent. Från och med 16 november kommer jag att övergå till att helt bli egenföretagare.

Jag kommer dock inte att lämna mina arbetsuppgifter som chefredaktör för tidningen Allt om PC – utgiven av First Publishing. Detta tar jag istället över på tkj-pconlinefrilansbasis. Bloggandet och tidningen ligger så nära varandra att de gärna flyter ihop, varför både jag valde att istället gå över helt till frilans och slippa stressen med att ha två arbeten.

År 2009 har varit smått kaotiskt. Eller, rättare sagt, väldigt kaotiskt. Bortsett från mycket jobbande, har det varit fantastiskt positivt i och med att jag har blivit pappa för första gången, och det har även varit väldigt negativt på grund av att min Crohns sjukdom har strulat något förskräckligt. Jag har varit sängliggande en hel del och även spenderat en tid på sjukhuset.

Det är bland annat också därför som jag väljer att gå över till frilans. Jag känner att jag kan göra ett bättre och mer effektivare jobb genom att fokusera. Att ha två arbetsplatser rekommenderas inte ur stressperspektiv. Jag har egentligen inga problem med stress, eftersom jag är en rätt lugn och lättsam kille, men Crohns är inget man bör utsätta för stress, har jag fått lära mig den hårda vägen.

Så jag ser ljust på framtiden! Det ska bli väldigt spännande att kunna fokusera ännu mer på att driva mina bloggar. Ännu roligare har det blivit när jag pratat med läsare, produkt- och tjänstetillverkare, PR- och mediaföretag, och så vidare, som alla varit positiva och överöst mig med beröm för vad jag gör. Tydligen uppfattas mina bloggar som ett väldigt bra alternativ till tidningar och sajter från de få stora mediaföretag som finns inom området.

Idag har den här bloggen drygt 10000 unika besökare om dagen, enligt Google Analytics och Sitemeter, som jag använder för att sköta statistiken. Min webbtidning PCOnline börjar sakta men säkert växa, och har idag runt 1000-1500 besökare per dag. Som jag skrivit tidigare låter jag PCOnline växa sakta.

Fler tester nästa år

Just PCOnline kommer att vara ett kul projekt under 2010. Jag kommer att satsa mycket på att genomföra produkttester. Tidigare har jag varit väldigt sparsam med att beställa in produktprylar för test, eftersom sådant tillför så mycket merjobb. Bara en sådan sak som att hantera logistik är ett tungt lass att dra. Nu har jag löst detta problem, och öppnat dörren för fullt.

Se till att följa PCOnlines RSS-flöde eller skaffa en gratis prenumeration på nyhetsbrevet, för att hålla dig uppdaterad om vad som händer. Det kommer att bli en väldigt bra webbtidning, som kommer att komplettera Allt om PC på ett schysst sätt.

Men även om PCOnline avancerar kommer den här bloggen naturligtvis att få precis lika mycket tid som tidigare. Det har jag möjlighet till nu när jag är egenföretagare på heltid. Det kommer fortsätta med dagliga uppdateringar av tips, guider, åsikter och nyheter.

AdSense fungerar visst!

Vid några tidigare tillfällen har jag presenterat siffror över annonsförsäljning på bloggen. Just nu använder jag så många affiliatnätverk att jag inte har hunnit sammanställa något vettigt. Däremot hör jag ofta bloggare som gnäller över att Google AdSense är värdelöst och bara genererar några få cent i månaden, och därför vill jag tala om att jag nästa månad kommer passera 30000 kronor i inkomst från AdSense via mina bloggar.

Det säger jag inte för att skryta (okej, lite kanske) utan för att pusha er andra i rätt riktning – det går att tjäna pengar på AdSense! Du behöver bara testa var någonstans du ska placera ditt annonsblock och vilken färg och form du ska använda. För detta finns ingen generalregel, utan det är olika för varje typ av blogg. Det kräver en del arbete att testa, men gör du det kommer du att hitta rätt!

Under 2009 har det varit lite mumlande om bloggdöd och sådant. Det är trams. Bloggen är inte död – långt ifrån! 10000 dagliga besökare på en egentligen väldigt nischad nördblogg talar sitt tydliga språk. Och att det går att leva på det, bevisar också hur stark bloggen är som medium.

Det jag dock tycker är viktigast med bloggandet är fortfarande att det är sjukt roligt! Hade det inte varit kul, hade jag aldrig sagt upp mig för att syssla med de här galenskaperna.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

28 kommentarer

 1. MatsRG2009-11-11 at 20:39Reply

  Lycka till med egenföretagandet!
  Det är kul och fritt men kan vara knepigt om intäkterna uteblir under för lång tid…;-)

 2. Christer2009-11-11 at 19:36Reply

  Hej
  Jag har följt din blogg några månader. Tacksamt har jag provat flera av de tips du tar upp. och har rekommenderat dej för kompisar som haft problem.
  trogen läsare

 3. Linda Svensson2009-11-11 at 09:06Reply

  Du har en grym blogg! Ett riktigt föredömme för oss andra som försöker lära oss. Jag har testat Adsense men hade nog inte tillräckligt högt antal besökare för att det skulle fungera. Visst finns det ett verktyg nu där man själv kan sätta prislappen till annonsörerna, för vad man vill få i betalt? Har du testat detta omvända?

 4. SuperAndy2009-11-09 at 16:31Reply

  Grattis! Kul att det går så bra för dig och att du nu ska köra eget företag på heltid. Tack för intressanta inlägg också :)

  Har själv kör parallellt anställning i 3 år och kommer nu att ta steget att köra på heltid efter årsskiftet.

 5. Magnus2009-11-09 at 11:06Reply

  Hej Tommy
  Kan bara instämma med några av de tidigare talarna. Härlig insats, 10000 besökare skojar man inte bort, men med så mycket superlativ som du får så kan ju siffran bara bli högre. Lycka till i framtiden. Din blogg inspirerar, så sluta inte.

 6. Jonny Elofsson2009-11-09 at 10:39Reply

  TkJ! Ok, kanon! Känns som jag anmärkt på detta tidigare någonstans och fått typ samma svar, hoppas inte det var på din blogg. Hehe. Sorry i så fall, mitt minne är fullt…

 7. Jakob2009-11-09 at 10:20Reply

  Du kanske ska testa:

  http://www.kostdoktorn.se/explosiv-okning-av-tarmsjukdom

 8. Antonio2009-11-08 at 22:38Reply

  Vad roligt! Kul att du tar steget till frilans, känner igen mig i det här med två jobb samtidigt, hade samma situation ett tag sedan1

  Lycka till!!

 9. Jonas F.2009-11-08 at 19:45Reply

  Hej Tommy,
  Lycka till, jag sprider ordet om bloggen till så många jag kan.

 10. TkJ2009-11-08 at 19:17Reply

  Leena: Tack! Och ja, jag vet att jag alltid har ditt – och ert – stöd, i *nästan* allt jag gör. :)

 11. Webbdo2009-11-08 at 12:59Reply

  Det är rätt Tommy!

 12. Klang IT2009-11-08 at 11:59Reply

  10 000 besökare/dygn. Det är alltså här besökarna håller till! Jag undrade just var alla besökare höll till, nu vet jag. Dom hänger på TkJs blogg och inte på min. :( Grattis till din extremt lyckade bloggsatsning… och tack för en väldigt bra IT-blogg.

 13. Leena2009-11-08 at 10:41Reply

  Bra skrivet jag önskar det lycka till från hela mitt hjärta och du vet att innerst inne har du alltid mitt stöd

 14. Ralf2009-11-08 at 01:19Reply

  Hejsan !

  Lycka till och hoppas du blir bättre !

  Och grattis till lillen !!!

 15. norbybo2009-11-08 at 00:46Reply

  Vad kul att det går bra! Önskar dig verkligen lycka till!
  Jag tycker din blogg är fantastiskt rolig att följa, även om jag kanske är den typiska läsaren av en IT-blogg då är är en 15-åring tjej som annars är mer intresserad av modebloggar :) Men jag snubblade in på din blogg av någon anledning, och fastnade på en gång. Jag tycker att du, förutom att du har ett väldigt bra innehåll på bloggen, skriver otroligt bra. Du skulle i princip kunna skriva om vad som helst, det blir ändå roligt att läsa. Men så har det ju i och för sig alltid bott en liten hemlig IT-nörd inom mig… :)

 16. Fred2009-11-07 at 23:33Reply

  Galenskaper? Haha!
  Jag uppskattar det du gör Tommy, Keep on truckin’.

 17. N!cklas2009-11-07 at 22:44Reply

  10,000 dagliga besökare – sen finns vi som kanske inte besöker så ofta men följer din RSS med stort intresse. Skulle tro att verkliga läsarsiffran är högre mao…

  Tack för en bra blogg!

 18. Per [www.techspot.se]2009-11-07 at 21:25Reply

  Självklart kommer du att lyckas, har inte en tanke på att du inte kommer att göra det!
  Kan bara säga grattis och fortsätt som du gör.

  Som svar till Hans, du har inte testat någon rss läsare kanske? Missar inte ett inlägg samt att du kan följa fler bloggar på samma ställe? google.com/reader ?

  *spark i baken på Tommy*
  Kom igen nu, börja blogga! ;)

  Per

 19. Jonny Elofsson2009-11-07 at 19:24Reply

  Förr vet jag att man inte fått nämna Adsense-siffror publikt enligt villkoren. Kolla gärna upp det. Vill bara inte att du ska hamna i trubbel med Google. ;) Bra jobbat med bloggen och med den här typen av inlägg! ;)

  • TkJ2009-11-07 at 23:33Reply

   Jonny: Totalsumman får man nämna så vitt jag vet, det brukar Problogger och andra göra. Däremot får man inte tala om CTR och CPM.

 20. phat^trance2009-11-07 at 19:01Reply

  jag har själv slängt ut adsense från bloggen och kör med privata annonsnätverk nu, vilket oftast betyder CPM annonser som betalar per visning så jag tjänar mycket mer nu än vad jag gjorde när jag hade adsense (fick mellan 80 – 120$ / dag från google)

  Lycka till med bloggandet! Jag har bloggat heltid sedan 1 år tillbaka och det är klart det roligaste jobbet ever :D

 21. Åke Wahlqvist2009-11-07 at 18:48Reply

  Din blogg är helt fantastisk! Jag besöker den varje dag, lycka till i fortsättningen!

 22. frogart2009-11-07 at 18:04Reply

  Lyckospark (försiktig en)får du av mej som läser din blogg här, PConline och tidningen (sedan första numret)

  låt det vara sjukt roligt i fortsättningen med så vi får ha favoritbloggaren num.1. Tommy här!!!!

 23. Datorinfo.se2009-11-07 at 17:46Reply

  Önskar dig lycka till i framtiden och hoppas att det kommer att gå bra för dig.

 24. Nattens bibliotek2009-11-07 at 17:33Reply

  Vad kul med ett personligt inlägg! Och vad duktig du är med 10 000 besökare! Himmel! Klart du ska köra egen låda då. /Siri

 25. Ann-Sofie Niklasson2009-11-07 at 17:19Reply

  Roligt =) att det går bra. Jag gillar bloggen och kommer fortsätta att följa den.Lycka till

 26. Bosse2009-11-07 at 17:06Reply

  Hej du har en toppen blogg kollar den flera gånger om dagen många nyttiga tips. Läser även Allt om PC har alla nr sedan starten mycket bra data tidning har data som min hobby i sidan av min parabol hobby att se exotiska TV kanaler ca 3000 st öppna fria att se på vad vore livet utan teknik …..

 27. Hans2009-11-07 at 16:56Reply

  Trist för dig ang Chrons sjukdom. Inte så kul. Jag tycker det var bättre förut att du hade dina tester på den här bloggen. PCOnline kollar jag aldrig tyvärr…Tycker två bloggar är för mycket – bättre ha EN! Så lägg ner PCOnline och publicerar dina inlägg här på bloggen… Ju färre bokmärken med breddare innehåll desto bättre! :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.