TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Hemmabio

Lås upp DVD: Så kommer du runt regionsskydd på DVD:er

Skribent:
Publicerad: , 20:44
Uppdaterad: 2008-01-17, 10:59
Respons: 1 kommentar

Har du köpt en DVD-skiva som visat sig inte fungera i din DVD-spelare på grund av fel region? Du är inte ensam. Regionsskyddet är förskräckligt irriterande. Skälet till varför de införde regioner är – bland annat – att vi i Europa inte ska köpa billiga DVD-filmer från Asien eller USA. Vi ska köpa dyra region 2-filmer. Men det går att fixa

Wired har publicerat en guide till hur du kommer runt regionsskyddet. Det första alternativet är så klart att skaffa en regionsfri DVD-spelare. De finns lite här och var. Går du in hos elektronikkedjorna kan de ”låsa upp” din DVD-spelare mot betalning, men det kostar en hel del med tanke på hur lite jobb det oftast är. Många spelare kan du låsa upp genom att trycka på några knappar på fjärrkontrollen. Hos VideoHelp kan du leta upp vilket hack som gäller för din DVD-spelare.

Ett tips när det gäller regionsfria DVD-spelare är att du ska försöka skaffa en som har möjlighet att byta region på. Ofta finns det en hemlig meny där du kan ställa in vilken region spelaren ska vara anpassad för. Region 0 är regionsfri. Problemet är att det finns ett system som heter RCE Regional Coding Enhancement – och vars syfte är att hindra dig från att köra regionsfria spelare. När du stoppar in en RCE-skyddad film så kommer den att kontrollera om din DVD-spelare klarar fler än en region. Om den gör det så visas ett felmeddelande och du kan inte se filmen. Har du då en DVD-spelare där du kan ändra region via en hemlig meny, så är det här inga problem. Då ändrar du bara till rätt region och kör igång filmen.

Som Wired berättar kan du även bränna en privat kopia av filmen, genom att först rippa den hela skivan till en ISO-fil (image-file) utan regionskodning med hjälp av exempelvis gratisprogrammet ImgBurn. Att rippa är att kopiera innehåll från en skiva och spara digitalt på din hårddisk. Därefter bränner du ISO-filen till en skiva med Nero, eller dylikt brännarprogram – kanske det gratis brännarprogrammet CDBurnerXP?

Om du har en dator kopplad till TV:n eller om du nöjer dig med att kolla på filmer med datorn, kan du använda mediaspelaren VLC Player eftersom denna klarar av att spela upp vilka DVD-filmer som helst. Den tar ingen hänsyn till vilken region skivan är kodad till.

Läs mer om regionsskydd hos Wired.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

En kommentar

  1. Kiona2008-12-01 at 12:26Reply

    Hej och tack för info. Jag blev helt bestört när jag skulle beställa dvd:er från Amazon och de varnade om det här. Det är ju skit med det här regionshelvetet åtminstone om man vill se filmer som inte finns att få tag i här. Då handlar det ju inte längre om att man vill ha dem billigare eller så fort som möjligt utan man vill fan bara kunna se dem. Men då kan man ju se på datorn då. Det finns iaf hopp :-)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.