TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Personlig åsikt

Så köpte jag en ny bärbar PC

Skribent:
Publicerad: , 21:06
Respons: 15 kommentarer

Köpa bärbar datorOm du följer mig på Twitter har du de senaste månaderna läst om min frustration över min bärbara dator. Den har helt enkelt nått pensionsålder, och fungerar minst sagt uselt.

I lördags köpte jag en ny bärbar dator, och eftersom den absolut vanligaste frågan jag får är ”vilken dator ska jag köpa?” tänkte jag sammanfatta hur jag resonerade. Många tror säkert att jag antingen bygger datorn själv eller köper det absolut värsta som finns på marknaden, och att jag lägger månader på marknadsundersökningar. Så är inte fallet.

Med tanke på vad jag jobbar med så sliter jag ut datorerna rätt fort; jag använder den väldigt mycket, jag installerar och testar massor av program och hårdvara, och dessutom är jag inte speciellt ömsint när det kommer till mina egna prylar.

Förr var jag betydligt mer noggrann med datorerna, men numera är de bara ett verktyg och de är till för att användas. Ordentligt. Och har man då även en synnerligen klåfingrig 2-årig son, förkortas livstiden rätt fort.

Mina krav på en bärbar

Till att börja med har jag ett par krav på hur en bra bärbar dator ska vara. Dessa kompromissar jag inte med på någon punkt, eftersom jag inte har råd med att bli frustrerad över att datorn inte fungerar perfekt. Det måste den göra och när datorerna är mitt levebröd kan jag inte slösa bort en massa timmar åt felsökning och fullösningar.

Följande krav ställer jag:

Den ska vara ultraportabel. Eftersom jag ska kunna ta den med mig överallt, utan att behöva släpa på en specifik datorväska, får den inte väga mer än 1,5 kilo. Jag har lärt mig att 13-tumsmodeller är de bästa – de är tillräckligt små samtidigt som de har fullstort tangentbord och rymmer hyfsad prestanda. De saknar optisk enhet, vilket bara är en plus eftersom de enda gångerna jag använder CD/DVD-spelare är när jag installerar Adobe CS.

Batteritiden ska vara ordentlig. Jag köper ingen bärbar dator som har mindre än åtta timmars batteritid. Minst 6-cellsbatteri. Det här får kosta extra, och det gör det då tillverkare snålar väldigt mycket på batterierna i sina billiga modeller. Dell är ett lysande exempel på datortillverkare som skeppar sina billiga datorer med usla batterier (i övrigt tycker jag Dell gör prisvänliga och bra grejor). På samma sätt håller Lenovo som regel mycket bra kvalitet (IBM, som sålde datorsektionen till Lenovo, utvecklade ThinkPad-serien, och där hittar du marknadens förmodligen hållbaraste batterier).

Skärmen ska vara bra. De flesta ultraportabla har upplösningen 1366×768. Det är en bra upplösning för 13-tumsskärmar; tillräckligt hög för att kunna arbeta i Photoshop (om inte helt smärtfritt) men inte för hög för att allt ska bli minimalt, då min syn inte längre än perfekt.

Musplattan ska inte vara i vägen. Jag tillhör den lilla skara användare som älskar att Lenovo på vissa modeller har kvar styrpinnen. Jag avskyr musplattorna som sitter på PC-datorer – Apple däremot har lyckats fantastiskt bra. Viktigt för mig är att jag inte råkar komma åt musplattan med tummarna hela tiden. Det är enormt frustrerande när man råkar klicka iväg markören när man skriver.

Tangentbordet ska vara vettigt. På en del tangentbord har tillverkarna använt smalare tangenter för de svenska bokstäverna. De är väl inte så viktiga, uppenbarligen. Andra fel är att man placerat Ctrl-knappen till höger om Fn, vilket är helt ologiskt och hopplöst för oss som kan skriva utan att titta på tangentbordet… Mellanslag, retur och backspace ska vara väl tilltagna. Tangentbordet ska också vara skönt att skriva på.

Internminnet. Minst 4 GB internminne, och för att kunna utnyttja det, se till att det är ett Windows 7 64-bit som är installerat. Är det bara 32-bitarssystem klarar det max drygt 3 GB.

Processorn. Här snålar jag ibland, då jag inte arbetar med speciellt processorkrävande uppgifter. Men det betyder inte att det är okej med Intel Atom eller något annat tröskverk.

Hårddisken. Orelevant, då jag i stort sett uteslutande arbetar i molnet. Jag klarar mig fint med 160 GB, eller ännu mindre.

Strömadaptern. Som regel är strömadaptern till ultraportabla datorer liten, men kontrollera så att det inte är en enorm klump som väger lika mycket som datorn…

Chassi av metall. En bärbar datorn helt i plast köper man inte, lika lite som man köper en trädgårdsspade eller hammare i plast. Ett bra test är att hålla datorn i varsitt motsatt hörn, och sedan försiktigt vrida. Börjar det knaka i chassit – välj en annan modell.

Så vad valde jag för dator?

Ärligt talat vet jag inte vad modellen på min dator är. Det är en Asus (första gången jag köpt en Asus) men märket spelar inte så stor roll idag, eftersom det mesta tillverkas av samma komponenter.

Köpa bärbar dator

Jag hittade datorn på Mediamarkt, av alla ställen. Egentligen var jag där för att köpa en ny kompaktkamera, men passade på att kolla vad de hade för modeller.

Mediamarkt i Växjö verkar ha inriktat sig på Sonys bärbara datorer, men Sony köper jag inte eftersom man får betala en tusenlapp extra bara för att det står Sony på dem. Jag fick dock en Sony en gång via min före detta arbetsplats, och jag har aldrig haft så mycket problem med en dator som jag hade med den.

Bland alla Sonydatorer stod en Asus som träffade rätt på alla mina krav. Det var dels en utgående modell och dels hade de bara skyltexemplaret kvar, så jag fick ner priset 1500 spänn. Smålänningen i mig kunde inte låta ett sådant köp gå förbi. 6500 kronor hamnade det på.

Specifikationerna är en Intel i3-processor, 4 GB DDR3-minne, 500 GB hårddisk och grafikkortet ett nVidia Geforce 310M på 1 GB. Grafikkortet brukar jag inte bry mig om. Det är mest väsentligt om du ska spela 3D-spel. Jag brukar nöja mig med vanliga billiga Intelkretsar.

En kul finess på datorn är att det går att boota upp i ett Linuxoperativ på en sekund. Det finns en knapp som startar ett speciellt system varifrån du bland annat kan surfa, utan att behöva vänta på att Windows startar upp. Kul finess, som jag garanterat aldrig någonsin kommer att använda.

Tänk på det här innan du köper

Så, går du i tankarna om att köpa en ny bärbar PC, är mina råd:

Bestäm dig för vad du har för krav, och kompromissa inte.

Snåla inte, samtidigt som du inte ska gå på elektronikkedjornas standardbluff om att ”tyvärr har datorn i reklamen precis tagit slut men vi har den här bättre modellen med större hårddisk för bara 1000 kronor mer”. När de försöker med det skitsnacket säger du åt dem att gå ut på lagret titta igen…

Testa datorn. Du kan spara pengar på att köpa datorn på postorder, men kolla först upp modellen hos elektronikkedjorna. Testa så att du trivs med tangentbord, musplatta och skärm.

Ett väldigt simpelt råd jag brukar ge när jag inte har tid att bli ingående, är att inte köpa en bärbar dator under 6000 kronor. Det är, i skrivande stund, en hyfsad gräns för att inte få skräp.

Guide till att köpa ny dator.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

15 kommentarer

 1. Pelle2011-05-16 at 16:09Reply

  ASUS preinstall är något av det blåjävligaste elände jag någonsin råkat på. Datorn väger flera hekto extra pga all bloatware dom tvingar in i den. Sen att inga skivor följer med för operativet ska dom ha dubbla minus för.

  • TkJ2011-05-16 at 18:44Reply

   Pelle: Ja, och ändå är det ingenting jämfört med Sony.

 2. Jacob2011-05-11 at 21:57Reply

  Hur mycket vägde denna dator du köpte?

 3. TkJ2011-05-11 at 08:17Reply

  Rasmus: Jo, det är klart – lägger man på några tusenlappar så får man naturligtvis bättre komponenter. Det är av samma skäl som jag inte rekommenderar att man köper en bärbar för 3-4000 spänn.

  Visst får man betydligt bättre grejor om man går upp ett par tusen från de 6000 jag rekommenderade, men den absolut vanligaste frågan jag får är om vilken som är det billigaste bärbara datorn. För dessa konsumenter rekommenderar jag att iaf gå upp till 6000.

 4. Rasmus Persson2011-05-11 at 00:36Reply

  ”men märket spelar inte så stor roll idag, eftersom det mesta tillverkas av samma komponenter.”

  Ojojoj. Jag skulle snarare vilja säga tvärt om. Det har aldrig varit så viktigt att köpa rejält som det är idag. Jobbar 8h om dagen med att sälja just laptops, och det är inte på något Media Markt ställe där man kan trycka på vem som helst vad som helst. Komponenterna har aldrig varit så bra testade som de är idag så tillverkarna har full koll på vilka saker som ”håller” och vilka som inte gör det. Bara slå ett öga på hårddisk-marknaden så ser du exakt samma fenomen. Hårddiskarna av billiga modeller rasar på löpande band medan de dyrare fungerar utmärkt. Det ÄR skillnad på dator och dator, även om prestandan direkt vid uppstart är samma.

  Jag har sålt mycket ASUS innan men p.g.a en usel kvalitet, speciellt vad det gäller klippen som håller skärmen så funka det inte att sälja dem. Har helt lagt av med det med undantag för Eee-serierna.

  Det enda rätta man gör när man ska köpa en laptop är att gå på de som är anpassade för affärs-segmentet. HP är ett extremt bra exempel. Deras ProBook och EliteBook serie kostar lite mer än deras HP Pavilion / Envy men oj vilken skillnad det är på kvalitén. Skulle vilja påstå att det som ej klarar kraven för ProBook och framförallt EliteBook blir Pavilion och Envy datorer. Jag har skickat in X-antal, till och med via ”reklamationsrätten” som vi alla vet normalt aldrig fungerar. Man ska då hävda att felet var där från början och det har man totalt tre år på sig att göra. Men skickar jag in en HP Pavilion datorn så går de rätt igenom. Det är ganska uppenbart att HP vet att det är skräp de säljer när det är så pass lätt att få igenom de. (Kan vara tips till alla er som har sådana maskiner vars 1. Skärm endast är svart, 2. Skärmen måste vara i ett speciellt läge för att fungera eller 3. Datorn blir extremt varm och stänger av sig. Det är bara att skicka tillbaks de)

  Kan sitta här hela dagen och skriva om detta. Samma sak med Dell Inspiron (skräpet) kontra Vostro och Latitude serien.

  Nej. Köp rejält och få en produkt som fungerar istället för att tro att man kan spara in en tusenlapp eller två. Man får vad man betalat för och det är inte ni som ”lurar” tillverkarna genom att köpa billigt, det är de som lurar er genom att bli av med deras skräp istället för att slänga det.

 5. Anneli2011-05-09 at 16:57Reply

  Kolla om din dator heter U35J-RX040V, för i så fall har du blivit lurad på priset. Jag köpte min i höstas för 6400:- på Siba.
  Nu ligger samma dator på 5499:- på Onoff…. Du bör gå tillbaka till MM och få lite pengar tillbaka.
  I övrigt en mycket bra dator, trivs jättebra med den!

 6. Ronnie2011-05-09 at 16:08Reply

  Däremot får man vara försiktig när man fäller upp och ner skärmen. Min förra, en HP tålde ju vad som helst. När jag haft denna Asus Uxxx i en månad så bröt jag helt enkelt av lcd-skärmen. en ny lcd kostade 1800 kr + arbete. Som tur var har jag en allrisk på hemförsäkringen samt ytterligare en försäkring som halverar självrisken. så bytet för mig kostade 750 kronor.

  Så är ni vana vid en stabil ”vanlig” bärbar, ta det försiktigt med denna Asus…

 7. TkJ2011-05-09 at 09:02Reply

  Stefan: Ärligt talat har jag aldrig hittat någon skärm som klarar solljus. Spelar ingen roll hur matta de är, det syns ändå inte. Bäst är min Asus Eee PC (okej, jag hade visst en Asus till ;) vars skärm är mycket matt – men den är fortfarande usel i solljus.

 8. wordord2011-05-09 at 01:13Reply

  Asus blev det för mig också, att ha som soff- och resedator (jobbdatorn är och förblir Mac). UL 30A – faktiskt en av de bättre Windowsburkar jag nånsin har använt! Bra batteritid, lätt, lagom stor skärm, bekväm att skriva på och inte överlastad med bloatware. Det snabbstartade Linuxoperativet är kul – men… tja, jag använder det aldrig…

 9. Stefan Nilsson2011-05-09 at 01:05Reply

  Är själv inne på denna serien Asus U… men är något fundersam över skärmen eftersom jag vill arbeta utomhus i sommar. Är det möjligt att se något alls i solsken? I dagsläget har jag en Sony Vaio där skärmen är glansig med resultatet att man inte ser någonting alls utomhus.

 10. Rustan Werling2011-05-08 at 22:38Reply

  Köpte en Asus U35J i 40-års present till mig själv. Jag var väldigt noggrann när jag valde för den här gången skulle det bli rätt på alla punkter. Och snacka om att jag är nöjd. Knäpptyst, lång batteritid och jag fullständigt älskar 13,3″-formatet.

 11. Joakim Karlén2011-05-08 at 22:29Reply

  Grattis till ett bra köp! Riktigt bra spec för det priset.

 12. Andreas2011-05-08 at 22:26Reply

  Bra val tycker jag. Rimligt pris för en bärbar dator ligger runt 7000 kr. Jag gillar Asus och Acers laptops, speciellt de ultraportabla.

 13. anitha östlund2011-05-08 at 22:03Reply

  Jag var inne på Mediamarket av en händelse, och hittade då en tretton tums Apple för 7000 spänn, och köpte den just för att batteriet är så långlivat.
  Resultat? Jag kommer aldrig att köpa något annat än Apple.
  Den är gudomlig att skriva på, och väger inte alltför mycket vilket är ett krav när man som filmmanusförfattare alltid bär med sig den lilla tingesten.
  Kul att läsa ditt inlägg.

  Ha det gott

 14. Ronnie2011-05-08 at 21:34Reply

  Klart det är Asus. Finns ingen annan ”riktig” dator till det priset.
  Det är de enda som bygger kompakta bärbara med bra prestanda. För mig blev det en UL-30A i somras. Jag gav 4000 kr för den, tre månader gammal. 64-bitars win7 pro 4GB minne 500GB hd. Jag har köpt en extern dvdbrännare/läsare. Det finns ju ingen i denna modellen iaf. Batteritid på 10-12 timmar är inte dåligt. Satt och kikade på 6 timmar film på en flygresa, optimerat för film/multimedia. Ingen dålig batteritid det…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.