TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Svenska e-böcker

Så läser du svenska e-böcker

Skribent:
Publicerad: , 17:13
Uppdaterad: 2016-04-13, 21:48
Respons: 10 kommentarer

Svenska e-böckerEtt vanligt argument för varför pappersböcker är sämre än e-böcker, är att det är mycket enklare att ta med en pappersbok på dass eller i kollektivtrafiken. Med dagens teknik är det rent trams. Du som tror det har förmodligen aldrig sett någon använda en smartphone eller surfplatta i kollektivtrafiken?

E-böcker kan läsas på så gott som alla enheter som kan hantera digital data. Du kan läsa e-böcker på mobiltelefon, surfplatta, dator, speciella läsplattor eller till och med TV:n om du känner för det. Visst kan man argumentera för att det kan vara svårt att läsa på skärmar, och det är jag böjd att hålla med om. Speciellt eftersom riktiga läsplattor inte slagit igenom i Sverige.

Amazon har verkligen revolutionerat e-boken, både tack vare sin läsplatta Kindle (jag ångrar fortfarande att jag inte köpte den när jag var i USA) och sitt enorma utbud av böcker. Amazon har även en väldigt bra plattform klar för författare som vill ge ut böcker själv. Istället för att gå via förlag kan vem som helst publicera en e-bok och lägga ut till försäljning på Amazon.

Det brukar alltid finnas ett par egenutgivna böcker på Amazons topplistor över flest sålda e-böcker, så att det inte går att nå framgång utan ett förlag är en myt. Alla som drömmer om att bli författare går en ljus framtid till mötes.

Amazon och Kindle finns knappt representerat i Sverige. Det har gjorts försök med svenska alternativ till läsplattor, men de har aldrig blivit framgångsrika. Konsumenter har valt att köpa surfplattor (datorplattor) istället.

Samsung Galaxy Tab 2Surfplattor är bra mycket mer avancerade men den stora styrkan i klassiska Kindle, och andra renodlade läsplattor, är att de inte använder en vanlig skärm. Istället har de något som kallas för E-ink som går att läsa även i direkt solljus, samt som bara ritas om när du byter sida. Det här gör att de förbrukar väldigt lite ström jämfört med en surfplatta med riktig skärm. En läsplatta laddas inte ur på ett par timmar.

Själva mjukvaran Kindle finns dock tillgänglig för såväl datorer som surfplattor (iOS och Android). Med applikationen installerad kan du läsa e-böcker som du köper på Amazon. Det här fungerar riktigt smidigt. Leta upp böckerna du vill köpa på Amazon, betala dem och bestäm till vilken av dina Kindle-enheter (exempelvis din iPad) som du vill skicka boken. Sedan är det bara att plocka upp din surfplatta och börja läsa.

Ladda ner e-böcker på svenska?

E-böcker har alltså ännu inte slagit igenom på bred front här i Sverige. Det finns flera skäl till det, men jag tror att de främsta är att det inte finns något bra utbud samt att de böcker som ges ut även i elektroniska utgåvor ofta håller ett högt pris – inte sällan mycket högre än pocketutgåvan.

Det är inte så att det inte ges ut några e-böcker, men det rör sig främst om att bokförlagen gör e-versioner av sina tryckta böcker. Därefter prissätter de dem som sagt helt galet, vilket gör att det kostar mer att köpa en digital kopia av en bok än att köpa en tryckt pocketbok.

Svenska e-böcker på Vulkan

Idag finns det ingen vettig och enkel plattform för författare som vill ge ut sina böcker själva. Några tjänster som är inriktade på att låta vem som helst trycka sina böcker, har tilläggstjänster för e-böcker. Vulkan och Publit är två tjänster värda att nämna. De kan hjälpa dig med att nå ut med din e-bok hos återförsäljare på nätet och hos iBookstore – det vill säga Apples bokhandel för iPad.

Dessa två sajter erbjuder själva egen försäljning av e-böcker på svenska. Det finns också ett par andra sidor där du kan ladda ner e-böcker. Bland annat hittar du äldre böcker, vars upphovsrätt har utgått, hos Project Runeberg. Du kan också använda webbsajten Hitta e-boken för att söka efter lägst pris på en specifik e-bok hos de olika återförsäljarna.

Ett annat tips är att kolla in ditt lokala bibliotek. Många bibliotek låter dig nämligen låna e-böcker gratis, och du kan ofta ladda ner e-böcker via nätet bara med hjälp av en inloggning med ditt lånekort.

Kindle går att köra men här finns inte mycket svenska titlar. Mer intressant är då relativt nya Dito, där du via ett enkelt gränssnitt kan köpa, ladda ner och läsa svenska e-böcker på iPhone, iPad eller en smartphone eller surfplatta med Android. Dito låter dock inte författare själva lägga upp sina verk, utan hämtar sin katalog från Elib, en tjänst som är navet av svensk e-boksdistribution.

Välj en surfplatta för läsning

Eftersom det inte finns någon läsplatta att räkna med, rekommenderar jag idag att du satsar på en surfplatta om du vill läsa e-böcker. Nu ska det påpekas att de skärmar som används på surfplattor är av ungefär samma modell som de på bärbara datorer, så det är inget som fungerar i direkt solljus. En del tillverkare hävdar att deras skärmar ska fungera i solljus, men av erfarenhet kan jag säga att det är att tumma en del på sanningen.

Läsa e-bok på iPadVilken surfplatta du ska köpa beror på vad du mer vill använda den till. Om du är sugen på att spela spel, vara kreativ och få ett gränssnitt som är enkelt att använda, skulle jag rekommendera iPad. Vill du inte betala så pass mycket finns det en uppsjö av surfplattor med Android i alla prisklasser.

Här hittar du lästa pris på iPad.

Om du bara är tänker använda din surfplatta för just e-böcker, tycker jag personligen att du bör titta på modeller med skärmstorleken 7 tum. Det finns surfplattor på upp till 10 tum, men de är rätt klumpiga när man vill ligga i soffan och läsa längre texter.

En lätt 7-tummare med rätt schysst skärm är det som passar bäst för e-böcker. Om du letar runt lite bland återförsäljare kan du hitta klart prisvänliga enheter (Mediamarkt brukar ha rätt många Android-alternativ uppställda någonstans i skuggan av iPad-området).

För att hitta bäst pris på Android-surfplattor på 7 tum, kan du använda dig av Prisjakt. De indexerar priserna på olika surfplattor och låter dig söka efter den modell med lägsta pris. Det finns mängder av Android-baserade surfplattor från tillverkare som inte är så kända.

Du kan i skrivande stund få en 7-tum stor surfplatta för drygt 700 kronor. Kom dock ihåg att du får vad du betalar för, samtidigt som du inte behöver jättebra prestanda om du bara ska läsa e-böcker. Däremot är det värt att kolla upp hur bra skärmen är, så att du verkligen kan använda den.

Slutligen vill jag påpeka att du inte behöver en surfplatta för att ladda ner och läsa e-böcker. Du kan lika väl använda en vanlig dator. Det här är dock inte så smidigt, men när det exempelvis gäller faktlitteratur som du inte läser pärm till pärm, kan det fungera fint att ha det på datorn. Om du exempelvis är på jakt efter böcker inom programmering som du vill ha som uppslagsverk, är det nästan smidigare att ha dem på datorn.

Läser du själv e-böcker, och vad använder du för enhet?

Läs också:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Anna2016-08-11 at 19:55Reply

  Är e-bläcksläsarna helt försvunna?
  Finns det tips på någon e-ink-läsare till försäljning som ej är spärrade för biblioteksböcker i sverige?

 2. kalle2013-03-31 at 16:09Reply

  Jag förstår inte att en del läser böcker eller långa pdf:er på iPad, surfplattor eller mobiler… när det finns läsplattor. Vem vill ha en strålkastare rätt i fejset när man kan ha det så mycket behagligare, farmför allt för ögonen.

 3. Mackis52012-05-02 at 15:28Reply

  Största boven för e-booksförsäljningen är att bokhandeln inte kunnat ena sig för ett format. Alla stora utgivare har ett eget DRM skydd med olika format vilket gör att man som simpel användare blir avskräckt. Det ska vara enkelt och bara fungera. Det ska inte spela någon roll om man har en Kindle, Nook, iPad, Samsung 10.1 etc….

  Calibre i all ära verkar balansera på det lagens rand. Dessutom funkar det inte alltid. Jobbigt att lägga ut 12€ för något som inte fungerar…

 4. Daniel2012-04-27 at 18:22Reply

  Ett stort problem som jag upplever är att det är ett dåligt utbud på böcker från utländska författare översatt till svenska.

 5. chris2012-04-27 at 10:27Reply

  http://calibre-ebook.com/ gratis verktyg för konvertering av olika filformat, till Pc,mobil and andra läsplattor

 6. Snigel2012-04-26 at 20:18Reply

  Jag har precis börjat läsa e-böcker på mobilen, en Samsung Galaxy S. Den är lagom stor att hålla i ena handen, så den andra är fri att äta eller hålla kaffemuggen med.

  Jag använder Aldiko som läsprogram. Den följde med telefonen, men jag upptäckte att den behövde uppdateras till en nyare version innan jag fick igång läsaren. Textstorleken är bra – jag har inte provat förstora den. Däremot har jag dragit ner bakgrundsbelysningen (kontrasten) för att spara batteri.

  Jag har inte provat köpa någon bok ännu, utan lånar gratis på biblioteket (via Elib). Tror inte mitt bibliotek har någon maxgräns för utlån av e-böcker, men har inte hunnit läsa så många än.

  Alla undrar hur jag kan läsa på en så liten skärm, men det har de frågat om min lilla (8,9′) rosa dator också. (Den är inte större eller tyngre än en bok och är perfekt att ha med på resor.) Allt är en fråga om vana.

 7. Monika2012-04-26 at 19:26Reply

  Perfekt med e-böcker. Jag lånar elib.se och läser i mobiltelefonen. Epub-formatet funkar bättre än en bok på bussen. Tyvärr blir pdf-formatet för litet att läsa.

 8. Gunilla2012-04-26 at 18:53Reply

  Ja, själv har jag läst e-böcker länge och tycker det är toppen. Just nu har jag en iPhone jag läser på. Jag kan ställa om storleken på bokstäverna och även typsnittet. Mycket bättre än en pocket med pytteliten text. De flesta jag pratat med om detta säger att de hellre läser en ”riktig” bok, men jag tror som du …. de har aldrig testat!!

 9. Göran Wiklund2012-04-26 at 17:55Reply

  Jag använder min HTC Flyer för all låna och köpa både ljud och e-böcker. Fungerar suveränt!

 10. Kerstin J2012-04-26 at 17:41Reply

  Bra artikel. Jag har läst e-böcker under många år på olika numera utslitna läsplattor. Nu läser jag enbart på min iPad. Det är bekvämt (särskilt om man har något slags stöd i knät) och jag får den storlek på texten som är bäst för mig. Mina bokhyllor irl är dessutom fulla numera.
  Tyvärr fungerar lånebiten av e-böcker dåligt eftersom biblioteken snabbt når en gräns för kvartalets kostnader för utlåning av e-böcker.
  Jag gillar AdLibris och de har ofta specialpriser på e-böcker.
  Kan väl nämna att App store har några billiga svenska klassiker för 5 kronor. Dessa finns ju också hos Projekt Runeberg men inte i epub-format och det är lite knöligt att hämta e-böcker där och konvertera dem med Calibre.
  Calibre kan du skriva om om du inte gjort det tidigare :)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.