TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Så lite tjänar artisterna på Spotify

Skribent:
Publicerad: , 18:45
Respons: 16 kommentarer

Artisterna tjänar inte mycket pengar på Spotify. Det fick vi redan på när Magnus Uggla rasade över kontrakten mellan Spotify och skivbolagen, men nu kommer lite mer konkreta siffror via en krönika av Jonas Stentäpp (tydligen mer känd som Heavy från TV4:s På rymmen, inget jag känner till då det sändes under min TV-befriade period).

Så lite tjänar artister på SpotifyEnligt krönikan ligger inkomsten per spelad låt hos Spotify på 0,00257143 kronor. Lite mer lätträknat så ger det alltså 2700 kronor om artistens låt har spelats en miljon gånger. Det är väldigt lite pengar, kan man lugnt säga. Läs Stentäpps krönika.

Mattias Andersson har skrivit en längre text om detta på sin blogg, där han lägger fram en teori om varför artisterna inte löper amok och tar bort sin musik från Spotify. Teorin går ut på att man vill vara hyggliga mot sina fans, och sedan tjäna pengar på andra saker. Man skulle kunna jämföra det med The Pirate Bay och andra fildelningssajter, där principen borde vara den samma, bortsett från att artisten inte får 0,00257143 kronor per spelad låt…

Stentäpps band har fått sina låtar spelade 10500 gånger, och när allt är uppdelat fick Stentätt själv 4:50 kronor. Det är bättre än inget, skriver han.

Hade jag varit artist hade jag lagt upp all musik på fildelningssajterna och tagit den ekonomiska smällen, för jag är rätt övertygad om att PR-värdet i det väger upp förlusten… Att tjäna pengar på den här vägen är idag dödfött. Om man inte är skivbolaget då, alltså.

Jag vill dock understryka att jag inte sågar konceptet Spotify. Jag älskar Spotify och använder det varje dag. Jag säger bara som så många andra också påpekar – att det är i det närmaste omöjligt att tjäna pengar på att sälja musik till konsumenter på det här sättet. Så ser det ut idag. Man får hitta nya inkomstkällor.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

16 kommentarer

 1. >Spotify vs. Pirate bay - enbart utifrån artisternas synvinkel.2011-02-19 at 13:42Reply

  […] denna källa från 2009: Sveriges största IT-blogg så tjänar artisten 0,00257143 kronor per spelad låt på Spotify, eller 2700 kronor om låten […]

 2. Max2010-05-07 at 14:35Reply

  Alla artister tjänar väl ändå inte lika mycket för en spelad låt, känns inte som att en relativt okänd svensk artist är vad man ska utgå ifrån eller?

 3. Jonas B.2009-11-13 at 13:52Reply

  JB, Peter S: Kul att denna uppgift att Spotify betalar bättre än radio dyker upp igen. Men kan ni inte för en gångs skull visa siffror på det hela?

  Senast den uppgiften var på tapeten tog jag fram de siffror jag kunde hitta och fick fram att P3 (som var det enda jag kunde hitta siffror på) betalade flera gånger bättre än Spotify. Så varför hävdas det omvända?

  Visst kan det vara som ni säger, och de siffror jag hittade vara inaktuella, och visst gillar jag Spotify lika mycket som någon annan, men någon måtta får det ändå vara. Jag får en lite dålig bismak av att varje gång Spotify kommer upp i en bloggdiskussion dyker det raskt upp ett antal ivriga försvarare som påstår allt mellan himmel och jord för att försvara företaget. Astroturfing är bara förnamnet.

 4. Avsnitt 3 – Parodiernas paradis och skapar Spotify fattiga artister? | TorsdagsSurr.se2009-11-13 at 12:09Reply

  […] Artisterna tjänar knappt något alls på att ha med sina låtar i Spotify. […]

 5. Inlägg som berör – 091113 « Nattens bibliotek2009-11-13 at 06:16Reply

  […] Andersson och TKJ skriver om hur lite ersättning artisterna får i ersättning för att spelas i Spotify och varför […]

 6. Jonas2009-11-11 at 16:34Reply

  Gillar man på Dökött (eller Hjalle o Heavy) så passar den diagnosen iofs bra :-)

  Det vore intressant att få veta hur många unika användare som lyssnar på varje låt/album på ett år för att se hur mycket artisterna tjänar. Är det 100000 unika lyssnare som lyssnar flitigt på en artist så bör det generera en peng.

 7. Jonas2009-11-11 at 12:34Reply

  Nu vet jag inte rikigt hur resonemanget går
  1 Miljon uppspelningar är ju inte samma sak som 1 Miljon användare.
  Om man lyssnar på samma låt 3 ggr/dag under ett år så räcker det med 1000 spotifyanvändare för att nå en inkomst på 2700…inte fy skam med den fjuttiga lyssnarskaran.

  • TkJ2009-11-11 at 15:13Reply

   Jonas: Fast hur många finns det som lyssnar på samma låt tre gånger om dagen varje dag? Nog för att man har favoritlåtar, men det där lutar mot någon form av sjukdomsdiagnos… ;)

 8. Oskar Strömberg2009-11-11 at 10:37Reply

  Något som jag reagerade på och blev lite fundersam över är hur ni, eller Jonas Stentäpp, får 0,00257143 kronor/spelning till 2700 kronor/en miljon spelningar. Det är snarare 2600, en hundring hit eller dit kanske inte spelar så stor roll men det är lite kul hur han avrundar.
  Men förövrigt tycker jag som Jonas att man borde ju Spotify mer tid på sig innan man dissar tjänsten.

 9. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-11-112009-11-11 at 06:00Reply

  […] Så lite tjänar artisterna på Spotify […]

 10. Länkar november 10th « Tobias2009-11-10 at 22:16Reply

  […] Så lite tjänar artisterna på Spotify […]

 11. brytarn2009-11-10 at 21:48Reply

  Hörru STENTÄPP heter han ju :)

 12. Peter S2009-11-10 at 20:30Reply

  Som en kommentar säger, spotify betalar mer än radio.

  P3, som betalar ca tjugo gånger mer än kommersiell radio av nån anledning, ger dig 700kr på primetime för en genomsnitts låts längd spelad. Det betyder att spotify betalar runt fem gånger mer än radio.

  Konkurrens kallas det. På en radiokanal med 1 miljon lyssnare får du 1 miljon lyssnare på ett bräde. Men det finns bara 1440 minuter per dygn, varav kanske 400 minuter är primetime, varav kanske 200 minuter, i bästa fall, är musiktid. Det är 30 låtar om dagen. Det är inte många artister som får speltid alls. Med on-demand så kan man bli spelad. Det är den stora skillnaden! DEMOKRATISERING!

 13. Andreas Hultgren2009-11-10 at 19:54Reply

  Spotify borde göra det möjligt för artister att ha med musik utan att få betalt. Garageband och andra oberoende band skulle säkrligen uppskatta att _få_ vara med i spotify, just för PRens skull. Det kanske redan går, men jag vet många band som har sin musik gratis på sin hemsida men inte finns på spotify…

  *lyssnar lite extra på mimikry*

  btw, jag har för mig att ett band får typ 9 kronor per såld skiva såld i butik.. Kommer dock inte ihåg den exakta siffran, men det är inte heller några band som löper amok över den siffran

 14. Klang IT2009-11-10 at 19:35Reply

  Intressant med siffror på vad Spotify genererar. Samtidigt måste man ju förstå att Spotify fortfarande är under uppbyggnad. Det är mer intressant att få reda på hur Spotify har tänkt att få lönsamhet i verksamheten på lång sikt. Det måste ju liksom finnas en plan för hur artister och bolag ska tjäna på Spotify i det långa loppet.

 15. JB2009-11-10 at 19:13Reply

  Återigen: jämför med radio. Spotify betalar bättre än radio (och det med rätta eftersom låtarna spelas on-demand). Det intressanta är dock snarare att se om artister ökar eller minskar sina övriga intäkter. Aldrig någonsin har det funnits artister som har överlevt på enbart radiospelningar och så kommer det knappast att bli i framtiden heller.

  Har någon hört en artist överväga att bojkotta att bli spelad på radio på grund av den låga ersättningen där? Skulle inte tro det…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.