TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows 10

Så många har uppgraderat till Windows 10!

Skribent:
Publicerad: , 22:18
Respons: 3 kommentarer

Installera Windows 10På bara två månader har Windows 10 plockat åt sig 6,62 procent av marknadsandelarna enligt Net Applications (som har sajten Net Marketshare). Siffran ökade mest under första månaden, av naturliga skäl, men den kommer säkert fortsätta relativt fort uppåt ännu en bit.

Windows 10 är som säkert bekant gratis att uppgradera till om du har Windows 7 eller Windows 8/8.1. Kör du något av dessa system bör du ha fått upp en liten Windows-flagga nere i statusfältet, som indikerar att du kan installera din uppgradering till det nya operativsystemet. Har du inte redan gjort det, kan jag varmt rekommendera det.

Windows 8 och 8.1 har tillsammans drygt 13 procent av marknaden idag, medan Windows 7 är ledande med närmare 57 procent. Microsofts förhoppning är så klart att alla dessa före augusti 2016 kommer att uppgradera till Windows 10 (läs mer hos Microsoft). Den fria uppgraderingen är tillgänglig i ytterligare tio månader. Du har alltså lite tid att bestämma dig på.

Men om jag ska komma med en rekommendation, tycker jag att du ska uppgradera. Visst har Windows 10 haft några barnsjukdomar – men säg det nya operativsystem som inte haft det. Microsoft var snabba med att fixa dessa. Det finns säkert några kvar som lär visa sig på vissa specifikationer.

Problemet Microsoft har, jämfört med till exempel Apple och deras Macar, är att det finns så otroligt många variationer av PC-datorer. Att bygga ett nytt operativsystem innebär att alla de tusentals och åter tusentals drivrutiner som finns ska fungera – något som inte är helt lätt.

Windows 10, uppgradering
image-23970

Än så länge är det 6,6 procent av datoranvändarna som har uppgraderat till Windows 10.

Windows 10-uppgraderingen har varit smärtfri

Nu menar jag inte att försvara Microsoft mot buggar – jag vill bara förklara varför Windows-uppgraderingar ger problem hos några användare. När någon bloggare eller forumskribent rasar över ett nytt Windows, så betyder det att det har strulat på just denna persons dator och det behöver inte betyda att det går åt helskotta även för dig. Det är de som har problem som hörs. De som inte stött på några problem gör sig sällan hörda.

Under de första fyra veckorna installerades Windows 10 på över 75 miljoner datorer. Med tanke på mängden installationer har det inte varit mycket kritik. Jämfört med vad som hände efter Windows 8-lanseringen har det vara väldigt lugnt.

Jag har själv uppgraderat fyra datorer till Windows 10, och förutom ett litet knas på en av datorerna, som dock löste sig snabbt, har jag varit klart nöjd.

Windows 10 är riktigt bra. Microsoft har gått tillbaka till skrivbordsmiljön, men man har sparat panelerna från hemskärmen i Windows 8 och implementerat dem i startmenyn. Du kan plocka bort dem om du vill. En del saker har förändrats, fast i det stora hela skulle jag vilja påstå att Windows 10 är en värdig uppföljare till Windows 7. Mellanlandningen i Windows 8 kan vi hoppa över.

Windows är störst

Tittar vi på statistiken över operativsystem, har Windows idag nästan 91 procent av marknaden. Mac OS X står för 7,7 procent och Linux ligger på 1,7 procent. (Källa: Venturebeat)

När jag började jobba som IT-skribent körde vi Windows 95. Sedan dess har jag rapporterat om rätt många nya Windows-versioner. Varje gång det kommer en ny version hörs alltid våldsam kritik och spådomar om att användarflykt från Windows till Linux och Mac.

Nu, 20 år senare, har jag fortfarande inte sett något sådant. Med det menar jag att användarna uppenbart har fortsatt gilla Windows. Och jag hävdar inte att Windows är bättre än Linux eller OS X – jag har själv tre Macar och två Linux-datorer.

Men Windows är omtyckt – och jag är säker på att du även kommer att gilla Windows 10.

Läs vidare om Windows 10

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Varg i Veum2015-10-03 at 13:50Reply

  Det går inte att komma ifrån att windows, under huven i alla fall, blivit bättre och bättre och 10an är den bästa hittills. Såpass att jag faktiskt betalade för min första windows sen windows 95 :) Kunde ha uppgraderat gratis då jag utnyttjade mediacenter-tricket och fick en ”laglig” kopia, men det dröjde alldeles för länge att få ner gratisuppgraderingen så jag sket i den.

 2. Carl Stridsberg2015-10-02 at 10:58Reply

  Gör just nu en extern backup efter dina tips, Tommy! Tusen tack för alla fina såna genom åren… :) Har haft lite olika problem sedan jag uppdaterade till Windows tio men det börjar stabilisera sig…hoppas jag. Gillar W10 mycket!
  //Carl, lovelaholm.se

 3. Stellan Skoog2015-10-02 at 07:43Reply

  Vet folk som fortfarande vägrar att uppdatera och sitter med XP….. W10 är kanonbra tycker jag, har inte haft några problem överhuvudtaget.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.