TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Så ökar du trafiken från Google till gamla bloggposter

Skribent:
Publicerad: , 08:32
Respons: 1 kommentar

Fler besökare och tjäna pengar på din blogg genom att uppdatera gamla posterJag kommer som kanske bekant från tidningsbranschen och var under många år chefredaktör för en av de större PC-tidningarna på marknaden, Allt om PC. Anledningen till att jag slutade var att bloggandet var så pass mycket mer intressant.

En stor styrka med bloggen jämfört med en tidning, är attartiklar lever kvar för all framtid. När tidningen plockas ner från butikshyllorna för att ersättas med ett nytt nummer, är artikeln död. Men bloggposter finns kvar i arkivet, och i mitt fall drar flera av dem varje dag in nya läsare från sökmotorer. Ungefär 70 procent av mina besökare kommer från Google med flera, så arkivet är guld värt. Många bloggare låter sina tidigare inlägg falla i glömska, men det är något du ska ändra på!

Huruvida du har mycket trafik att hämta från sökmotorer beror på vad du har för typ av blogg. Vi kan dela in bloggar i två kategorier; dagböcker och ämnesbloggar. Dagboksbloggar är mer fokuserade på att få besökarna att återkomma varje dag, och i dessa fall är sökmotortrafik inte lika viktigt. Läsare av en sådan här blogg tycker att skribentens liv är spännande att följa, och då besöker de sajten varje dag – kanske flera gånger om dagen. I de här fallen är gamla bloggposter inte lika viktiga.

Annat är det med ämnesbloggar. Den här bloggen är en typisk ämnesblogg där jag skriver om ett specifikt ämne, det vill säga datorer, Internet och teknik i allmänhet. Visst är många av mina texter dagsaktuella och inte speciellt läsvärda efter några dagar. Men sedan finns det artiklar som har väldigt lång livstid.

Som regel handlar det om texter som har lösningen på ett problem. Bloggposter som svarar på en fråga. När surfare vänder sig till Google eller någon annan sökmotor, så är det för att de har en fråga som de vill ha svar på. De bloggposter som har möjlighet att leva vidare och varje dag leverera nya färska besökare till din sajt, är de som ger svar på en fråga som är tidlös.

Här är några exempel på sådana bloggposter:

Jag tänker inte gå igenom hur du skriver bra bloggposter, utan får be att återkomma om det framöver. Istället ska vi titta på vad du har för några arkiverade bloggposter som du borde utnyttja bättre för att öka mängden besökare från sökmotorer.

Hitta guldkornen bland dina gamla bloggposter

För att kunna ta reda på vilka av dina artiklar som är mest populära i sökmotorerna och dagligen ger dig nya besökare, behöver du använda ett hyfsat verktyg för att föra statistik över dina besökare. Det vanligaste alternativet är Google Analytics. Analytics är gratis, enkelt att installera och erbjuder tillräckligt med information.

Tyvärr byggde Google om Analytics för ett tag sedan och därmed försvann en del funktioner. Vill du ha fler finesser kan du uppgradera till Analytics Premium, vilket kostar strax under en miljon om året (jag skojar inte; Analytics Premium kostar $150000/år), men det är främst för stora sajter som vill ha support dygnet runt.

Google Analytics, mest lästa bloggposter

Väl inloggad på Google Analytics går du till statistiken för din blogg, och där klickar du i vänsterspalten på Innehåll -> Översikt. Under rubriken Sida hittar du en lista över de 10 mest besökta sidorna. Uppe till höger kan du justera datumintervallet till att löpa under en längre tid. Ändra till ett par månader, så att du inte får med eventuella bloggposter som temporärt fått väldigt mycket besökare.

Nu när du vet vilka bloggposter och sidor som är mest populära på din sida. Klicka på en av länkarna så kommer du till en sida med statistik för den enskilda bloggposten. Efter texten Primär dimension finns en meny som heter Annat. När du klickar på den får du fram en meny, i vilken du väljer Trafikkällor -> Sökord. Nu presenteras du en lista över vilka sökord som surfare använt för att hitta till din sida.

Förbättra dina inlägg och få fler besökare

Det är nu det viktiga jobbet börjar. Vad du ska göra är att uppdatera dina gamla poster. Gå igenom dem ordentligt, rätta till eventuella felaktigheter, kontrollera om det finns något du måste justera – prisuppgifter, länkar, produkter, programversioner och så vidare. Det skadar inte heller att fylla på med lite mer material för sökmotorer gillar information.

När du är nöjd använder du ett par olika webbtjänster för att få reda på hur du placerar dig i sökmotorer, främst då Google eftersom den är så extremt överlägset störst i Sverige. En riktigt bra tjänst, vars gratisversion du kommer långt med, är Gserp.

Sökmotoroptimering, följ upp med Gserp

Jag har skrivit om Gserp tidigare, och kan varmt rekommendera den. Vad tjänsten gör är att helt enkelt hålla koll på din webbsidan position på specifika sökfraser. Efter att du har registrerat dig för ett gratis konto, lägger du upp din domän under Domains. Därefter klickar du på din domän, och längst ner på sidan finns ett fält för att fylla i sökord. Vilka sökord du ska hålla koll på, är de som du fick reda på från Analytics. Inte allihop, det räcker med de överst 1-3 stycken.

Syftet med att använda Gserp är att du ska kunna följa din position på Google på de sökord som de flesta har använt för att komma till din specifika bloggpost. Eftersom du ska syssla lite med sökmotoroptimering (SEO – Search Engine Optimization) är det viktigt att hålla koll på hur du placerar dig i Google. Du vill naturligtvis att du kommer allt högre upp i resultatlistan, med målet att vara sökträff nummer ett på sökfrasen.

Sökmotoroptimering är inget konstigt eller oseriöst. Tyvärr finns det en del så kallade blackhat-typer som använder sig av fula knep för att kortsiktigt lura Google och hamna högt upp i sökträffarna. Dessa typer har smutsat ner termen en hel del.

Sökmotoroptimera dina bloggposter

Egentligen handlar sökmotoroptimering om att hjälpa Google, och andra sökmotorer, att förstå precis vad det är för något på din sida. Sökmotorer tittar på många olika faktorer. Det finns dock en del detaljer som är viktiga att finputsa för att sökmotorn ska förstå vad du skriver om. Se till att din sökfras finns representerad på olika ställen:

  1. Rubriken
  2. Bilders filnamn och alt-text
  3. Mellanrubriker
  4. Permalänken
  5. Återkommande i brödtexten

Jag tänker inte fördjupa mig i ämnet sökmotoroptimering, utan hänvisar till ett par andra artiklar och länktips jag tidigare publicerat. En bra start till mina texter är att läsa Sökmotoroptimering för mer trafik till din blogg, som innehåller dels ett antal tips och dels länkar till flera andra SEO-relaterade poster.

Ett utmärkt och enkelt verktyg för att kontrollera hur pass sökmotoroptimerad en bloggpost är, hittar du på Sökmotorkonsults hemsida. Under rubriken Hur mår din sajt? i högerspalten fyller du i adressen till bloggposten, din sökfras och din e-postadress. Rapporten ger dig ett poäng på din sida tillsammans med tips om hur du förbättrar sökmotoroptimeringen.

Sökmotoroptimering av din blogg

Det skadar inte att få relevanta länkar direkt till din bloggpost. Men det ska vara väsentliga länkar. Jag ser ofta folk som postar länkar till sin blogg i kommentarer på andra bloggar; ”Besök min blogg!!!”. Sådan form av spamming är aldrig att rekommendera. Det bästa är givetvis om andra bloggar skriver om ditt ämne och länkar till din artikel. Det är grymt bra.

När du är klar med uppdateringen av din gamla artikel, är det helt okej att posta ett nytt blogginlägg där du kort berättar att du uppdaterat artikeln i ditt arkiv och länka dit. Passa även på att söka igenom ditt arkiv efter fler poster inom samma ämne som din uppdaterade artikel. Uppdatera några av dessa med en länk till din artikel. Det räcker med en ”Läs mer i min artikel Rubrik rubrik rubrik” i slutet av texten.

Tjänar du pengar på din blogg?

Det är rätt populärt att tjäna pengar på sin blogg, så om du gör det finns det goda skäl till varför du ska hålla din gamla poster ájour. Du tjänar helt enkelt pengar på nya besökare, och besökare som kommer via sökmotorer är mer benägna att klicka på annonser än de som besöker din blogg varje dag.

Tjäna pengar på din blogg, omslag med rabattEtt sätt att tjäna lite mer på dina poster, är att ta reda på om det finns något affiliateprogram som passar ämnet du skriver om. Om du till exempel skriver om webbhotell, kan du tipsa om några webbhotell och använda affiliatelänkar till hotellen. Då tjänar du provision för varje sålt webbhotellspaket dina besökare köper.

Vill du lära dig med om att generera en inkomst från ditt bloggande, ska du läsa min e-bok Tjäna pengar på din blogg. Den är riktigt populär och jag har fått mycket beröm för boken. E-boken är 65 sidor lång och den kostar 179 kronor. Just nu kan du emellertid köpa den för bara 99 kronor, alltså 44 procent rabatt.

Så passa på att köpa boken idag och få massor av konkreta tips om hur du gör för att enkelt tjäna pengar från ditt bloggande. Om du inte redan känner till det, så livnärar jag mig sedan 2010 på att blogga. Den här bloggen är helt enkelt mitt heltidsjobb.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Madeleine2018-05-18 at 11:49Reply

    Malmö Cloud Webbhotell på https://www.xn--malmcloud-37a.se/webbhotell.html

    fick ett tips av en kollega om ett professionellt webbhotell och vände mig dit. Det enda jag ångrar är att jag inte använt mig av dom tidigare, så nu rekommendera jag varmt Malmö Cloud till alla som frågar.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.