TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Så tar du bort falska antivirus med gratisverktyg

Skribent:
Publicerad: , 17:24
Respons: Skriv en kommentar!

Ta bort scarewareEtt av de största problemen inom säkerhet, framför allt på Windows, är alla falska säkerhetsprogram. Jag har bloggat om dessa rätt många gånger, och jag får hela tiden förfrågningar från läsare som råkat installera ett falskt antivirus och sedan inte blivit av med det. Trend Micro har ett bra gratisprogram som hjälper dig med att ta bort skräpet.

Falska säkerhetsprogram, också kallade för scareware, utger sig för att vara antivirus, antispyware eller program för att snabba upp datorn. Väl installerade gör de en låtsas-skanning av ditt system och hittar massor av farligheter. För att bli av med dessa påhittade virus behöver man registrera programmet för ett par hundralappar, och därefter försvinner farorna. Ett tag. Allt är rent bedrägeri.

Det vanligaste sättet att lura användare till att ladda ner och installera falska säkerhetsprogram är att visa popup-fönster i webbläsaren, designade som ett Windowsprogram som varnar för att virus har hittats på din dator. För att råda bot uppmanas du att ladda ner ett speciellt program. Det är väldigt lätt för lite ovana användare att luras till att göra det.

Idag finns det stora pengar inom scareware, vilket har gjort det väldigt populärt bland cyberkriminella. Här är ett exempel på ett sådant program:

Falska säkerhetsprogram, antivirus, ta bort

Det kryllar av den här typen av program, och de byter namn och gör ändrar i koden så fort legitima antivirusprogram har identifierat dem. Det är dock svårt för virusskydd att hindra användare från att manuellt installera skadliga program. Den största faran med datorsäkerhet är trots allt användare. Lär gärna ut följande till dina bekanta:

  1. Klicka inte på allt, hur som helst!
  2. Om du får en virusvarning, kommer den från ditt antivirusprogram? Om du exempelvis använder AVG Antivirus och du får upp en virusvarning som säger sig komma från ett annat program, är det med största sannolikhet fejk.
  3. Dök varningen upp när du besökte en webbsida? Dessa varningar är rent tekniskt webbsidor, utformade som Windowsapplikationer. Det är popup-fönster, som kan dyka upp på alla möjliga sidor – det finns gott om exempel på fullt legitima sajter som infekterats av den här typen av ”popup-reklam”.
  4. Innan du laddar ner ett program som du inte känner till – googla namnet! Installera inte en massa gratisprogram som du inte fått från trovärdiga källor, sök alltid information om dem.
  5. Installera ett verktyg som varnar för farliga webbsidor innan man klickat sig vidare till dem.

Ni som följer min blogg är vana datoranvändare som säkert är välbekanta med de här tipsen, och just därför är det upp till er att utbilda era nära och kära i hur de kan skydda sig på nätet.

Det är sällan den här typen av farlig kod orsakar någon skada på datorn, utan istället är det mest irriterande eftersom man hela tiden får upp virusvarningar, påminnelser och annat. En del av dem visar även popupreklam för porrsajter i tid och otid.

Ta bort falska anvirus

Så hur gör du då för att ta bort ett falskt antivirus (scareware, eller Fake Antivirus)? De flesta ordinära virusskydd klarar idag av att identifiera och stoppa sådana här program, men som sagt – det är svårt att hindra användare från att göra fel.

Med Trend Micros gratisverktyg Fake Antivirus (FakeAV) Removal Tool kan du söka igenom och rensa en dator från falska säkerhetsprogram. Verktyget är inte speciellt svårt att använda och det finns i tre olika alternativ, beroende på hur stor skada det falska programmet gjort på systemet.

Fake Antivirus Removal Tool klarar idag av att identifera över 170 scareware. Du laddar ner programmet gratis från Trend Micros sajt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.