TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ekonomi

Så skyddar banken ditt kontokort på Internet

Skribent:
Publicerad: , 15:01
Uppdaterad: 2011-11-23, 10:43
Respons: 10 kommentarer

KontokortAntalet kontokortsbedrägerier ökar, rapporterar E24 i artikeln Ett nytt kontokortsbedrägeri varje halvtimme. Det som ökar mest är användandet av andras kontokortsnummer. I de flesta fall används dem för att handla elektronikprylar och för att spela på onlinekasinon.

Något vi också sett en mindre våg av på sistonde är stölderna av databaser över kontokortsnummer. E-handelssajter behåller ibland information om sina kunders köp och deras kortnummer, för att underlätta köp i framtiden. Om denna data inte lagras ordentligt krypterad, och om serverlösningarna inte är tillräckligt skyddade, finns möjligheten att någon bryter sig in och stjäl informationen. Dagens Nyheter sammanfattar flera stölder i Miljontals kortuppgifter stulna i år.

I början av året skrev E24 en artikel om statistik från VISA, som berättade att kontokortsbedrägerier i allt större utsträckning sker på Internet. I artikeln spår polisen att det kommer att bli en ökning av stulna kortnummer på nätet – vilket nu har visat sig korrekt.

Jag har kontaktat sju av de största svenska bankerna för att höra vad de erbjuder för extra skydd när man handlar över Internet.

Jag vill dock understryka att jag inte själv har testat de olika tjänsterna i praktiken, utan baserar informationen på det jag fått efter att ha pratat med bankerna samt läst på deras webbsidor. Swedbanks lösning känns mycket bra, och även ICA-Banken, SEB och Skandiabanken med sin extra säkerhetskod känns trygg.

Handelsbankens lösning är inte perfekt, eftersom man använder sitt vanliga VISA-kortsnummer vid handel, men det stoppar trots allt att någon ska e-shoppa på kortet. Nordea är också trygg, men har frågetecknet över att inte alla handlare har stöd för det. Det skulle vara intressant att veta hur stor procent av e-butikerna som inte klarar det.

Uppdatering: Skandiabanken och SEB har hört av sig med ny information. När jag pratade med deras tekniker/kundtjänst fick jag svaret att de inte hade något skydd. Det var felaktigt. Därför har jag uppdaterat informationen nedan.

Swedbank
SwedbankSom kund hos Internetbanken kan du skaffa ett e-kort. Det är kostnadsfritt och fungerar precis som ett vanligt VISA-kort, fast du får ett temporärt kortnummer. Som standard fungerar e-kortet i en månad, men tiden kan justeras. Du för över så mycket pengar du ska handla för till e-kortet och använder sedan detta vid handel över Internet. I och med att kortnumret inte är kopplat till ditt vanliga VISA-kort kommer du inte riskera att ditt nummer hamnar i databaser som kan stjälas av elaka hackare.

Skandiabanken
Erbjuder Verified by VISA. Dessutom låter Skandiabanken sätta en maxgräns för hur mycket du kan handla för på Internet. Du kan även välja att stänga av möjligheten att göra köp online via ditt kontokort.

SEB
Använder sig av SecureCode samt Verified by VISA. Du kan aktivera ett lösenord som du använder vid e-handel. Hur detta går till kan du läsa om på SEB:s sida om säkerhet.

Handelsbanken
Inte heller Handelsbanken har någon form av Internetkort. Däremot kan du som kund stänga av möjligheten att handla på ditt VISA-kort över nätet. Det ökar skyddet. Om du som standard har e-handel avstängt går det inte att dra pengar från kortet online. När du sedan ska handla något loggar du in på din Internetbank, aktiverar kortet, gör ditt köp och sedan stänger kortet igen.

Nordea
Hos Nordea kan du få ett så kallat Internetkort. Det kan jämföras med e-kortet som Swedbank erbjuder. Internetkortet är aktivt i 7 dagar. En del handlare på Internet fungerar dock inte ihop med Nordeas Internetkort.

Ikanobanken
Erbjuder ingen lösning.

ICA-Banken
Här använder man lösningen SecureCode, som är utvecklad av MasterCard. När du ska handla över Internet får du fylla i en extra säkerhetskod, vilket du skapar genom att sätta in ditt VISA-kort i din Internetbankdosa (måste vara den nya modellen, har du den gamla kan du beställa en ny kostnadsfritt) och skapar en ny unik kod.

Vill du ha tips om hur du kan skydda dig och ditt kortnummer när du handlar på Internet, rekommenderar jag Dagens Nyheters artikel Så slipper du bli blåst – tio tips.

Uppdatering: E24 fick hjälp av mig. :-)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

10 kommentarer

 1. Hantera bank- och betalkort säkert på nätet | Självförsvarsbloggen2008-09-11 at 08:13Reply

  […] Tommy K Johansson sammanställt vilken extra säkerhet de svenska bankerna kan erbjuda sina kunder: Så skyddar banken ditt kontokort på Internet. Vidare följer han upp det med frågeställningen: Vågar du handla med kontokort på […]

 2. Björn Lundell2008-09-04 at 15:22Reply

  Hej,
  Ja, nu ser det bra ut. Hoppas nu bara DN som jag också skrivit till(Kenneth Westerlund) tar med detta bland tipsen för att slippa bli blåst.
  Vänliga Hälsningar
  Björn Lundell

 3. TkJ2008-09-04 at 13:49Reply

  Björn: Nu har jag äntligen hittat informationen på SEB:s hemsida! Har uppdaterat inlägget så att det stämmer bättre. Tack för all hjälp!

 4. Björn Lundell2008-09-04 at 13:18Reply

  Hej,
  Ännu en kommentar. Informationen under SEB ser bra ut nu förutom att du hänvisar till ICA-Banken. Är ICA Banksinformationen verkligen rätt?? SecureCode hör till MasterCard, men det står att man ska stoppa in sitt VISA kort i nån dosa för att få fram en kod. På SEB lägger man in ett personligt lösenord på sitt kortnummer både för VISA och MC. Man kan ha samma eller också välja att ha olika lösenord.
  Vänliga Hälsningar
  Björn Lundell

 5. Björn Lundell2008-09-04 at 09:16Reply

  Hej igen,
  Jag är före detta SEB anställd, så det jag jag skickade med inom fnuttar nedan är kopierat från en Internetbanksida hos SEB.
  Du har antagligen inte talat med rätt person när du fick dina uppgifter.
  Vänliga hälsningar
  Björn Lundell(numer avtalspensionär)

 6. Calle2008-09-04 at 09:08Reply

  SEBs Visakort har Verified by Visa. Men eftersom korthanteringen inte ligger hos banken så är kunskapen hos bankpersonalen inte alltid på topp.

 7. TkJ2008-09-03 at 20:09Reply

  Sven: Tack för tipset! Det var inget som Skandiabankens tekniska support kände till.

 8. Sven Linder2008-09-03 at 19:07Reply

  Även Skandiabanken erbjuder Verified by Visa kostnadsfritt. Se:
  http://www.skandiabanken.se/hem/templates/pages/TextPage____1821.aspx

 9. TkJ2008-09-03 at 18:33Reply

  Björn: Tack för din kommentar! Jag ska kolla upp det. När jag pratade med SEB sa de att de inte hade någon form av extra skydd för handel över Internet – men det har de ju uppenbarligen enligt ditt citat.

 10. Björn Lundell2008-09-03 at 16:32Reply

  Att SEB inte erbjuder något tycker jag inte stämmer.
  Nedanstående har jag aktiverat och tycker då att mitt kortnummer är skyddat.
  ”Handla tryggare på nätet
  Aktivera ett lösenord för e-handel för ditt kort och identifiera dig när du handlar i nätbutiker över hela världen. Här kan du aktivera ett eller flera av dina kort för tjänsterna Verified by Visa respektive MasterCard SecureCode och på så vis göra dina kortbetalningar på Internet ännu säkrare. Har du redan aktiverat dina kort kan du här välja för vilket kort du vill hantera dina uppgifter.”
  Vänliga Hälsningar

  Björn Lundell

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.