TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier

Skribent:
Publicerad: , 10:10
Uppdaterad: 2017-08-31, 18:29
Respons: 8 kommentarer

Så är du säker på FacebookFör ett bra tag sedan spreds ett bedrägeri på Facebook där det utlovades presentkort på 500 dollar hos H&M. Miljontals användare klickade Gilla på inlägget och delade ut det till sina kompisar, vilket var skälet till varför det fick så stor spridning.

Det här var inte första gången något sådant här händer, och definitivt inte sista. Facebook är en utmärkt plattform för cyberkriminella som vill lura användare att betala pengar, dela med sig av personlig information eller ladda ner farlig kod. Men hur ska du undvika att bli lurad?

Facebook har idag cirka 2 miljarder användare. Långt ifrån alla har kunskap om att se skillnad på legitima erbjudanden och falska sådana. Det som gör Facebook, och andra sociala nätverk, så attraktiva för cyberkriminella, är att vi tenderar att gå på bluffarna betydligt mer ofta om det verkar som om länkarna kommer från våra vänner.

Det filter vi numera har lärt oss att använda för att upptäcka bedrägerier via exempelvis e-post, fungerar inte lika bra på sociala nätverk just för att meddelandena kommer från personer vi har i vårt nätverk och det är inte någon okänd avsändare.

Sådant lurar Facebook-användare

Bakom de mest omfattande bedrägerierna finns kriminella organisationer, och det ligger en hel del arbete bakom det. I en artikel hos Rapport berättar säkerhetsexperten Per Hellqvist att grupper använder sig av psykologer och beteendevetare för att skapa attraktiva erbjudanden som så många som möjligt nappar på.

Facebook H&M $500 scamFör att få spridning på något som den fejkade H&M-kampanjen använder man inledningsvis hackade Facebook-konton, varifrån man gör de första postningarna. Därefter sköter vännerna till den hackade användaren resten av spridningen. Och sedan deras vänner. Och deras vänner. Genomslaget kan vara extremt.

Det finns ett antal typer av bedrägerier som ger bäst resultat. Dels är det erbjudanden, som ofta kan tyckas vara för bra för att vara sant – förutom H&M-exemplet, har vi sett meddelanden där det påstods att Apple delade ut gratis iPads till minnet av Steve Jobs.

Även naket är alltid populärt. Ett tips om att man kan få se en läckt sexvideo med någon kändis, kan locka miljontals användare att klicka sig vidare. Man använder sig också av aktuella händelser. Om något stort händer i världen, kan man vara säker på att cyberkriminella utnyttjar situationen genom att påstå sig ha exklusiva videoklipp, bilder eller annat.

Vad händer när man klickar?

Det första man ombeds göra för att ta del av det fejkade erbjudandet, är att dela det till sina vänner och klicka på Gilla-knappen. Då kommer en statusuppdatering om bedrägeriet att postas på användarens Facebook-sida och alla dess vänner får upp det. Därmed sprids det effektivt genom att lurade användare själva marknadsför bedrägeriet.

När man sett till att bedrägeriet spridits vidare, går man vidare till den farliga biten. Här finns det många olika alternativ. Ofta brukar man ha någon form av undersökning (survey) som användaren sägs behöva genomföra för att få ta del av materialet.

Gratis iPad på Facebook? Tror inte det...

Ofta har man en länk som går till en farlig webbsida. Här kan flera olika saker hända. Cyberskurkarna kan till exempel lura användaren att fylla i sina personliga uppgifter – exempelvis inloggningsuppgifter till Facebook, genom att man har designat sajten till att se ut som Facebook. Man kanske ber användaren fylla i sina uppgifter för att få reda på något unikt; vem som har besökt ens Facebook-sida, vilka som har sagt upp vänskapen och så vidare.

Det är också vanligt att sidorna är infekterade med olika former av skript som skickar vidare till andra webbsidor, gärna sådana som försöker smitta användarens dator med trojaner. Det är fullt tekniskt möjligt att infektera en Windowsdator utan att användaren märker det, bara genom att utnyttja säkerhetshål i webbläsaren eller framförallt de tillägg man har installerade (Adobe Reader, Adobe Flash, QuickTime och så vidare). Detta kallas i facktermologi för drive-by-downloads.

Läs artikeln Så undviker du de farliga webbsidorna!

Skydda dig mot Facebook-bedrägerier

Så undviker du att luras – 9 tips!

Men hur ska du då göra för att bedöma huruvida något är legitimt eller ett bedrägeri? Det finns flera saker att tänka på, och här har jag satt samman en lista över olika saker. Du får gärna dela ut den här bloggposten på Facebook.

Tipsa gärna dina kompisar på Facebook om den här artikeln! Klicka bara på Rekommendera här under. Stort tack!

 

1. Lite inte på någon!

Okej, rubriken låter kanske lite överdrivet. Men eftersom så många faller för de här bedrägerierna genom att dela och gilla kampanjerna, ska du inte lita på att allt som kommer från dina vänner är legitimt. Tänk också på att det varje dag kapas massor av Facebook-konton, så du kan inte heller vara säker på att det verkligen är personen som postat länken. Var helt enkelt inte för naiv. Även om du får en länk från din bästa vän kan det vara något skumt!

2. För bra för att vara sant?

Om något låter för bra för att vara sant, är det troligen det. Att H&M skulle dela ut rabattkuponger på motsvarande 3350 kronor är för bra för att vara sant. Och att Apple skulle ge bort 1000 gratis iPads är också helt otänkbart. Använd sunt förnuft.

3. Om du är osäker – googla

När det sprids bedrägerier på Facebook, och andra sociala nätverk, kan du vara säker på att bloggar och nyhetssajter kommer att varna för det. Så är du misstänksam men ändå inte säker – gör en sökning på kampanjens rubrik i Google eller Bing. Är det här en bluff, får du snabbt reda på det.

4. Håll koll på webbadressen

Är du helt säker på att du befinner dig hos Facebook, och inte på någon skum sida? Vem som helst kan sno Facebooks layout rakt av och lägga upp någon annanstans. Titta därför i webbsidans adress. Är det www.facebook.com? Många cyberskurkar försöker luras genom att ha adresser av typen www.facebook.com.skumadress.info. Det första /-tecknet i adressen (bortsett från eventuellt http://) ska vara direkt efter www.facebook.com.

5. Byt från http till https

Facebook låter dig numera använda säker anslutning till sajten. Det innebär att trafiken är krypterad, vilket i sig är positivt, men det innebär också att du ser att det visas en ikon för ett hänglås i adressfältet (Chrome och IE9). Då ser du snabbt att du verkligen är på Facebook.

Byt till säker https på Facebook

För att aktivera säker anslutning – https istället för http – går du till Kontoinställningar i menyn längst upp till höger. Klicka på Säkerhet till vänster och vid Säker anslutning klickar du Redigera om du inte redan aktiverat tjänsten.

6. Ladda aldrig ner något!

Ett effektivt sätt för att infektera en dator med farlig kod, är att lura användaren till att själv ladda ner och installera trojanen. En vanlig metod är att man säger sig ha någon eftertraktad video (gärna sexrelaterad, eller ett videoklipp där man påstår att du är med), och sedan påpekar att du behöver ladda ner ett speciellt program för att se videoklippet. Det finns så klart inget videoklipp men när man laddat ner och installerat programmet så har man infekterat datorn med farlig kod.

Man utnyttjar namnen på kända program för att skapa trovärdighet. Om det gäller en video säger man sålunda att du behöver ladda ner och installera en uppgradering till Flash eller QuickTime. Det är lätt att falla för.

Virusvarning på webben, stäng av webbläsarenEn annan metod för att lura till nerladdning, är att varna användaren för att de (ironiskt nog) blivit infekterade av virus. Man använder sig av en webbsida som är designad precis som ett fönster i Windows, exempelvis Säkerhetscentret. Vad som ser ut som en snabb skanning görs och du får meddelanden om att man hittat farliga virus. För att ta bort virusen ombeds man att ladda ner ett gratis antivirus. Det här kallas för scareware, och jag har skrivit om det tidigare.

Om du någon gång får upp ett fönster där det står att du har drabbats av virus, kan du enkelt kontrollera dess legitimitet genom att stänga av din webbläsare. Släck ner alla fönster, eller använd Aktivitetshanteraren för att tvinga webbläsaren att avsluta. Försvinner virusfönstret, betyder det att det var en falsk varning och att du överlistat bedrägeriet.

7. Installera ett antivirus

Har du inte redan ett antivirusprogram installerat, ska du skaffa det. Windowsdatorer bör aldrig köras utan antivirus eftersom det hela tiden uppdagas nya säkerhetshål i både operativsystemet men framför allt andra programvaror, vilket cyberkriminella är snabba att utnyttja för att sprida virus till oskyddade datorer.

Ett komplett säkerhetspaket innehåller alla funktioner du kan tänkas behöva. Flera av dem innefattar skydd mot farliga webbsidor, där man använder en teknik för att markera alla länkar med färgkoder som berättar om länken du är på väg att klicka på leder till en ofarlig eller farlig sajt.

Symantec Norton 360 har en speciell finess som heter Safe Web Social Media Scanner, som kontrollerar länkar på bland annat Facebook. Det ger dig ett rätt bra skydd mot otrevliga bedrägerier.

Men vill du inte lägga pengar på ett antivirus, finns det många bra gratis antivirus. Jag rekommenderar Panda Cloud Antivirus, Avast! Free eller Microsoft Security Essentials. Notera dock att du inte ska köra fler än ett antivirus, då de kan krocka med varandra.

8. Verktyg markerar farliga länkar

En del säkerhetspaket har som sagt inbyggd skanner för att markera farliga länkar. Men det finns också gratis alternativ. Två av de bättre valen är WOT (Web Of Trust) och McAfee SiteAdvisor. Bägge är gratis och fungerar fint.

Skydda dig med SiteAdvisor

9. Och om olyckan varit framme?

Men om du, eller någon annan, ändå råkat gå på ett bedrägeri, vad ska man då göra? Till att börja med är det en god idé att rensa upp på sin Facebook-sida och plocka bort de länkar man postat till bedrägeriet. Sedan kan det vara värt att posta en status där man erkänner sitt misstag och ber alla om ursäkt och tipsar andra drabbade om var de kan läsa mer om det.

Se till att byta lösenord på ditt Facebook-konto när du ändå håller på. Det gör du under Inställningar, Allmänt och Lösenord. Egentligen bör alla sätta i rutin att byta lösenord ett par gånger om året. Här kan du läsa mer om bra och dåliga lösenord.

Därefter ska du låta ditt antivirus söka igenom datorn för att kontrollera att du du inte drabbats av trojaner eller annan farlig kod. Du kan också komplettera med att köra programmet Ad-Aware eller SuperAntiSpyware.

Om olyckan varit framme och du har drabbats av virus eller trojaner, är det inte säkert att ditt antivirusprogram kan ta bort det. Antivirus arbetar idag främst proaktivt, det vill säga att de stoppar farlig kod innan den installeras. Men om man som användare själv installerat det, blir det värre.

Det går dock oftast att lösa. Läs min artikel om att ta bort virus, för att lära dig hur du ska gå tillväga för att få bort skräp som infekterat ditt system.

Men förhoppningsvis kommer det aldrig att gå så här långt! Så länge du är källkritisk och inte klickar på vad som helst på nätet, oavsett avsändare, klarar du dig bra.

Ange säkerhetskod, säkrare Facebook

BONUS-TIPS: Aktivera Inloggningsgodkännanden!

Sedan den här artikeln publicerades har Facebook lanserat en funktion som heter Inloggningsgodkännanden. Det är en väldigt viktig funktion som aktiverar två-stegs-verifikation vid inloggning. Tack vare funktionen räcker det inte längre att man har din e-postadress och ditt lösenord för att komma åt ditt konto. Ytterligare en säkerhetskod krävs.

Se till att aktivera Inloggningsgodkännanden! Det kanske låter omständigt med en extra kod, men faktum är att det inte är ett dugg jobbigt. Du behöver nämligen bara ange den här koden en gång per olika webbläsare du använder. Så surfar du bara från en dator och en webbläsare, behöver du bara ange koden en enda gång.

Läs mer om hur du skyddar ditt Facebook-konto med Inloggningsgodkännanden!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

8 kommentarer

 1. Bengt Samuelsson2016-08-21 at 00:46Reply

  Länken här ovan till ’Rapport’ funkar inte :(
  http://www.svt.se/2.22620/1.2785214/organiserad_brottslighet_bakom_natbluffar

  http://www.svtplay.se/klipp/7337587/sakerhetsexperten-visar-bedragarnas-knep
  Funkar bättre, är nog inte samma

 2. Lena2012-05-11 at 13:53Reply

  Hej!
  Jag skriver för jag behöver din/ heller någon annans hjälp här. Jag har ingen annan att skriva till. Det gäller Facebook. Det är så här att i över 1 vecka så kan inte mina spel visas för mina vänner på första sidan av facebook utan bara på min tidslinje. Det gäller alla spel som jag har där…sen när vänner skriver på min tidslinje så syns det inte på första sidan. Jag har läst o tittat runt på support m.m. på spelen men jag hittar inte om hur jag ska göra.
  Jag har avinstallerat flashplayer och installerat om den men inget fungerar….snälla hjälp mig någon…

 3. Från källkritik till bedrägerier | BEOM2012-05-03 at 07:52Reply

  […] jag vill ändå lyfta fram Tommy K Johanssons tips för att skydda dig mot Facebookbedrägerier (http://blogg.tkj.se/saker-pa-facebook-tips/) då jag tycker den är bra. Share This entry was posted in Allmänt, Mickes blogg, Sociala […]

 4. Joakim2012-05-01 at 14:41Reply

  Där det samlas mycket folk samlas det även bedragare, och ett av bedragarnas bästa knep för att lyckas är att på något sätt framföra att det är en vän som rekommenderar dem. Vilket man här gör via facebook. Då sänker man säkerhetsnivån och blir lättare mottaglig. Tyvärr.

 5. michel2012-05-01 at 09:06Reply

  riktigt bra faktsiskt, skulle man råka ut för insticks program, så kan man ju alltid spara dom och ladda upp mot https://www.virustotal.com/ dom brukar ha koll på det mesta,men då ska man ju våga välja spara som till skrivbordet, så grund temat är ju att aldrig klicka ”KÖR”

 6. Mats F.2012-04-29 at 23:47Reply

  Bra genomgång. Tack för det, Tommy!

 7. 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier | IT och Äldre | Scoop.it2012-04-28 at 20:16Reply

  […] blogg.tkj.se – Today, 8:16 PM […]

 8. Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier2012-04-28 at 12:50Reply

  […] 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier [blogg.tkj.se] poäng | Postat april 28 av TkJ […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.