TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhetsguiden

Bedrägerier på Facebook – Så undviker du dem

Skribent:
Publicerad: , 13:10
Respons: 1 kommentar

Facebook-säkerhetMed över en miljard användare är det inte konstigt att även skumma typer från samhällets mörkare hörn är intresserade av Facebook. En miljard människor samlade på samma ställe, innebär en väldig massa potentiella offer som cyberbrottslingar försöker lura på information och pengar.

Brottslingarna är rätt finurliga på att komma på nya sätt att lura användare. Det finns dock några metoder som är vanligare än andra, och i den här artikeln går jag igenom vanliga bedrägerier på Facebook. Antivirus och andra säkerhetsprogram fyller sin funktion men när det kommer till bedrägerier är det bästa skyddet kunskap. Därför är det viktigt att lära sig identifiera och undvika bedrägerier.

Ur säkerhetsperspektiv finns det ett problem med sociala nätverk som Facebook, och det är att vi tror att Facebook är en stängd verkstad där vi umgås med våra vänner och bekanta. Det är därför bedragare gärna använder sig av Facebook, eftersom det är så mycket lättare att lura användare.

Genom att kapa konton kan bedragarna kontakta kontoägarens vänner och försöka lura dem på olika sätt. Det går alltså aldrig att vara helt säker på vem det egentligen är som skriver till dig i din väns namn. För att lära dig mer om hur bedragare använder kapade konton, läs artikeln Vänner med kapade konton är inte vänner.

Många former av bedrägerier

Det finns många sätt att försöka lura användare på Facebook. Gemensamt för de flesta är att cyberbrottslingarna på ett eller annat sätt försöker få de potentiella offrena att sprida bedrägeriet. Bedrägerierna går ut på att lura användare att lämna ifrån sig personlig information (inloggningsuppgifter till Facebook eller andra tjänster), uppgifter för kredit- respektive kontokort, e-postadresser, eller så försöker man helt enkelt få offrena att köpa något.

För att få genomslag säger man sig erbjuda användaren något exklusivt. För att ta del av detta behöver offret bara dela eller gilla själva meddelandet – så att det får spridning till personens vänner – och sedan lämna ifrån sig någon form av information eller köpa något.

Bedragarna börjar med att posta sitt bedrägeri från ett eller flera kapade konton. Om det fungerar ”bra” kommer vännerna till personen vars konto man kapat att nappa på bedrägeriet och därmed sprida det vidare till sina vänner.

Lyckas brottslingarna kan ett sådant här bedrägeri få enorm spridning på väldigt kort tid. Det gör att det är svårt att stoppa sådant här. När Facebook, eller tredjepartsföretag som sysslar med säkerhet, upptäcker bedrägerier och börjar stoppa respektive varna för det, har det förmodligen redan nått flera miljoner användare.

Läsenordsfiske, varning från Chrome via Verified by VISA

Alla de stora webbläsarna har numera inbyggd varning för skadliga webbsidor; här Chrome.

Cyberbrottslingarna arbetar extremt kortsiktigt. Deras bedrägerier kan ha levnadstid på bara några timmar, men eftersom Facebook är så stort och Internet så snabbt, kan det vara fullt tillräckligt.

Vad ska du akta dig för?

Bedrägerier är inte alltid så enkla att identifiera. Som alltid gäller regeln för erbjudande, att om det verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen det.

Här nedan kommer en lista över ett par olika vanliga metoder som cyberkriminella använder för att locka offer till sitt bedrägeri:

Gratis iPad på Facebook? Tror inte det...

Gratisprylar och tävlingar lockar

Allt som är gratis lockar till klick. Och om det gäller en gratis iPad eller ett presentkort på $500 hos H&M är folk väldigt snabba på att nappa. När Steve Jobs så tragiskt gick bort i cancer, var det många bedragare som försökte profitera på det genom att till exempel sprida en kampanj på Facebook där man hävdade att Apple gav bort 1000 stycken iPad till minne av Jobs. Genomslaget var enormt.

Exempel: Gratis iPad på Facebook? Nej, det är bluff!

Exklusiva detaljer om aktuell händelse

När något stort händer, gärna en tragedi som många påverkas av såsom orkanen Katrina eller Michael Jacksons död, är Internetbrottslingar snabba på att utnyttja det på olika sätt. Ett vanligt sätt är att helt enkelt hävda att man har exklusiva videofilmer. Videoklipp är effektiva eftersom man då kan lura användarna att de måste ladda ner en videospelare – och om man får användare att själva ladda ner och installera ett program, har man goda möjligheter att infektera datorn med en trojan.

Exempel: Michael Jackson-tragedin utnyttjades av spammare

Videofilmer på exempelvis kändisar

Vi lever i ett samhälle med omfattande kändisdyrkan. Därför är det inte konstigt att cyberbrottslingar använder just kändisar för att locka personer till sina skadliga webbsidor. Något som alltid lockar många till att släppa all form av kritiskt tänkande, är när privata filmer och bilder på kändisar utan kläder. Är det verkligen värt risken att ge kriminella organisationer tillgång till ens e-post och Internetbank för att få se Paris Hiltons bröst? Tragiskt nog, uppenbarligen: ja.

Lästips: 6 vanliga sätt att få din dator infekterad av trojaner!

Okända videoklipp/fotografier på dig

Vem kan låta bli att klicka på en länk som säger sig innehålla ett foto på dig, som du inte känner till? På Twitter spreds en phishing-attack med ett tweet som innehöll texten ”rofl this you on here?” med en länk till vad som verkade vara ett videoklipp. Det är lätt att spontant klicka på…

Exempel: ”rofl this you on here?” – Phishing-attack på Twitter

Falska Facebook-applikationer lurar dig

På Facebook finns möjligheten att utveckla applikationer – det finns som bekant massor av stora spel som körs på Facebook. Dessa kan cyberbrottslingar använda för att dels komma åt personlig information (genom att appar kan ges tillgång till användarens privata uppgifter) men framför allt använder man sig inte av renodlade appar utan hävdar bara att man har en sådan. Ett återkommande bedrägeri är att man påstår sig ha en app som kan visa vilka som har besökt din Facebook-profil eller vilka som tagit bort dig som vän.

Phishing: App påstår sig visa vilka som tittat på din Facebook-profil

Det är information som många är nyfikna på, och det är ett effektivt sätt att samla ihop inloggningsupgifter genom att visa en Facebook-inloggningsruta för besökarna och när de fyller i den, i tron om att de då kommer åt den påhittade applikationen, sparas uppgifterna innan skriptet skickar vidare besökaren till Facebooks riktigt inloggingssida. Genom att skicka vidare kommer man att bli inloggad, så att man tror att det fungerade och inte blir misstänksam. Bedragarna har då redan fått dina uppgifter och kan kapa kontot (om du inte aktiverat Inloggningsgodkännande).

Exempel: Facebook-bedrägeri säger sig visa vem som besökt din profil

Länkar leder till farliga webbsidor

Gemensamt för de allra flesta bedrägerier på Facebook, är att de innefattar länkar till farliga webbsidor. Begreppet farliga webbsidor innefattar alla möjliga typer av sajter som på ett eller annat sätt utgör ett hot mot besökaren eller dennes dator. Phishing, drive-by-downloads med trojaner, nerladdning av falska säkerhetsprogram (scareware), trojaninfekterade program och annat. Jag ska gå igenom farliga webbsidor i en egen artikel framöver. Tills det kan jag tipsa om programmen SiteAdvisor och WOT som hjälper dig att undvika sidorna genom att varna dig för dem.

Lästips: Så undviker du de farliga webbsidorna

Fejkade inloggningssidor stjäl dina uppgifter

Det enklaste sättet för Internetbrottslingar att stjäla dina inloggningsuppgifter – så kallat phishing – är att skapa webbsidor med inloggningsformulär, som till utseendet ser ut som originalsajten. En phishing-sida vars syfte är att kapa ditt Facebook-konto, ser ut som Facebooks hemsida och när du fyller i dina uppgifter och loggar in, så hamnar på på Facebook. Du märker inte att du varit på en fejkad webbsida.

Men innan sidan skickar vidare dig till Facebook, sparas din e-postadress och ditt lösenord, som man sedan använder för att logga in på ditt konto, och därmed kapar det. Med hjälp av funktionen Inloggningsgodkännande kan du hindra brottslingarna från att kunna logga in, trots att de har dina uppgifter.

Lästips: Säkrare Facebook: Så försvårar du intrång på ditt konto!

Tipsa dina vänner! Hjälp dina vänner att lära sig om hoten på Facebook och hur de ska skydda sig, genom att tipsa om den här artikeln. Klicka bara på Rekommendera-knappen här under. Tack på förhand!

 

Kritiskt tänkande tar dig långt – säkerhetsprogram hela vägen

Kör du Windows är det viktigt att du har bra säkerhetsprogram för att skydda mot farlig kod. Men det allra viktigaste skyddet är kunskap. Jag rekommenderar en kombination av dem. Ha ett bra skydd, men se även till att tänka kritiskt och lär dig identifiera hot på Internet. Kunskap är väldigt viktigt.

Bäst antivirus på svenska för WindowsNär det gäller vilket program du ska välja, finns det som bekant många gratis antivirus. Du behöver dock komplettera med antispyware och gärna ett program för att varna för farliga webbsidor (SiteAdvisor eller WOT). Personligen föredrar jag något av de kommersiella Internet Security-paketen. De innehåller nämligen mängder av olika funktioner för att skydda dig på Internet, och allt samlat under ett och samma tak.

Ett bra Internet Security-paket tar inte mycket prestanda av datorn, och det håller sig tyst i bakgrunden utan att besvära dig med olika meddelanden. Det skyddar mot skadlig kod, skräppost, farliga webbsidor och stoppar länkar via olika kanaler (sociala medier, direktmeddelanden, e-post och chatt). I och med 2013 års versioner av Internet Security-paketen var det många som implementerade funktioner för att göra bankärenden och e-handel säkrare.

Du hittar alla svenska Internet Security-paket här.

Läs mer om Internetsäkerhet och hur du skyddar dig:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. 10 tips när du handlar julklappar på nätet2013-12-15 at 14:48Reply

    […] Missa inte: Bedrägerier på nätet – så undviker du dem […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.