TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Integritet

Hur säkra är barnens uppkopplade leksaker? Tips till föräldrar!

Leksaker med Internet skapar säkerhetsfrågorNär dina barn använder Internet via datorer, surfplattor och smartphones är det hyfsat lätt att skydda både deras personliga integritet och enheten mot farlig kod och andra skadliga programvaror. Med ett antivirus, brandvägg och antispyware kommer du långt.

Men det finns ett snabbt växande område som innebär ett nytt potentiellt hot, nämligen leksaker och liknande som är anslutna till hemmanätverket och Internet. Igår var det den årliga Safer Internet Day och säkerhetsföretaget F-Secure lyfter fram problematiken med Internetanslutna leksaker.

De kommande åren kommer vi få se ett kraftigt växande produktområde i och med Internet of Things – det vill säga att alla möjliga typer av produkter får någon form av anslutning till Internet. Bland dessa finns så klart även leksaker för barn.

Men till skillnad mot en dator eller en surfplatta är det inte lika enkelt att skydda sina uppkopplade prylar. Det är inte speciellt smidigt att installera ett antivirusprogram i en kaffebryggare, till exempel.

Ett relativt aktuellt fall gäller leksakstillverkaren VTech, som bland annat producerar banala leksaksdatorer med spel och undervisningsapplikationer. Företaget utsattes för hackerintrång och personlig information om 6,3 miljoner barn läckte ut.

– Så länge området och intresset för dessa leksaker växer så starkt lär vi tyvärr se många fler exempel där försäljningssiffror är högre prioriterade än säkerheten, fortsätter Sean Sullivan. Det innebär, tyvärr, att föräldrar måste lära sig att hantera ett helt nytt område av säkerhet på nätet. Vi måste tänka större än datorer, plattor och telefoner. [Källa: F-Secure]

Problemet ligger i att tillverkarna av produkter inte tar säkerheten på allvar. Det öppnar för många potentiella hot. När en leksak har möjlighet att ansluta till Internet, finns det alltid en teoretisk möjlighet för illasinnade hackare att ta sig in i enheten. Eftersom leksaken som regel är ansluten till ditt privata WiFi-nät skulle det kunna gå att använda leksaken som en brygga vidare in i mer kritiska prylar på nätverket.

Utbilda barnen i hur de ska bete sig online

Utöver den här biten uppstår en hotbild i de fall som leksaken kan samla in olika former av personlig information. Lösenord eller information som kan användas för att lista ut lösenord till andra konton, hemadressen, bilder och videoklipp från eventuella kameror, och så vidare.

När det gäller information är det därför viktigt för föräldrar att tidigt lära sina barn hur Internet fungerar, och vilken typ av data som de inte ska lämna ifrån sig.

Mikael AlbrechtF-Secure ger tre tips till föräldrar om av du ska tänka på:

1. Lär barnen och lär av dem. Acceptera att barnen vill använda nätet istället för att kämpa emot. Men var delaktig i alla delar och prata om för- och nackdelar. Förklara tydligt vad som kan hända om man delar med sig av känslig information till främlingar.

2. Håll koll på vilka tjänster dina barn använder. Du som förälder måste förstå vad de vill göra och vad de faktiskt gör på nätet.

3. Var ett stöd – övervaka inte. Barnen behöver sitt eget privatliv, särskilt när de börjar komma upp i åldrarna. Resonera och förklara, men undvik förbud och övervakning om det inte är absolut nödvändigt.

Källa: F-Secure

F-Secure om tips till föräldrar
image-24298

I och med att allt fler leksaker kan anslutas till Internet, uppstår säkerhetsfrågor.

Spärra och övervaka barnens Internetanvändning?

Det här gäller så klart inte bara Internetanslutna leksaker, utan generellt när barnen använder Internet. Många säkerhetspaket innehåller så kallad föräldrarkontroll, som låter föräldrarna spärra specifika webbsajter och tjänster, och till och med logga allt vad barnen gör på nätet.

Personligen håller jag med Albercht om att man ska respektera sina barns privatliv. Det är inte rätt att ”spionera” på allt som barnen sysslar med på Internet. Betydligt viktigare är att utbilda dem i hur de ska agera online. Hur de ska bete sig och vad de inte ska publicera – oavsett på Facebook, Instagram, Snapchat, forum, bloggar eller via chattar.

Nu ska mina egna två barn fylla 7 respektive 4, så än så länge sträcker sig deras intresse till Minecraft, Plants vs Zombies och roliga YouTube-klipp. Jag har ett par år kvar innan deras nyfikenhet börjar bli bredare. Men jag har väldigt svårt att föreställa mig att jag kommer aktivera någon föräldrarkontroll.

Har du egna barn skulle vara intressant att höra hur du resonerar! Lämna gärna en kommentar nedan och berätta hur du gör. Även om du inte har barn får du gärna berätta hur du skulle göra.


Här hittar du fler relevanta artiklar!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 

En kommentar

  1. Lars Bunner2016-02-11 at 00:45Reply

    När ämnet föräldrakontroll diskuteras ser man aldrig någon som visar hur man kan begränsa internet-användningen genom att skapa ett schema i routern för exempelvis när varje enhet i hushållet kan vara ansluten. Om internet stängs av på kvällen borde det bli lättare att få upp tonåringen på morgonen. Det enda jag läst om detta är PCMag för många år sedan men man borde kanske puffa för metoden igen.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.