TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Säkerhet: Testa Norton Internet Security 2012 beta

Skribent:
Publicerad: , 19:14
Respons: 1 kommentar

Norton Internet Security 2012 betaSymantec har lanserat betaversioner av Norton Internet Security 2012 samt Norton Antivirus 2012, som du kan ladda ner och prova om du är intresserad av säkerhet. Jag gillar som bekant att skriva om det här ämnet, så jag hämtade och installerade NIS 2012.

I den här bloggposten går jag igenom mina spotanta reaktioner över Norton Internet Security 2012. Jag vill understryka att det här inte är ett konkret test, inte minst på grund av att det är en betaversion – programmet är alltså inte färdigt ännu. Men betatestet ger en bra inblick i vad vi kan förvänta oss av fullversionen!

Norton Internet Security är min favorit bland säkerhetspaketen. Det har historiskt sett varit ett väldigt prestandahungrigt monster och fått mycket kritik för detta. Det har varit motiverat, och Symantec har själva erkänt att de tappade fokus i tidigare versioner och la all kraft på att komma på nya funktioner.

Sedan något år tillbaka har man skärpt till sig ordentligt. Säkerhetspaketet har byggts om och förra fullversionen, Norton Internet Security 2011, var ett väldigt nerskalat, lättanvänt och effektivt säkerhetspaket som tog anmärkningsvärt lite prestanda av datorn.

Målet är att skapa ett säkerhetspaket som inte bara ger ett bra skydd på många fronter, utan som även håller sig tyst i bakgrunden och varken stör användaren eller påverka datorns prestanda. Detta lyckades man i och med 2011 års version. Trenden ser ut att hålla i sig även i Norton Internet Security 2012.

Tar lite prestanda av datorn

Ett enkelt, men inte alltid helt rättvist, sätt att kolla hur mycket prestanda en programvara tar, är att titta i Aktivitetshanteraren. Jag säger att det inte är helt rättvist, eftersom framför allt säkerhetspaket gömmer många funktioner på andra ställen i systemet, för att virus inte ska kunna stänga av antivirusprogrammet.

Med det sagt, konstaterar jag att Norton Internet Security 2012 kör två processer i kallade ccSvcHst.exe (Symantec Service Framework) och dessa tar ungefär 8 MB internminne per styck. Det är ett bra betyg. Jag minns i början till mitten av 2000-talet då så gott som alla antivirusprogrammen var extremt prestandahungriga. Då var det inte ovanligt att ett säkerhetspaket tog 300 MB internminne.

Gränssnittet i NIS 2012 ser ut ungefär som i förra årets version. Det är snyggt och enkelt att förstå. De flesta normalanvändare behöver dock sällan bry sig om gränssnittet – ett bra säkerhetsprogram håller sig tyst i bakgrunden. Du ska inte behöva fundera på det.

Norton Internet Security 2012 beta

Att genomföra en skanning av hårddisken efter farlig kod tog ungefär 10-15 minuter när jag valde Quick Scan. Det gör Norton 2012 till ett av de snabbaste programmen på denna front.

Nyheter i Norton Internet Security 2012

En av nyheterna i Norton Internet Security 2012 är att det använder sig av Norton Insight 3.0. Det här är en molntjänst som används för att varna för farliga applikationer du laddar ner. När du på något sätt kopierar eller laddar ner program till din dator, kommer Norton att kontakta Symantecs säkerhetsservrar och kontrollera huruvida applikationen är godkänd eller inte. Detta sker per automatik och går väldigt snabbt, eftersom den enda data som skickas är en så kallad checksumma.

Med Norton Identity Safe tar du hand om alla dina inloggningsuppgifter och lösenord på sajter. Tjänsten kan även lagra informationen i molnet, så att du kan återanvända datan på andra datorer som kör Norton Internet Security eller Norton 360.

En nyhet i 2012 års version är att du kan konfigurera hur mycket bandbredd som Norton ska få tillgång till, när det handlar om uppdateringar och dylikt. Det här är intressant för dig som sitter på en seg Internetuppkoppling.

Vidare har Norton Internet Security 2012 ett skydd mot falska antivirusprogram. Det här är ett stort problem som jag har skrivit om flera gånger tidigare. Cyberskurkar lurar användare till att tro att de blivit smittade av virus, så att de laddar ner dessa falska antivirus. Programmet kräver sedan att man registrerar för ett par hundralappar för att ta bort de påhittade virusen.

Norton Internet Security 2012 beta gränssnitt

Om du vill prova Norton Internet Security 2012 beta, kan du hämta programmet gratis här. Symantec hälsar även att du gärna får komma med kommentarer och förslag i deras forum.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Beijner2011-04-27 at 19:54Reply

    Ska testa denna beta, verkar mycket intressant! Har använt NIS2011 sedan den var i beta, och varit hur nöjd som helst. Innan det hade jag ESET i flera år, men NIS2011 är den bästa säkerhetslösningen jag någonsin använt, och den drar inte alls mycket kraft från datorn!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.