TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Säkerhet 2011: Zero-day, stöld och utpressning

Skribent:
Publicerad: , 14:16
Respons: 1 kommentar

sakerhet-trend-2011Kaspersky har precis som Panda Security dammat av sin spåkula för att se vad som händer inom säkerhet 2011. I rapporten sammanfattar företaget även hur det har sett ut under 2010.

Under det gångna året har det vanligaste sättet att infektera användares datorer varit att utnyttja säkerhetshål i operativsystem och programvara. Statistik visar att sårbarheter i Microsofts produkter har sjunkit kraftigt, och att Internetbrottslingar istället utnyttjar sårbarheter program från Adobe och Apple.

Historiskt sett har många attacker som skett genom att utnyttja säkerhetshål gått via Microsofts produkter. Nu verkar dock företaget blivit allt bättre på att täppa till hål och stoppa attacker, och istället har fokus flyttats till programvaror från Adobe och Apple.

Säkerhetshål hos Adobe och Apple

pdf-sakerhetAdobe har under året haft stora problem med säkerhetsluckor i Acrobat Reader, alltså programtillverkarens PDF-läsare. Många attacker gjordes med hjälp av säkerhetshål i möjligheten att köra Javascript, men det har även dykt upp andra problem i PDF. Ett säkerhetshål gjorde det möjligt att exekvera kod inifrån PDF-dokument genom att lägga kod i de områden där PDF lagrar inbäddade typsnitt.

Även i Apples programvaror för Windows har flera säkerhetshål upptäckts. Såväl Safari som QuickTime och iTunes har haft säkerhetsluckor som utnyttjats för att infektera och attacker användares datorer.

Säkerhet under 2011

Sårbarheter i programvaror från Microsoft, Adobe och Apple kommer att fortsätta utnyttjas. En vanlig metod är att genomföra så kallade zero-day-attacker. Detta innebär att man hittar och utnyttjar säkerhetshål innan programutvecklarna själv hittar och fixar problemet; därav namnet zero-day.

Skälet till att zero-day-attacker är så framgångsrika är att väldigt många användare inte ser till att hålla sina programvaror uppdaterade. Det släpps kontinuerligt uppdateringar som det gäller att man som användare laddar ner och installerar. De flesta program kan automatiskt kontrollera och genomföra uppdateringar, och denna funktion rekommenderas att du har aktiverad.

Så tjänar cyberbrottslingar pengar

Den största inkomstkällan för cyberbrottslingar ligger i att stjäla och sälja personlig information. Med hjälp av phishing och spyware och annan farlig kod skannas infekterade datorer efter viktig information som sedan skickas vidare till brottslingarna. Användarnamn, lösenord och kreditkortsnummer är hårdvaluta på svarta marknaden.

sakerhetCyberbrottslingar tjänar även pengar på utpressning och bedrägerier. Med hjälp av botnät genomför man omfattande DDoS-attacker mot företagsservrar och tvingar dem att betala.

Det har även blivit mer vanligt med så kallad ransomware. Den här typen av trojaner krypterar användarens dator och kräver sedan betalning för att datan ska dekrypteras. Användare förstår inte alltid att det är ett bedrägeri med utpressning, då trojanerna utger sig för att vara säkerhetsprogram som ska hjälpa användaren att återfå filer som blivit skadade.

Vidare tror Kaspersky att vi kommer få se en ökning av attacker mot mobila enheter, framför allt med Android. Personligen är jag inte övertygad om att detta innebär någon omfattande hotbild idag. Som jag skrev i inlägget Få säkerhetshot mot smartphones och surfplattor, tror jag inte att du idag behöver något antivirus för mobila enheter.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Säkerhet 2011: Zero-day, stöld och utpressning | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-21 at 14:27Reply

    […] utnyttja säkerhetshål i operativsystem och programvara. Statistik visar att sårbarheter […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.