TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Säkrare Facebook: Så försvårar du intrång på ditt konto!

Skribent:
Publicerad: , 07:19
Uppdaterad: 2019-04-09, 13:43
Respons: 1 kommentar

Facebook - Bättre säkerhet mot kapande av konto18-åriga Felicia fick en chock när hon såg att någon kapat hennes Facebook-konto och postat en nakenbild på henne. Bilden delades hundratals gånger och glåporden från både vänner och okända haglade ner när de trodde att det var hon själv som postat bilden. Vid ett första försök att ta bort den kom hon inte åt sitt konto – de två jämnaåriga tjejerna som gjort det hade bytt lösenord.

Det här är tyvärr ingen unik historia. Väldigt många ungdomar har råkat ut för att någon loggat in på deras konto och postat saker i deras namn. I januari 2011 presenterade Datainspektionen siffror på att hälften av alla ungdomar råkat ut för så kallad ”facerape” – när någon kapar kontot och skriver, ofta elaka, saker. Hälften! Det finns dock goda säkerhetsfunktioner som försvårar kapningar, men få känner tydligen till dem. Så här förklarar jag hur du gör!

Det var igår som Aftonbladet skrev om 18-åriga Felicia och hennes fasansfulla upplevelse. Felicia lyckades med hjälp av en vän till familjen ta bort bilden från sitt flöde efter 30 minuter, men då var det redan försent. Internet glömmer aldrig och eftersom bilden delats, och förmodligen laddats ner massor av gånger, var skadan redan skedd. Det går aldrig att reparera. Nakenbilden på Felicia kommer alltid att finnas på nätet eller på hårddisken hos andra.

Kapat konto på Facebook är psykiskt skadligtDe bägge tjejerna som låg bakom intrånget och postningen hade också använt chattfunktionen för att chatta under Felicias namn med hennes vänner. Trakasserierna fortsatte även efter att bilden var borta. I flera veckor låg Felicia hemma och mådde så dåligt att hon inte vågade gå ut. De jämnåriga tjejerna som utsatte Felicia för det här, och som såg till att Felicia kanske kommer vara orolig över nakenbilden för resten av sitt liv, är gripna av polis.

Felicia är tyvärr långt ifrån ensam. Om någon kommer åt ditt Facebook-konto kan de tyvärr orsaka väldigt stor sociala skada i och med att de så snabbt och enkelt kan posta meddelanden, bilder, länkar och annat i den drabbades namn till dennes vänner. De kan också gilla högst olämpliga Facebook-sidor.

Intrång av den här typen kan leda till svår psykisk påfrestning för såväl den drabbade som dess familj och vänner. Det finns gott om skrämmande exempel (som den här nyheten, där någon kapade en 18-årig amerikansk pojkes Facebook-konto och postade ett självmordsbrev), och mörkertalet är stort. 2011 visade Datorinspektionen som sagt statistik över att hälften av alla ungdomar har utsatts för så kallad facerape.

Egentligen borde sådant här inte ske. Men nätmobbing av den här typen är tragiskt nog ett mycket stort problem. Organisationer som Friends arbetar för att stoppa mobbing, genom utbildning och stöd av skolor, förskolor och idrottsföreningar.

När det gäller den tekniska biten går det inte att helt och hållet förhindra att Facebook-konton blir kapade. Du kan däremot göra det betydligt svårare, genom att tillföra ett extra verifieringsmoment! Jag hoppas kunna hjälpa dig att fixa det här – och du kan i din tur hjälpa dina vänner.

Hjälp dina vänner! Genom att klicka på Rekommendera-knappen kan du posta en länk till den här artikeln i ditt Facebook-flöde, så att dina vänner också kan läsa om hur de försvårar kapning av deras konton. Jag tackar dig på förhand – jag är jättetacksam när ni läsare tipsar era vänner om mina bloggposter! :-)

 

Undvik att få ditt Facebook-konto kapat

Logga ut från FacebookFör att kapa ett konto behöver man veta personens e-postadress och lösenord. Väldigt många Internetanvändare är tyvärr rätt naiva när det gäller lösenord, så ofta går det att gissa sig fram om man känner personen ifråga. Det finns många olika sätt att komma över lösenord på, som inte behöver vara tekniska.

Vanligt är att folk glömmer logga ut ordentligt från Facebook, innan man lämnar datorn. Bland skolelever är det här vanligt förekommande när eleverna använder skolans datorer för att komma åt Facebook. Eller så har man lagt ifrån sig sin mobiltelefon, där det är fri access till Facebook.

Jag har skrivit rätt mycket om hur lösenord stjäls, så jag ska inte tjata mer om det här… Vi konstaterar istället att det med standardinställningarna på Facebook bara krävs e-post och lösenord för att kapa kontot.

Facebook har dock en väldigt bra funktion som kallas för Inloggningsgodkännanden. Detta är en slags tvåstegsverifiering – eller tvåfaktorsautentisering – av ungefär samma typ som den Google använder sig av. I måndags skrev jag en bloggpost om hur du aktiverar tvåstegsverifiering på ditt Google-konto för att göra det mycket svårare att kapa ditt Google-konto. Nu ska vi göra samma sak på Facebook, då lösningen är klart effektiv.

Verifiera datorer som får logga in på ditt Facebook

Inloggningsgodkännanden fungerar så att du måste verifiera alla datorer och webbläsare som du vill kunna logga in på Facebook ifrån. Efter att du har aktiverat säkerhetstjänsten kommer du, när du första gången loggar in från en icke registrerad webbläsare (till skillnad mot Google som tittar på unika datorer, kollar Facebook på unika webbläsare, men principen är densamma), få fylla i en säkerhetskod.

Säkerhetskoden skapar du med din mobil. Antingen använder du Facebook-applikationen för Android eller iOS, eller så får du koden via SMS. När du fått koden godkänd kommer du att kunna använda Facebook i den registrerade webbläsaren.

Ange säkerhetskod, säkrare Facebook

Det här gör det betydligt svårare för personer att kapa ditt Facebook-konto. För även om de har kommit över din e-postadress och ditt lösenord, måste de använda en av dig godkänd webbläsare.

En unik webbläsare betyder inte att du till exempel godkänner att man använder Firefox, utan det du godkänt är till exempel Firefox på din MacBook Air. Vill du besöka Facebook även på din stationära Windows-dator, kanske du registrerar Internet Explorer 10 på den datorn. För att kunna logga in krävs det tack vare Inloggningsgodkännanden att man använder din godkända dator och rätt webbläsare. Det här gör naturligtvis intrånget betydligt svårare.

Aktivera Inloggningsgodkännanden

Inloggningsgodkännanden är som sagt inte igång som standard, så du behöver . Förhoppningsvis blir Facebook bättre på att lyfta fram funktionen, eftersom den är klart värd att ha igång. Börja med att logga in på Facebook, och klicka på ikonen längst upp till höger, som ser ut som ett kugghjul. I menyn som visas väljer du Sekretessinställningar.

Facebook - Stoppa kapning av konto

Nu hamnar du på sidan Sekretessfunktioner. Klicka på länken Säkerhet i vänsterspalten, för att komma till Säkerhetsinställningar. Här hittar du Inloggningsgodkännanden – klicka på Redigera för att börja. När du nu ändå befinner dig på Säkerhetsinställningar kan du passa på att aktivera Säker anslutning, om du inte redan gjort det. Det innebär att trafiken mellan Facebooks servrar och din dator krypteras – något som är viktigt om du någon gång kopplar upp dig till öppna WiFi-nätverk (på exempelvis flygplatser eller andra offentliga platser).

Facebook, svårare att kapa konton

När du har klickat på Redigera efter Inloggningsgodkännanden startar en guide för att förklara finessen samt låta dig göra de grundläggande inställningarna. I guiden får du bland annat ange din första registrerade webbläsare – det vill säga den som du kör för tillfället – i momentet Lägg till i Kända webbläsare.

Lägg till Kända webbläsare

Du kommer att få ange vad du har för typ av mobil. Om du har en smartphone – Android, iPhone eller iPod Touch – kan du använda Facebook-applikationen för att generera de säkerhetskoder du behöver för att lägga till kända webbläsare. Har du någon annan mobil får du dessa koder automatiskt via SMS. Det här kräver givetvis att du anger ditt riktiga mobilnummer när guiden efterfrågar det.

Kända webbläsare och håll koll på anslutningar

Nästa gång du ska logga in på ditt konto från en dator och webbläsare som du inte har registrerat som känd webbläsare, visas en dialogruta där du ombeds fylla i en säkerhetskod. Har du angivit att du inte har en Android- eller iOS-smartphone får du ett SMS med koden. Annars öppnar du Facebook-applikationen i din mobil. Tryck på menyikonen; den uppe till vänster som består av tre horisontala streck.

Facebook-applikation för iOS, skapa säkerhetskod för verifieringI menyn som nu visas skrollar du ner tills du hittar en länk som heter Kodskapare – eller Code Generator. Jag har den svenska versionen av Facebook-applikationen för iPhone, men i mitt fall var denna länk inte översatt. Så även om Facebook på webben säger att du ska leta efter Kodskapare kan den heta Code Generator.

Kodgeneratorn skapar en ny sexsiffrig kod var 30:e sekund. Koden vara dock längre än 30 sekunder så det gör inget om applikationen hinner generera en ny kod innan du har hunnit knappa in den på webbsidan. När du fyllt i koden och klickat Fortsätt, visas en dialogruta med rubriken Kom ihåg webbläsare.

Sitter du vid din egna dator, som du ofta använder för Facebook, kryssar du i Spara webbläsare och klickar på Fortsätt. Nästa gång du ska logga in via den här datorn, och med samma webbläsare, använder du bara dina vanliga uppgifter.

Om du däremot sitter vid någon annans dator, eller om du använder en allmän dator på till exempel skolan, ska du däremot inte välja att spara webbläsaren. Kryssa då i Spara inte, följt av Fortsätt. När du är klar på Facebook, glöm inte att logga ut! Klicka på kugghjulsikonen och välj Logga ut.

Något annat du bör ha i åtanke när du använder offentliga datorer, är att vara uppmärksam på utifall att de vill lagra ditt lösenord när du loggar in. Alla kända webbläsare har funktioner för att spara lösenord, för att du ska slippa komma ihåg alla själv. Själva möjligheten är väldigt bra, men jag rekommenderar att du istället använder gratisprogrammet LastPass. Hur som helst; var uppmärksam på eventuella förfrågningar om att spara lösenord, så att du inte råkar spara ditt lösenord i skoldatorn…

Kom ihåg lösenord i webbläsaren

Några extra tips för att skydda ditt Facebook-konto

Inloggningsgodkännanden, eller tvåstegsverifiering som Google kallar det för, är lätt att komma igång med och det höjer säkerheten. I och med att du kan komma ihåg webbläsare som du ofta använder, innebär funktionen inte att det blir mer omständligt att logga in på Facebook.

Om du ofta sitter vid offentliga datorer och surfar på Facebook, kan det så klart bli lite störande att, förutom de vanliga inloggningsuppgifterna, varje gång även hämta en säkerhetskod från mobilen och ange den på webbsidan. Men även om det här är en smula irriterande, är det trots allt värt jobbet. Inloggningsgodkännanden är en enkel metod för att göra det svårare för nätbusar att kapa ditt konto.

Kom ihåg webbläsare

Jag avrundar den här lilla bloggposten med att ge ett par snabba tips om hur du ytterligare kan öka säkerheten på Facebook. Passa även på att läsa min artikel 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier.

Byt till bättre lösenord: när du ändå håller på med allt det här, kan du passa på att byta lösenord på Facebook. Välj ett svårt lösen som du är helt säker på att du inte använt på någon annan sajt. Du kan använda Strong Password Generator för att skapa ett säkert lösenord. Jag vill åter slå ett slag för den utmärkta tjänsten LastPass.

Aktivera Säker anslutning: jag nämnda här ovan att du borde aktivera säker anslutning (din anslutning till Facebook använder https istället för http) om du inte redan gjort det. Det gör att all trafik krypteras, och därmed kan hackare inte spionera på din Facebook-trafik när du kopplar upp dig via ett öppet WiFi-nätverk. Läs om Firesheep, ett Firefox-tillägg som lät användaren komma åt alla Facebook-konton som var aktiva på samma WiFi-nät, och som fick enorm uppmärksamhet när det lanserades i september 2010. Numera är Firesheep inget problem, men det visar att sådant här faktiskt inträffar på riktigt.

Kontrollera Aktiva sessioner: under Säkerhetsinställningar kan du lista alla aktiva inloggningar som gjorts på ditt Facebook-konto. Om någon lyckats ta sig in på ditt konto, kan du se det här. Du kan också avsluta sessionerna och sparka ut personen, varefter du genast ska byta lösenord.

Alla kända webbläsare: en annan lista som du finner under Säkerhetsinställningar, är alla Godkända enheter. Det är alla webbläsare du har valt att spara efter att du fyllt i säkerhetskoden. Råkade du välja att spara webbläsaren när du sitter vid en offentlig dator, kan du plocka bort den här.

Aktivera mobillås: se till att det krävs att man knappar in en kod när man öppnar din mobiltelefon. Förmodligen har du Facebook, mejl, Twitter och en massa andra applikationer med sparade lösenord. Skulle du tappa mobilen eller någon snor den eller om du råkar lämna den bland opålitliga bekanta, gör du det väldigt enkelt för den som fått tag på mobilen att ställa till med enorma problem för dig…

Inloggning på dator och surfplatta: samma sak gäller datorer – framför allt bärbara, och sådana som du tar med dig utanför hemmet. Gör inställningar för att lösenord ska krävas för att starta datorn/surfplattan eller väcka den från viloläge

Logga ut när du är klar: det här har jag redan påpekat ovan, men det tål att upprepas. När du är klar med Facebook, var noggrann med att du loggar ut från ditt konto.

Rekommendera den här artikeln:

 

Avslutningsvis får du mer än gärna dela den här artikeln på Facebook (eller något annat socialt nätverk, som Twitter och Google+) och därmed tipsa dina kompisar om hur de också kan aktivera inloggningsgodkännanden för att göra det svårare att kapa deras konton. Länkar finns här under. Tack på förhand!

Läs också:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

En kommentar

  1. Magnus Hedström2013-05-15 at 15:55Reply

    Släng in de två brudarna på 21 år vardera i Kumlabunkern. Så korkade människor kan vi ju inte ha lösa i samhället. Och hur kan man dela en bild som med största säkerhet är stulen. Om man nu är en vän på facebook. Är folk inte riktigt kloka. Sen kan hon väl mejla sina ”vänner” och be dem kasta bort bilden om de nu har den någonstans. Nån moral kan väl folk ändå plocka fram i såna här situationer. F-n jag blir förbannad.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.