TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Tjäna pengar

Sälja inlägg på din blogg – är det bra och hur gör du?

Skribent:
Publicerad: , 21:01
Respons: Skriv en kommentar!

Sponsrade bloggposter på din bloggVarje vecka får jag flera mejl från olika företag som sysslar med att betala för att få publicera artiklar på mina sajter. Artiklarna kommer från olika sorters företag, och framför allt inom spel och kasino. Om du driver en någorlunda stor blogg har du säkert också fått sådana här förfrågningar, och hur ska du göra?

Det är naturligtvis lätta och snabba pengar. Du behöver bara publicera en bloggpost som företaget skickar till dig, och som tack får du en viss summa pengar – som regel ligger det på runt 500 kronor, men det är ganska förhandlingsbart. Frågan är så klart huruvida det finns några baksidor på det här? Och om du ändå vill sälja, vad ska du tänka på?

Sponsrade bloggposter, framför allt när annonsören själva skriver artikeln, är lättförtjänta pengar. Det enda du sägs behöva göra är att publicera artikeln, och låta den innehålla minst en länk till annonsören. För det får du några hundralappar; i snitt ligger det på 500 kronor i de mejl jag får från de företag som hanterar den här typen av annonsförsäljning.

Här är ett exempel på ett sådant mejl:

Jag jobbar på ett företag vars koncept är att i samarbete med webmastrar och bloggare producera artiklar för deras sidor, med relevant innehåll för sidornas läsare. Vi gör noggrann efterforskning på sidan eller bloggen för att se vad för innehåll som är passande, och skriver sedan artikeln utifrån det. Dessa artiklar innehåller en länk till den klient vi jobbar med under aktuella kampanjer, och just nu är klienten ett spelföretag. Om det känns mer bekvämt att skriva eget material får man såklart göra det, i samråd med oss om innehållet. För ett samarbete av den här typen erbjuder vi från 700SEK för publikation av en artikel som hålls live under 12 månader, och betalningen sker inom 30 dagar efter publicering.

Jag får som sagt ett par sådana här mejl i veckan från olika nätverk som har kunder man vill marknadsföra. Och jag tänker inte sticka under stol med att jag förr, i brist på kunskap och erfarenhet, tackade ja till några erbjudanden. Idag gör jag det inte.

Inte riskfritt att publicera köpta reklamposter

För det första är den här typen av redaktionella annonser inget som går hem hos dina besökare, om du inte genomför det snyggt och professionellt. Inte heller fungerar det ihop med Google – de har glasklara policys som att sälja länkar (vilket dessa annonser handlar om). Säljer du länkar på ett icke godkänt sätt, kommer Google att straffa dig.

För att fortsätta att vara ärlig, så kan jag berätta att jag i början av mitt bloggande fick en smäll över fingrarna från Google och såg min pagerank sjunka från 5 till 0 över en natt. Så jag vet av erfarenhet att det finns en risk med att sälja länkar. Även företagen som köper länkar drabbas av bestraffningar.

Sponsrade bloggposter

Sponsrade bloggposter kan fungera fint, så länge du genomför det på ett professionellt sett och att det verkligen framgår att det handlar om en betald annons.

Kräv betydligt mer betalt!

Ett annat skäl att inte nappa på de här erbjudandena är att ersättningen är ren trams. 500 kronor för redaktionell reklam? Vill du veta hur mycket du egentligen ska få betalt, bör du läsa Better Bloggers artikel om hur du tar betalt för redaktionella annonser.

Har du 20000 besökare på en vecka, så hamnar du på 6000 kronor för en sponsrad bloggpost. Personligen har jag som mest tagit 25000 kronor för en sponsrad bloggpost, varför det känns helt omotiverat att ens lägga tid på att svara på skamliga förfrågningar om 500 kronor…

Men om du nu skulle vilja publicera en sponsrad artikel, se till att innehållet helst erbjuder ett mervärde för dina besökare. Du ska fokusera på inlägg som är relevanta för din blogg. Se även till att markera inlägget på något sätt, så att det framgår att det är sponsrat eller en redaktionell annons, annars bryter du mot marknadsföringslagen.

Syftet med köp är sökmotoroptimering

Syftet de här företagen har med att köpa artiklar på din blogg eller annan webbsajt, är sökmotoroptimering. För några år sedan nöjde man sig med att köpa länkar, men numera vill de hellre ha länkar som kommer från relevant innehåll på sidorna, och det är därför de istället vill köpa en hel bloggpost.

Men i princip handlar det ändå om att sälja länkar, och Googles policy gällande det här är helt klart – det är inte godkänt att varken köpa eller sälja länkar. Googles algoritmer går ut på att beräkna olika sidors värde baseras på bland annat vilka som länkar till dem. Genom att synas med redaktionellt innehåll på bra sajter och få länkar från detta, kan företag sålunda stärka sin position hos Google.

Det är dock naivt att tro att Google inte upptäcker det här, förr eller senare, och då utdelas som regel bestraffning till såväl köpare som säljare. En del som missbrukat policyn allt för mycket kan till och med få se sin sajt helt försvunnen från Google, och om de då brukar får 80 procent av trafiken från sökmotorn är skadan enorm.

Att sälja in reklamtexter på redaktionellt utrymme ligger ändå i gråzonen om du är tydlig med att berätta att det verkligen handlar om en köpt annons och inte redaktionellt material. Så länge du är tydlig med att det handlar om en annons, ska det inte vara någon fara.

Det finns säkert massor av tips angående det här från de som jobbar professionellt med sökmotoroptimering (SEO). Tillhör du dem, får du hemskt gärna lämna en kommentar med dina egna funderingar om sponsrade bloggposter.

Fler artiklar för bloggare!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.