TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Test: Samsung Galaxy Tab – Spännande surfplatta

Skribent:
Publicerad: , 23:27
Respons: 18 kommentarer

samsung-galaxy-tabIdag fick jag hem ett testexemplar av Samsung Galaxy Tab. Den här Android-baserade surfplattan finns redan ute i butik, och efter att ha kört den i ett par timmar måste jag säga att det är klart en intressant enhet.

Det är utan tvekan en vass konkurrent till Apple iPad – som jag själv använder sedan en bra tid tillbaka. Men frågan är om den håller hela vägen fram?

De stora skillnaderna mellan iPad och Galaxy Tab är att den förstnämnda har en 9,7-tumsskärm medan Galaxy Tab nöjer sig med 7 tum. Vidare har Galaxy Tab en del finesser som iPad saker; två digitalkameror (en på baksidan och en på framsidan, avsett för videosamtal), möjlighet att ringa samtal om du pluggat i SIM-kort, skicka MMS och SMS, samt plats för MicroSD-minneskort.

Jag har testat ett par Android-enheter, med varierande kvalitet. Jag ska inte sticka under stol med att jag tyckte att de tidiga versionerna av Android var rätt sunkiga. De mobiler med tidigare Android-operativ kändes som dåliga försök till kopior av min iPhone.

Android Froyo imponerar

Med nya Android 2.2 Froyo håller Android på att komma ifatt. Det märks verkligen med Samsung Galaxy Tab. Trots att jag körde igång en förskräcklig mängd applikationer kändes surfplattan kvick och responsiv. Jag har som sagt en iPad som jag är väldigt nöjd med, men känslan av att Android Froyo skulle vara sämre än iOS har jag inte direkt märkt av. Visst har iPad sina finurliga smådetaljer som gör iOS så bra, och där har fortfarande Android en bit att gå.

Android mer tekniskt än iOS, då Android är så pass öppet. Fördelen med att Apple lever i en instängd värld, är att de kan stoppa värdelösa applikationer, och att de helt enkelt inte tillåter vissa saker. Android öppnar för allt, vilket gör att vissa saker kan uppfattas som krångligare. Ju fler möjligheter ett system erbjuder, desto mer komplext blir gränssnittet.

I iOS, och även till viss del i Mac OS X, stöter jag då och då på problem vars lösningar är “nej, det går inte att göra så”. Som tekniskt nördig och skolad med Amiga OS och Windows finns inte “det går inte” på kartan. Det är därför så många tekniska nördar föredrar Android-mobiler framför iPhone.

galaxy-tab-screenshots

En viktig detalj med Android är att du som användare kan komma åt filsystemet. För en ordinär mobilanvändare kanske detta är ointressant, men jag tycker det är lysande.

Jag tog till exempel ett antal skärmdumpar från olika applikationer, och dessa sparades i en speciell katalog. För att överföra dem till min Mac markerade jag alla filerna med ett ikontryck, och därefter valde jag att sända filerna via Bluetooth till datorn. Jag är säker på att det finns en applikation för iPad som gör det lika enkelt att överföra bilder, men det här visar bara på hur bra Android är på sina ställen.

7 tum versus 9,7 tum

Storleken på skärmen är en smaksak. Jag trodde att 7 tum skulle kännas för lite, och nog är det en bra mycket mindre skärm än paddans. Men jag tyckte oftast att det var till Galaxy Tabs fördel. Storleken på surfplattan var för mig utmärkt för att kunna hålla den i bägge händerna och skriva med tummarna. Det är något jag anser vara bökigt på iPad.

iPhone, Galaxy Tab och iPad (ledsen för usel bildkvalitet):

iphone-ipad-galaxt-tab

Men skillnaden i skärmarna är så pass stor att det är svårt att jämföra. Ibland tycker jag att 7 tum är betydligt smidigare än 9,7 tum, men i andra situationer saknar jag iPads större skärm. Det är så gott som jämt lopp. Som sagt – en ren smaksak.

Skärmen på Galaxy Tab är i övrigt knivskarp. Den har bra ljusstyrka, färgerna är fina och tryckkänsligheten är väldigt bra. Jag märkte ingen större skillnad på känsligheten mellan Galaxy Tab och iPad.

Alla ni som har testat en Sony Ericsson med touchskärm vet att det går att misslyckas på den här fronten. När jag testade X10 Mini trodde jag först att det var något fel på mobilen, men det ska tydligen vara skitusel respons. Samsung vet däremot hur man ska göra.

Extrafunktionerna väger upp

Jag stoppade i ett SIM-kort i Galaxy Tab och det registrerades direkt. Jag knappade in SIM-koden och därefter kunde jag ringa samtal. Som standard används enheten som högtalartelefon, men du kan använda det medföljande headsetet (in-ear-modell).

Digitalkameran på baksidan är på 3 megapixlar och har lampa och blixt, frontkameran är på 1,3 megapixlar. Kameran är så bra som man kan förvänta sig. Den kan jämföras med en halvbillig kompaktkamera. Exempelbilderna här under är först en som jag skalat ner till 450 pixlars bredd – och en där jag klippt ut 450×200 pixlar, utan att skala. De är tagna med låg kvalitet på både ljus och kompetens.

galaxy-tab-digitalkamera

galaxy-tab-digitalkamera-inzoom-2

Bildkvaliteten duger men imponerar knappast. Det är vad man kan förvänta sig.

Vad andra säger om Galaxy Tab

Svenska Dagbladet tyckte att Galaxy Tab är ovanligt klumpig – att det inte är något mer än en förvuxen mobiltelefon. De påpekar också faktumet att Google råder utvecklare att vänta med surfplattor tills Android 3.0 kommer, eftersom 2.2 inte är anpassat för surfplattor.

Prylkoll tycker att den är bra men på tok för dyr. Det håller jag med om. Samsung Galaxy Tab kostar alldeles för mycket för en surfplatta. Prylkoll summerar med att konstera att Galaxy Tab inte är någon iPad-dödare.

Vad jag tycker om Galaxy Tab!

Det är säkert många som kommer att önska sig en surfplatta i julklapp 2010. Galaxy Tab är ett bra val, om du inte tar med prislappen i beräkningen. För Galaxy Tab är alldeles för dyr. 7000 spänn för en surfplatta, som i ärlighetens namn bara är en kul grej, är för mycket.

En iPad 3G på 16 GB – lika mycket minne som Galaxy Tab – kostar 6000 kronor. Jag tycker det också är för mycket. En iPad WiFi på 16 GB ligger på 5000 kronor, och då börjar det närma sig. Under den tid jag har använt min iPad har jag aldrig haft behovet av att koppla upp mig via 3G, så WiFi-varianten hade räckt för mig.

Men bortser vi från priset, är Samsung Galaxy Tab en väldigt trevlig surfplatta. Jag håller med om att det vore värt att vänta på Android 3.0, men det kommer att gå att uppgradera Galaxy Tab till Android 3.0.

Frågan är väl egentligen vad du kommer att använda den till, och vad det är du vill göra som inte går att göra på din smartphone? Att surfa är trevligare i 7 tum än på en smartphone – samtidigt är det ännu trevligare i 9,7 tum…

698397

 • Många finesser som iPad saknar
 • Android 2.2 är riktigt trevligt
 • Grymt bra skärm, väldigt responsiv
 • Stöd för Flash

 • Alldeles för dyr
 • Ingen större skillnad med en smartphone, förutom lite större skärm
 • Inte USB-port, utan Samsungs egna påhitt

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

18 kommentarer

 1. Nya bilder på kommande iPad Mini? - ITpejl2013-07-30 at 21:00Reply

  […] finns onekligen en marknad för surfplattor med skärmar på runt 7 tum. Den första versionen av Samsung Galaxy Tab var på 7 tum, Google Nexus 7 har en 7-tumsskärm och även Kindle Fire är i samma […]

 2. TkJ2011-07-31 at 22:57Reply

  ox: Alltid lika kul att läsa dina kommentarer! Du borde sluta skriva på fyllan.

 3. ox2011-07-31 at 20:34Reply

  ”Nja”, ”ej”, och ”tack för en trevlig recension”… Ni är ju för fan feminiserade små liberaler allihop. Kärringpojkar.

 4. ox2011-07-31 at 20:32Reply

  Ska det föreställa svenska män, som använder ord som ”på tok”? GAY. Finnarna har rätt, svenskar är fruntimmer allihop.

 5. Bosse Biguet2011-07-21 at 18:26Reply

  Hej!
  Har just köpt en Galaxy tab 7″ och vill egentligen bara att den ska fungera som Gps vintertid när jag åker långfärdsskridkor.

  Så jag letar efter sjökort, landkartor och appar för att göra det här enkelt och roligt men hittar bara en spel, todo-listor och liknande på Androidmarket. Kanske letar jag på fel sätt?

  Ditt råd är önskvärt och som alltid uppskattat. (Jodå, jag har fått råd förr och det resulterade i Inkscape.)

  Hälningar från Bosse.

 6. 5 skäl till varför surfplattan INTE lyckas som årets julklapp2010-11-26 at 13:24Reply

  […] Test Samsung Galaxy Pad – Spännande surfplatta […]

 7. Bizzniz2010-11-25 at 12:09Reply

  Nja då då har den ju en bit kvar till iPad, men det kommer säkert fler efteföljare och priserna går ner. Jag ska ialla fall inte hänga på trenden här, som jag gjorde med netbooken. Som ju givetvis bara blev bättre och bättre och billigare.
  Och att den sen inte var sä där fruktansvärt använbar var ju en annan sak.

 8. Andrea2010-11-24 at 12:17Reply

  Första gången jag läser på denna sida, men väldigt bra recension! Nu har jag bestämt mig för Tab. Oavsett pris ;-)

 9. Per-Anders2010-11-23 at 16:01Reply

  Jag blev besviken. Tyckte den var alldeles för långsam. Foto ej godkänt. Skärmen var inte lika bra som jag hoppats på och dessutom så är TAB dyrare än en iPad! Prissänkning kommer, men skulle ligga på hälften tycker jag.

 10. Jesse2010-11-20 at 20:12Reply

  Har haft Galaxy Tab två veckor och tycker att det funkar riktig bra.
  Snabb och riktig fin skärm. Köpte via Telenor med två års
  abonnemang och då blir priset 4500 kr. Inte så hemskt dyrt.

 11. Max Börjesson2010-11-19 at 18:28Reply

  Man har inte apple också ett eget påhitt när det gäller usb kontakt.

  • TkJ2010-11-19 at 18:37Reply

   Max: Jo, men det gör det inte bättre.

 12. rolle2010-11-19 at 12:09Reply

  Älskar min tab. Men ngng tfn är det inte.

 13. Markus Larsson2010-11-16 at 18:33Reply

  Tack för en bra och upplysande recension av Samsung Galaxy.

  Jag har ännu inte kännt på den, men kan bara hålla med om att med en sådan prislapp, så kommer det att gå lite trögt. Blir kanppast årets julklapp, även om många vill ha den i ett paket under granen med sitt namn på.

 14. Martin2010-11-16 at 08:32Reply

  Trevlig recension. Håller med dig om att priset är på tok för dyrt för en surfplatta.
  Nu kommer ju Archos ut med sina surfplattor både i 7″ respektive 10″ med full HDMI stöd. Dock ej 3G. Fast det vore kul med en 7″ eller större navigator i bilen ;-)

 15. Daniel Lindberg2010-11-16 at 06:28Reply

  Bra och tänkvärd recension, men är ändå sugen på en tab:)

  • TkJ2010-11-16 at 07:38Reply

   Daniel: Hade det inte varit för priset, så… Det går inte att från konsumentperspektiv motivera 7000 spänn. I övrigt är det sjukt trevlig! :)

 16. Tweets that mention Test: Samsung Galaxy Tab – Spännande surfplatta -- Topsy.com2010-11-16 at 00:00Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson, Daniel Svensson. Daniel Svensson said: RT @tkj: Nybloggat: Test: Samsung Galaxy Tab – Spännande surfplatta http://bit.ly/bFCTAh #svpt […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.