TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Bjud på en kaffe!

Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN-tjänst som rekommenderas av många!

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Övervakning

”Jag har inte att dölja så jag bryr mig inte om krypering”

HackareSave Security är en kampanj som samlar ihop namnunderskrifter inför den 22 mars, då Apple ska upp i domstolen och försvara varför de inte vill låta FBI tvinga dem att implementera en bakdörr in i operativsystemet i kampen mot terrorism.

Varje gång sådant här tas upp, finns det en hel del som tycker att det är helt okej att rättsväsendet ges möjlighet att komma åt allting på folks mobiler och datorer, eftersom de ”inte har något att dölja”. Eller ”så länge du inte är brottsling så behöver du inte oroa dig”. Verkligen?

Visst är det så att de flesta inte har något på våra smartphones och datorer som vi inte vill att rättsväsendet ska kunna komma åt. En majoritet av oss är laglydiga samhällsmedborgare, så vad är då problemet med att rättsväsendet ges en bakdörr in i operativsystemen för att kunna komma åt hemligheter som eventuella terrorister kan dölja?

Det här är ingen enkel fråga. Eller, egentligen, är det inte det? Frågan om att implementera bakdörrar in i datorer, smartphones, surfplattor, routrar, bredband och allt annat som överför och lagrar digital data, är något som kommer på tal med jämna mellanrum.

Problemet är att en bakdörr – backdoor, på engelska – inte innebär att enbart rättsväsendet kan komma runt lösenord och kryptering. När du väl har lagt in en bakdörr, kommer hackare och andra nätkriminella att hitta vägar att utnyttja det. Det är inget potentiellt hot, utan ren konkret fakta.

Kryptering
image-24365

Om FBI får tillgång till bakdörrar och möjlighet att dekryptera data – så kommer även kriminella ges samma möjlighet.

Inte om dina privata bilder – utan exempelvis banktransaktioner

Säkerhetsexperter har gång på gång visat hur de kan ta sig in i alla möjliga saker (exempelvis styra bilar och krypskyttegrvär och insulinpumpar). Så länge någonting är uppkopplat till Internet, går det på ett eller annat sätt att hacka sig in i det. Och det är här kryptering kommer in i bilden. Om informationen som finns lagrad, eller skickas och tas emot, är krypterad, går det inte att läsa den.

Regeringar har gång på gång försökt stoppa hård kryptering med argumentet att rättsväsendet inte ges möjlighet att komma runt det. Förr kom till exempel Internet Explorer med två olika nivåer av kryptering; en version för USA och en för resten av världen, där den sistnämnda hade sämre kryptering.

Samma sak gäller här. Om rättsväsendet ges möjlighet att dekryptera data, så kommer kriminella också att kunna det. Det finns ingen lösning på att komma runt det här, där bara visa grupper kan använda bakdörrar och speciella dekrypteringsverktyg för att komma åt data. Om någon kan göra det, kan andra också göra det.

FBI vill ha backdoor in i Apples produkter
image-24366

FBI vill att Apple skapar en backdoor in i deras operativsystem, i kampen mot terrorister – men alla drabbas och det öppnar en väldigt farlig dörr…

Det må vara så att du inte har några bilder eller dokument som du inte vill att polisen och andra statliga organ ska kunna ta del av. Men idag använder vi våra mobiler, datorer och vår Internetanslutning till att handla med kreditkort, att hantera våra bankärenden, att sköta vår kontakt med sjukvården, och så vidare.

Kombinera detta med faktumet att en framtida bakdörr med 100 procents säkerhet kommer att knäckas och utnyttjas av kriminella – tycker du fortfarande det är okej?

Lär dina vänner om hur viktigt det här är! Rekommendera den här artikeln på Facebook – eller Twitter och Google+, se under artikeln.

 

Du behöver bry dig om kryptering och integritet!

Det är detta som Apple-historien handlar om. Det kanske just nu ser ut att bara handla om att sätta dit en terrorist. Men det FBI kräver av Apple är mycket mer komplext än så. Om Apple tvingas implementera en bakdörr, kommer även Google, Facebook och alla andra stora IT-företag också tvingas till det.

Och även om du är så långt ifrån en terrorist man bara kan komma, berörs alltså du också av det, i alla högsta grad. Det handlar om att öppna Pandoras ask. Skapas en bakdörr och möjlighet att dekryptera data utan dina lösenord, kommer andra än rättsväsendet åt din lagrade information och all information du skickar och tar emot över Internet.

”Jag har inte att dölja så jag bryr mig inte om krypering”, är en absurt naiv syn på problemet.

Läs mer om Save Security

Fördjupa dig med mer läsning!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

 

En kommentar

  1. Theresa Kjellström

    Theresa Kjellström2016-03-16 at 21:45Reply

    Så bra!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.