TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programmering

Scratch: Lär dig grunderna i programmering med välgjord webbapp

Skribent:
Publicerad: , 16:47
Respons: 3 kommentarer

Scratch - Lär dig programmeringNär de svenska hemmen introducerades till hemdatorn i mitten av 80-talet, var det många barn och ungdomar som fick ett intresse för programmering. Att med hjälp av olika kommandon förklara för datorn vad den ska göra, och på så sätt skapa program och spel, är ett nöje som idag tyvärr inte är alls lika vanligt – trots att vår vardag kryllar av datorer i alla dess former.

För någon som aldrig provat att programmera kanske det känns som något helt avlägset. Att skriva egna program och spel? Förmodligen tror de flesta att det är något som är alldeles för svårt att lära sig. Men det behöver det inte vara. Det finns massor av bra webbsajter som hjälp dig. Ett spännande vertyg är Scratch – ett slags programmeringsverktyg där du inte skriva kod utan ”ritar” upp ditt program.

Tanken med Scratch är att lära ut grunderna inom programmering på ett roligt sätt. Du kan med hjälp av Scratch kan du skapa ”interaktiva berättelser, spel och animationer”. Verktyget är framtaget av MIT Media Lab. MIT känner du kanske till. Massachusetts Institute of Technology erbjuder utbildning inom teknik och vetenskap.

Scratch är gratis att använda och verktyget är översatt till svenska. För att komma igång behöver du registrera ett konto, och därefter är det bara att sätta igång. Eftersom användare enkelt kan dela ut sina projekt, finns det tonvis med färdiga små applikationer som du kan köra och titta på koden för.

Lär dig programmera med Scratch

Du kommer inte att kunna skapa några superavancerade applikationer med Scratch, men det är en imponerande pedagogisk lösning. Jag har själv programmerat och har därför en helt okej grund att stå på, och utifrån det kan jag säga att det du lär dig genom att leka med Scratch är sådant du kommer att få nytta av när du övergår till ett vanligt programmeringsspråk.

Programmering på enklast vis

Scratchs styrka är att det är så enkelt. Det är bara att dra och släppa olika funktioner kopplade till exempelvis grafiska objekt. Med lite fantasi går det att göra relativt coola grejor. Och allt är som sagt översatt till svenska. Det är en plattform som passar utmärkt för barn och ungdomar som vill lära sig programmering, men även äldre entusiaster som vill börja från grunden kommer att få nytta av det.

Programmera i Scratch

Som vi diskuterade i en tidigare bloggpost, finns det inte mycket programmering på schemat hos svenska skolor idag. När jag gick på högstadiet hade vi datorkunskap där vi får prova på programmering, men något sådant verkar inte finnas idag. Där svenska skolan brister får man vända sig till andra ställen. Scratch från MIT är ett utmärkt alternativ.

Besök Scratch och prova!

Ett annat projekt värt att nämnas är Codecademy, vars syfte också är att engagera användare till att bli intresserade av programmering. Codecademy fokuserar dock mer på renodlad programmering, men det är också väldigt pedagogiskt och roligt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

3 kommentarer

  1. DataNyheter2013-10-21 at 16:37Reply

    Skapa Webb Appar med Uberflip för Chrome! http://chromeappar.blogspot.se/2013/10/skapa-webb-appar-med-uberflip-for-chrome.html

  2. Kristian2013-10-17 at 08:11Reply

    Barnen har älskat Scratch, och har säkert gjort mer än 50 program med den. Själv har jag applicerat gravitation och lite annat mer avancerat inom spelprogrammering vilket också funkar.

  3. Nina B2013-10-16 at 13:47Reply

    Cool! Ska kolla ^^ //nina- http://healthyheroes.se

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.