TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Ljud & musik

Test: Sennheiser PC 330, angenämt headset

Skribent:
Publicerad: , 15:59
Uppdaterad: 2010-10-20, 11:42
Respons: 2 kommentarer

sennheiser headset pc 330 testFörra veckan var jag med i podcasten Webbradion avsnitt 39. I samband med att jag skrev om detta här på bloggen, passade jag på att att berätta om det headset jag använde under inspelningen. Det imponerade inte särskilt mycket på mig, ljudkvaliteten blev rätt kass.

Eftersom medverkan i Webbradion gav mig blodad tand gjorde jag en del snabba efterforskningar på ett bra headset. Det jag till slut fastnade för var Sennheiser Headset PC 330, ett headset som främst riktar sig till datorspelare men som fungerar ypperligt för Internettelefoni och liknande.

De kriterier jag har haft på ett headset är att de ska ha stora öronkuddar, att de inte ska vara trådlösa eftersom jag har rätt mycket elektronik som tenderar att störa radiosignalerna, samt att de ska sitta skönt trots att jag har glasögon. Dessutom ska de naturligtvis hålla hög kvalitet på ljudet, och mikrofonen ska vara rejäl.

Mina krav var således tämligen höga. När det gäller hur hörlurarna sitter på huvudet kunde jag inte veta förrän jag fått hem dem. Väldigt många hörlurar är hopplösa att ha på sig tillsammans med glasögon – vilket man kanske inte så ofta tänker på vid köp.

Jag valde märket Sennheiser eftersom jag bara har goda erfarenheter av deras ljudkvalitet. Sennheiser vet vad de sysslar med när det kommer till hörlurar.

Betyg på Sennheiser PC 330

sennheiser headset pc 330 vinkla kåpaI skrivande stund har jag haft på mig hörlurarna i ungefär en timme. De sitter väldigt bra och det är inga problem med att glasögonbågarna kläms in i skallbenet. Kuddarna sitter bra och täcker öronen.

Ett problem med heltäckande kåpor är att det kan bli rätt varmt runt öronen. Det är tyvärr inget man kan göra så mycket åt. Sennheiser är inte sämre än några andra, men det rinner inte av svett som det kan göra på exklusiva hörlurar med kuddar av läder.

Sladden är tre meter lång och delas i ändan till två 3,5-millimeterskontakter för mikrofon respektive högtalare. Det går inte att koppla bort sladden, något jag anser borde vara standard på alla hörlurar för mer än 99 kronor. Det vanligaste skälet till att ett par hörlurar går sönder, är att sladden har gått sönder vid kontakterna, på grund av att man snurrat den för mycket.

Väldigt bra ljudkvalitet

sennheiser headset pc 330 - sitter braHörlurarna har ett frekvensomfång på 14-22000 Hz, om det säger dig något. Det är helt okej. Kvaliteten på ljudet är mycket bra. Jag har testat enormt många hörlurar genom åren, och något jag har märkt är att konsumentmodeller ofta har rejält med bas. Det verkar som om många konsumenter bedömer ljudkvaliteten beroende på hur mycket bas det är.

Sennheiser Headset PC 330 lider inte av detta. Det är klart att det finns bas, men det är på en vettig nivå och det går att lyssna på …and Justice for All utan att börja gråta.

Även mikrofonen imponerade. Ljudet på inspelningar blev klart och fint. De “puff”-ljud som kan höras när mikrofonen befinner sig för nära munnen, är så gott som obefintliga. För att vara en headset-mikrofon är den här väldigt bra. Genom att fälla upp mikrofonen sätts den automatiskt på mute; ljudlöst.

PrintNär jag har testat Sennheiser PC 330 har jag haft podradio i åtanke. Det är inte helt omöjligt att det blir en TkJ Radio i framtiden, och för sådana ändamål fungerar mikrofonen absolut (även om jag förvisso har en JJ Labs BMC-USB, men den är inte så smidig för Skype-samtal).

Sennheiser PC 330 ansluts till ditt befintliga ljudkort, att jämföra med en del andra modeller som har en USB-port med internt ljudkort. Det här spelar ingen större roll om du kör bärbar dator. Har du däremot en stationär PC stående under skrivbordet, kommer det bli irriterande att krypa ner på alla fyra varje gång du ska växla mellan headset och högtalare. Om ditt befintliga högtalarsystem har ljudutgång och mikrofoningång försvinner problemet.

För att summera testet är Sennheiser PC 330 ett riktigt bra headset. Prismässigt ligger det förmodligen en bit över smärtgränsen för en vanlig hemanvändare som vill kunna ringa via Skype, men du får valuta för pengarna. Det här är kvalitet, och jag rekommenderar det.

587880

fordelar-rubrik

 • Sitter skönt, även tillsammans med glasögon
 • Mycket bra ljud i både hörlurar och mikrofon
 • Kräver inga drivrutiner, ansluts till ditt ljudkort

nackdelar-rubrik

 • Tar upp portar på ditt ljudkort, vilket kan vara irriterande om du behöver växla mellan högtalare och headset
 • Aningen saftig prislapp

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Fredrik Adolvsson2010-10-20 at 18:03Reply

  Ingen testfil? Kom igen, testfil!

 2. Peter Löfström2010-10-19 at 16:20Reply

  Kul att se att de faktiskt blev Sennheiser! Jag tror de blev ett bra val. :-)

  Ha en skön dag!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.