TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Läsplattor

Sjunkande försäljning av tidningar på iPad

Skribent:
Publicerad: , 18:08
Uppdaterad: 2018-07-01, 01:13
Respons: 6 kommentarer

Wired iPadTrots att iPad är en utmärkt plattform för magasin och tidningar, verkar det som om nyhetens behag håller på att dämpas. Detta enligt en nyhet hos Electronista, där man rapporterar att försäljningen av kända titlar har sjunkit de senaste månaderna.

Wired lyckades vid lanseringen av sitt första nummer för iPad sälja 24000 nerladdningar den första dagen, men sedan dess har trenden varit sjunkande. Mellan juli och september sålde man i snitt 31000 exemplar, och under oktober och november 22000 respektive 23000 nerladningar. Samma trend verkar gälla hos andra kända tidskrifter.

Spontant tycker jag att det här är väldigt trist. Som jag berättat ett par gånger tidigare gillar jag verkligen att läsa tidningar på min iPad. Det är ett utmärkt format, och det är många tidningar som har hakat på trenden. Däremot har kvaliteten på tidningarna varit väldigt skiftande. De svenska lanseringarna sågades av Allt om Mac – något jag kommenterade i bloggposten Därför är svenska tidningsappar så kassa.

Analytiker pekar på att försäljningen mycket väl kan gå upp efter julhelgen eftersom man räknar med att många har fått en iPad i julklapp. Det kan mycket väl vara sant. För att det ska fungera behöver dock tidningarna marknadsföras bättre och prissättningen borde övervägas, för att locka in fler läsare.

Digitala tidningar saknar mycket

Något jag spontant själv saknar i de flesta tidningar är vettiga sociala funktioner – det borde vara enkelt att posta citat till exempelvis Twitter, Tumblr eller andra bloggverktyg. Det vore dels en bra finess för oss som läser tidningarna men det borde även erbjuda bra marknadsföring för tidningarna.

Andra tidningar som har rapporterat dåliga siffror är Vanity Fair, Glamour, GQ samt Men’s Health. De siffror som presenteras hos Electronista är väldigt ynkliga och räcker inte långt för att finansiera kostnaden för att skapa en bra iPad-utgåva.

Något som kan vända trenden är om tidningsförlagen även ser till att publicera sina digitala utgåvor för Android. Som jag skrev i bloggposten År 2011 blir Androids revansch inom surfplattor, tror jag att vi kommer att få se massor av bra surfplattor med Android 3.0 när den nya versionen lanseras.

Dyrt att skapa tidningar som appar

För att digitala utgåvor av tidningar ska bli intressanta räcker det inte med att återpublicera dem i PDF-format. De måste utnyttja alla de möjligheter som surfplattor erbjuder. Detta kräver dock en hel del arbete och extrakostnader.

Jag hoppas på att det kommer fler och bättre verktyg för att underlätta produktionen, och som kan automatisera arbetet så mycket som möjligt genom att återanvända filerna för de tryckta upplagorna. Kan kostnaderna dras ner, kommer allt fler att våga satsa på det, och det ökar det allmänna intresset av tidningar på surfplattor.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Sjunkande försäljning av tidningar på iPad | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-31 at 14:43Reply

  […] att iPad är en utmärkt plattform för magasin o […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 2. Hans2010-12-30 at 11:16Reply

  Det kan också vara svårt att motivera kringkostnader på ipaden. Först lägger man minst 5000-8000 kr på en ipad (med tillbehör) och sedan ska man lägga ytterligare pengar på appar och tidningar när det är billigare eller kostar minst lika mycket med papperstidning. Vips så har man lagt över 10 000 kr på konsumering av en surfplatta. Att prenumera Sydsvenskan kostar ”bara” 2900 kr per år.

 3. Mimi2010-12-30 at 10:32Reply

  Ett problem, åtminstone för mig, kan vara att man inte kan prenumerera vilket leder till att man inte köper varje månad. Det gör också att jag måste ”gå till affären” och köpa varje månad i stöpet för att ”få den”.
  Skrivet på iPad.

 4. Ipad - början till slutet på sociala medier? | Kulturbloggen2010-12-29 at 22:24Reply

  […] Tommy K Johansson rapporterar också att försäljningen av tidningar via iPad minskat: Trots att iPad är en utmärkt plattform för magasin och tidningar, verkar det som om nyhetens behag håller på att dämpas. Detta enligt en nyhet hos Electronista, där man rapporterar att försäljningen av kända titlar har sjunkit de senaste månaderna. Tagged as: Apple, Ipad, Ipod, itunes, social medier var uri = 'http://impse.tradedoubler.com/imp?type(js)g(17814858)a(1893492)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write(''); var uri = 'http://impse.tradedoubler.com/imp?type(js)g(11696468)a(1893492)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write(''); […]

 5. TkJ2010-12-29 at 20:21Reply

  Pär: Väldigt intressant läsning! Nu när jag tänker på det, producerar jag inte speciellt mycket på min iPad. Visst, jag skriver på Twitter, men inte mycket mer. iPad är mer enkelriktad, ren konsumtion. Det här har jag inte reflekterat över tidigare, så jag bockar och tackar för lästipset! Mycket bra!

 6. Pär Berglund2010-12-29 at 19:15Reply

  Intressant om din kommentar om de bristande sociala funktionerna vilket tangerar en artikel i Sydsvenskan från igår om att det är ett steg tillbaka: http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1339028/Applet-faller-langt-fran-lasarna.html
  Kanske är du spot-on där?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.