TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

App-utveckling

Kom igång att skapa dina egna Windows 8-applikationer

Skribent:
Publicerad: , 10:48
Respons: Skriv en kommentar!

Visual Studio ExpressI och med Windows 8 lanserade Microsoft ett helt nytt ekosystem som är under ständig utveckling. Det nya gränssnittet i Windows 8, som är byggt främst för pekskärmar på datorer och surfplattor, låter dig köra vad som kallas för Windows 8-appar – eller Windows Store-appar.

Dessa appar kan även köra på Windows RT. Att designa och programmera sådana här applikationer är enklare än att skriva vanliga Windowsprogram och Microsoft har massor av svenska skolor och guider. I den här artikeln får du många tips på hur du kan komma igång att skapa dina egna appar för Windows 8!

Windows 8-appar är applikationer som körs i det nya gränssnittet. De distribueras via Windows Store, som kan ses som Microsofts svar på Apples AppStore, och förutom Windows 8 går de även att köra på Windows RT. Windows RT är Windowsversionen för ARM-arkitekturen, och faktum är att Windows 8-appar är de enda programmen du kan köra på Windows RT.

Eftersom Windows RT är gjort för ARM-processorn, medan alla traditionella Windowsprogram som körs i skrivbordsläget är utvecklade för x86-arkitekturen, går det inte att köra vanliga Windowsprogram. Windows 8-appar är däremot oberoende av processorarkitektur, utan kan köras på såväl Windows 8 som RT.

Skapa dina egna Windows 8-appar

Windows 8-appar öppnar dörren till apputveckling för många fler än renodlade programmerare. Du kan bygga Windows 8-appar utan att vara speciellt bra på programmering. Det går nämligen att skapa appar med hjälp av webbstandarder, så om du kan HTML5, CSS och Javascript, kan du bygga appar för Windows 8.

Microsoft säger själva att man i och med det nya gränssnittet i Windows 8 vill göra det mycket enklare att bygga appar. Och det är nog nödvändigt för att Microsoft ska ha någon chans att slåss mot iOS och Android. De är sent ut på marknaden för surfplattor, så vill de kunna ta marknadsandelar behöver de många fler och bra appar som användarna är intresserade av.

Mycket gratis material på webben

För dig som vill komma igång med app-utveckling för Windows 8, finns det massor av läsning på webben. Microsoft har publicerat tonvis med artiklar, och förvånansvärt mycket av det är översatt tills svenska.

Skapa Windows 8-appar

Dina första steg tar du på sajten Windows Store-apps under Microsofts jättesajt MSDN – Microsoft Developer Network. Om engelska inte är en barriär för dig, finns det precis hur mycket som helst att läsa på MSDN. Men nu inledningsvis börjar vi på de svenska webbsidorna.

På sidan ovan guidas du genom hur du kommer igång med app-utveckling. Klicka på knappen Börja här, för att starta en guide i fem delar som på ett lättförståeligt sätt går igenom de olika stegen från idé till att du laddar upp appen på Windows Store och börjar sälja den.

De fem stegen har rubrikerna Start, Utforska, Designa, Utveckla och Sälja. Guiden är rätt grundläggande och du lär troligtvis inte ha en färdig applikation, som likt Angry Birds gör stormsuccé över en natt, när du nått det femte steget. Istället är guiden främst till för att lära dig konceptet med Windows Store-appar, och hur systemet fungerar.

Därmed inte sagt att du inte får lära dig konkret programmering. Du får bland annat reda på vad du använder för verktyg för att utveckla appar. Arbetar du professionellt har du säkert det kompletta paketet Visual Studio. Men du behöver inte lägga flera tusen på det utvecklingspaketet, för du kommer långt med det Visual Studio Express som Microsoft erbjuder för gratis nerladdning.

Visual Studio Express

Visual Studio Express finns i flera versioner beroende på vad det är för typ av program du vill utveckla. Du hittar versioner för Web, Windows 8 (Windows Store-appar), Windows Desktop (traditionella program för skrivbordsmiljön) och Windows Phone.

Välj ditt programmeringsspråk

Du behöver förmodligen inte lära dig ett nytt programmeringsspråk för att utveckla Windows Store-appar för Windows 8 och RT, såvida du inte kan programmering över huvud taget. Du kan bygga appar med följande metoder:

  • Javascript/HTML
  • Visual Basic/XAML
  • C#/XAML
  • C++/XAML
  • C++/DirectX

Installera Visual Studio Express gratisXAML (Extensible pplication Markup Language) används för att skapa gränssnittet i dina appar. Det baseras på XML och innehåller en massa taggar för att beskriva hur gränssnittet ska se ut.

Du behöver inte skriva all XAML-kod för att bestämma hur din app ska se ut – du använder Visual Studio för att enkelt rita upp din app genom att placera ut element som knappar, textrutor och så vidare.

Visual Studio genererar sedan din XAML-kod. Därefter använder du vanlig programmeringskod att kontrollera och läsa av de olika elementen som är beskrivna i XAML. Lär dig hur XAML fungerar genom att läsa XAML Overview på MSDN.

I Microsofts guide på svenska, som jag länkade här ovan, finns artiklar som med exempel visar hur det fungerar att bygga appar i Javascript, C#, Visual Basic, C++ med XAML samt C++ med DirectX. Läs mer under steg 2 i guiden.

Gratis e-bok: Bygga appar med HTML, CSS och Javascript. Microsoft har publicerat en gratis e-bok med titeln Programming Windows 8 Apps with HTML, CSS and JavaScript. Det är ingen liten bok – över 830 sidor – så jag rekommenderar att du läser den på en surfplatta/läsplatta istället för att skriva ut den…

Jag kan inflika en förklaring om DirectX. Det är ett omfattande funktionsbibliotek för hantering av multimedia, som främst används för att utveckla spel för Windows. DirectX innehåller en rad bibliotek som tidigare var fristående; Direct3D, DirectMusic, DirectDraw och så vidare. Är du ute efter att programmera spel är det C++ och DirectX du ska fokusera på.

Det här är dock på en rätt avancerad nivå, jämfört med till exempel Javascript eller Visual Basic. Om du aldrig programmerat tidigare behöver du mer information än vad Microsoft har i sin enkla guide. C++ är ett rätt svårt programmeringsspråk, men om du lär dig det kan du programmera vad som helst.

Windows Dev Center

Microsoft lanserade nyligen en ny version av sin webbplats Windows Dev Center. För dig som vill börja skriva applikationer för Windows 8 – eller Windows Phone, webben och annat – är det här en sajt du ska lägga upp ett bokmärke på. Här hittar du nämligen massor av material, och en hel del är som sagt översatt till svenska.

Microsoft driver en hel del sajter som riktar sig till utvecklare. De har till exempel tre bloggar som är värda att följa:

Förutom bloggar, artiklar och guider publicerar Microsoft även tonvis med videofilmer på sajten Channel9. Tycker du att det är lättare att lära dig genom att kolla på utbildningsfilm, ska du besöka Channel9.

De har bland annat en undersektion som heter Coding4Fun. Det är en bra start för dig som vill börja programmera – här finns allt från att hantera Xbox Kinect, fjärrkontroller och lampor till grundkurser i Windows Store-appar. Coding4Fun blandar video med artiklar och bloggposter.

Design, utveckla och sälja

Om vi går tillbaka till den grundläggande guiden till att komma igång med utveckling av Windows 8-appar, innehåller den som sagt fem olika steg. De kvarvarande stegen är Designa, Utveckla och Sälja. Utveckling har vi gått igenom i och med de olika programmeringsspråken.

Artiklarna under rubriken Designa lär dig hur du skissar upp din nya app, samt hur du skapar ett bra gränssnitt. Du får många tips som förklarar vilka funktioner appar bör ha med, vad du ska tänka på för att din applikation ska kännas fräsch och professionell.

Det finns en del krav din app måste uppfylla för att få publiceras i Windows Store. Du kan läsa certifieringskraven för Windows 8-appar här.

Det sista steget är att sälja din app – eller bara distribuera den om du väljer att släppa den gratis. Appar för Windows 8 och Windows RT publiceras i Windows Store, Microsoft svar på Apples App Store.

Det finns en hel del krav som måste uppfyllas innan Microsoft lägger upp din applikation i Windows Store. Den här certifieringsprocessen kontrollerar olika saker, såsom kvalitet, säkerhet och annat. Skulle din app fastna i något moment kommer du att få en förklaring till varför man inte vill publiera den. Då får du fixa problemen och skicka in applikationen igen.

När din applikation till slut finns för nerladdning via Windows Store kan du följa utveckling på ditt konto. Du har en överblicksbild där du snabbt kan se hur många som har laddat ner din applikation, hur bra betyg den har fått och hur många som har skrivit recension. Om du valt att ta betalt för appen kommer du också att se hur mycket pengar du har tjänat.

Dev.Battle 2.0 – tävla och vinn Surface Pro

Vi avrundar den här bloggposten med att tipsa om Dev.Battle 2.0 som drog igång i mitten av maj, efter att Dev.Battle 1.0 avslutats. Den här tävlingen handlar dock inte om att bygga för Windows Store, utan för Windows Phone 8. Men eftersom tekniken är ungefär densamma, och du använder samma verktyg, tycker jag att tävlingen är relevant. Windows Phone 8 och Windows 8 är starkt sammankopplade.

Dev.Battle 2.0 är en tävling anordnad av Microsoft, där tävlingsreglerna är att du ska skapa en bra app för Windows Phone 8 och har du gjort ett schysst jobb kan du vinna en Microsoft Surface Pro. Surface Pro är förstapriset, men man delar även ut en Nokia Lumia 920 Developer Edition till plats 2-5 samt en Nokia Lumia 820 Developer Edition till plats 6-11.

Dev.Battle 2.0 pågår fram till 2 september 2013, och reglerna är att du ska skapa en riktigt bra Windows Phone 8-applikation som använder sig av ett backend i Microsoft Azure.

Microsoft Azure som backend

Azure är Microsofts molnplattform där du skapar din egna virtuella server för att hantera webbplatser, backends för applikationer (det vill säga en servern för appar som behöver ha en sådan) och så vidare. Du kan prova Microsoft Azure gratis under tre månader. Läs mer på tjänstens hemsida för att ta reda på hur du kommer igång.

Azure

Du kan via ett användargränssnitt anpassa din server genom att ge den mer prestanda när du behöver det, och dra ner prestandan när behovet är mindre. Eftersom du kan skala dina servrars prestanda i realtid behöver du inte vara orolig för att din server ska överbelastas om din app dyker upp på Slashdot, och genom att kunna skala ner servern när efterfrågan är låg minskar du kostnaderna.

Jag använder själv den här typen av lösning, fast jag kör TkJ.se på City Cloud – en molnplattform från webbhotellet City Network.

Om intresse finns kommer fler bloggposter om utveckling framöver!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.