TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Skapa musik på din iPad: 12 appar att testa

Skribent:
Publicerad: , 07:56
Uppdaterad: 2012-05-17, 10:17
Respons: 1 kommentar

Skapa musik på iPadiPad har visat sig vara ett favoritverktyg för musiker. Den stora och väldigt responsiva skärmen passar utmärkt för att köra musik-applikationer, både för att redigera musik men också för att spela in genom simulerade instrument.

Det finns en uppsjö av iPad-appar som är avsedda för att spela in musik med. Du hittar studioprogram för att mixa och pilla med existerande ljud, applikationer som fungerar som instrument, samt alla möjliga appar för att skapa beats och leka med ljud. I den här bloggposten går jag igenom ett par av dem!

TkJ:s sjukt snygga akustiska Ibanez-gitarrJag vill på peka att jag själv inte är någon musiker, även om jag tycker det är väldigt roligt att leka med ljud. Jag har genom åren samlat på mig en rad olika instrument (tre gitarrer, elbas, eltrummor, några munspel, ukelele och två keyboards).

Om sanningen ska fram kan jag med nöd och näppe växla mellan E, A och B7 på gitarr, ta några dur-ackord på piano och med lite tur klara av ett enklare trumbeat. Det spelar ingen roll, för när kompisarna samlas nere i källaren bland instrumenten så är vi efter ett par stadiga whisky både Jimi Hendrix, Steve Harris och Neil Peart.

GarageBand för iPad

Förra året fick jag i farsdagspresent ett keyboard från M-Audio som går att koppla via USB till min MacBook Pro och användas i GarageBand. Det var häftigt, eftersom det bara fungerade (har tidigare försökt koppla mitt andra keyboard via MIDI till PC, vilket gick åt h-e)…

GarageBand för Mac

De få gånger jag tidigare spelat in någonting, har jag gjort det via mixer in i en PC och programmet Adobe Audition. GarageBand är visserligen en annan typ av program, men det är både enkelt och roligt att använda.

När Apple sedan lanserade GarageBand för iPad köpte jag det direkt och blev helt såld. Det är en enormt imponerande applikation med massor av finesser. Med extratillbehör kan du anslutna gitarr och andra instrument till din iPad, men eftersom det finns digitala versioner av instrument i appen, räcker det att använda din iPad. Du kan således sitta och skapa en låt när du till exempel flyger eller åker tåg. Eller varför inte i sängen?

Spela piano i GarageBand iPad

Du hämtar GarageBand för iPad på iTunes. Det kostar 38 kronor, vilket är löjligt lite med tanke på hur rolig och bra applikationen är. Har du iPad, ska du absolut köpa GarageBand!

iPad-appar för att skapa musik

GarageBand är dock långt ifrån den enda applikationen till iPad för dig som vill skapa musik. Jag har surfat runt och letat efter olika appar som kan vara värda att testa. Det finns massor av olika appar. En del är rena studioverktyg, medan andra är enskilda instrument, och det finns en hel del som används för att skapa beats. Därutöver kan du hitta många appar som mest är till för att leka med ljud.

En instrument-app som ofta dykt upp i alla de artiklar jag läst som research inför denna bloggpost, är Air Harp. Det är en virtuell harpa. Okej, harpa är väl knappast ett instrumt som används speciellt ofta, men det beror säkert mycket på att det är ett tämligen klumpigt instrument som förmodligen också är svårt att spela. Men nu när du kan spela på din iPad kan du säkert göra rätt coola pålägg till dina ballader eller poplåtar. Air Harp kostar bara 7 kronor på iTunes.

Dragspel på iPad

Och när vi ändå är inne på lite annorlunda instrument kan jag tipsa om Accordéon, en iPad-applikation för att spela dragspel. Har du planer på att ge Roland Cedermark en match kanske du inte kommer hela vägen med Accordéon, men det är en bra start.

Det låter i alla fall bättre än det gamla klassiska fusket att spela ett par enkla akord på en akustisk gitarr (gärna nylonsträngad) och sedan spela upp det baklänges. Då låter det som ett dragspel. Nästan. Accordéon köper du hos iTunes för 28 kronor.

Vill du inte själv spela instrument utan hellre skapar låtar baserade på loopar, kan du ta en titt på Looptastic HD. Appen kommer laddad med över 900 loopar av olika slag, och du kan köpa till fler direkt från applikationen. Looptastic kostar 109 kronor från iTunes.

Magic Piano iPad

Magic Piano är en annan app som fått rekommendationer från flera håll. Den verkar onekligen lite skum, men den är faktiskt rätt kul att leka med. Du behöver inte kunna spela piano för att ha kul med Magic Piano, eftersom det inte har en klassisk uppsättning av tangenter. Det är en app som är värd att köpa bara för att testa! Magic Piano kostar bara 22 kronor.

MorphWiz för iPad

En annan app som sticker ut ur mängden är MorphWiz. Appen riktar sig mot dig som gillar elektronisk musik och den är onekligen rätt besynnerlig. Fast bra! MorphWiz har vunnit flera priser och många av användarna är lyriska över den väldigt speciella iPad-applikationen. MorphWiz köper du för 75 kronor på iTunes.

Från de annorlunda applikationerna för att skapa musik, tar vi nu ett steg till något mer normalt – nämligen en app för att spela trummor. Drum Meister Grand har ett gäng olika trumset med varierande ljudbilder. Det krävs en del träning för att spela trummor på iPad, då du behöver ha koll på fingrarna…

Drum Meister Grand iPad-trummor

Drum Meister Grand har lite smarta lösningar för att underlätta – du kan till exempel svepa med fingret över flera trummor för att göra Iron Maiden-inspirerade pukrullningar. Drum Meister Grand kostar 15 kronor på iTunes.

Ett alternativ till vanligt trumset är en trummaskin, och då kan du prova applikationen EasyBeats 2 Pro Drum Machine. Tanken med appen är att det ska vara enkelt och gå snabbt att skapa dina egna trumbeats. För 15 kronor är det värt att testa!

OMGuitar gitarr på iPad

Givetvis måste jag ta med en iPad-applikation för att spela gitarr på. Det finns väldigt många sådana här för iPhone, men det är lite sämre utbud på iPad (visst kan man köra en del av iPhone-apparna hyfsat även på iPad). En av de mest populära iPad-apparna är OMGuitar som kostar 28 kronor. Här finns flera olika gitarrer att välja mellan och du kan också spela på olika sätt. Värt att testa!

Lite mer avancerade musik-appar

Korg iElectribe är en slags beatbox för att göra beats. Korg har historiskt sett tagit fram flera sådana här hårdvarumodeller som är populära. Nu har de gjort en virtuell variant att köras på iPad.

Jag ska erkänna att jag inte är jätteintresserad av den här typen av musikappar – jag tycker det är roligare att spela instrumenten manuellt, även om det då blir ur takt och felaktigt. Jag föredrar pop, rock och punk framför elektronisk musik – men det är naturligtvis en smaksak. Därför kan jag inte ge något bra omdöme för Korg iElectribe. Istället hänvisar jag till den här utmärkta videorecensionen:

Korg iElectribe för iPad kostar 149 kronor på iTunes.

Från Korg kommer även appen Korg iMS-20 som är en analog synth med sequencer och trummaskin. Applikationen har fått väldigt bra betyg på iTunes och så här förklarar tillverkaren sin app:

iMS-20 is a complete music production app for iPad. It consists of a complete recreation of the legendary Korg MS-20 analog synth with the patching capability, plus a 16-step analog sequencer based on the Korg SQ-10, a six-part drum machine which can create drum parts by simply tapping the buttons, and a seven-channel mixer with 14 types of effects.

Du köper Korg iMS-20 till iPad för 245 kronor på iTunes.

Yonac miniSynth Pro för iPad

Vill du inte lägga 245 kronor på en synth till din iPad, finns det andra alternativ. Ett som har fått väldigt bra kritik är Yonac miniSynth Pro. Appen har galet många funktioner och möjligheter, som du kan läsa mer om hos iTunes. miniSynth Pro kostar 75 kronor.

Det finns som sagt massor av andra applikationer för musiker som vill börja använda iPad. Om du har någon personlig favorit, får du gärna lämna en kommentar här nedanför!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

En kommentar

  1. Mats F.2011-07-26 at 16:37Reply

    Kul och spännande ämne! Surfplattor passar säkert bra för inspelning och div. PA-tillämpningar. Kanske inte fullt så kul att koppla en elgitarr till, dock..

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.