TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skapa nyhetsbrev

Så startar du ett eget nyhetsbrev via e-post!

Skribent:
Publicerad: , 18:35
Uppdaterad: 2014-05-13, 05:55
Respons: 8 kommentarer

Ett nyhetsbrev via e-post är ett utmärkt sätt att skapa en bra och kontinuerlig kontakt med besökarna till din webbsajt.

Väl genomfört kommer e-postmarknadsföring i form av nyhetsbrev att ge dig både en god kommunikation med dina besökare, och gott om kontinuerlig trafik.

Jag startade mitt första e-postbaserade nyhetsbrev 1997. Sedan dess har jag jobbat relativt kontinuerligt med nyhetsbrev. Bland annat har jag startat nyhetsbrevet WindowsNytt, som idag drivs av Derigo Media. WindowsNytt startade jag 1998 och idag är jag faktiskt tillbaka som redaktör på det.

Under de här åren har jag snappat upp en del kunskap och erfarenhet om hur nyhetsbrev fungerar. Det har hänt otroligt mycket på den här fronten. Ett av de svåraste hindrena är spamfilter, som är ett stort problem för utgivare av nyhetsbrev. En bra tjänst för att skicka nyhetsbrev är anpassad för detta och ser till att skicka nyhetsbreven på ett legitimt sätt, och lyckas intyga spamfiltrena om att det faktiskt är ett legitimt beställt nyhetsbrev.

Lär dig nyhetsbrev

Framöver tänkte jag publicera en del artiklar om att driva nyhetsbrev. I den här första texten tänkte jag förklara hur du kommer igång med ett eget nyhetsbrev. Det är inte speciellt svårt med rätt tjänst.

Gratis nyhetsbrev

Under åren har jag testat en salig mängd tjänster och programvara för att skicka och hantera nyhetsbrev via e-post. Därför hade jag väldigt kritiska ögon när jag provade på den relativt prisvänliga tjänsten Get a Newsletter. Med prisvänlig syftar jag till dig som inte rör dig med enorma mängder utskick, utan dig som exempelvis har en blogg eller någon annan webbsajt och vill skicka ut ett nyhetsbrev en gång i veckan eller månaden.

Hittills har jag varit väldigt imponerad. Det jag ännu inte testat är hur Get a Newsletter hanterar stora kvaniteter av utskick, men det är något jag hoppas kunna göra i framtiden.

Skaffa ett nyhetsbrev

Get a Newsletter har olika prisnivåer beroende på hur många e-post du skickar per månad. Du kan prova gratis genom att teckna dig för ett grundabonnemang som ger dig 100 e-post per månad. Det räcker inte långt, men ger dig möjlighet att testa hur tjänsten fungerar. För 79 kronor i månaden får du skicka 10000 e-post. Det räcker sålunda till att hantera ett veckobrev på cirka 2300 prenumeranter (räknat på 4,33 veckor per månad).

Väl registrerad och inloggad skapar du en lista via Kontakter -> Listor -> Lägg till lista. Fyll i ett namn på listan; TkJ Blogg Nyhetsbrev. Skriv in avsändarnamn och e-postadress. Spara listan.

Skapa nyhetsbrev

Nu behöver du ett ett prenumerationsformulär att lägga upp på din hemsida. Det gör du genom att klicka Kontakter -> API och formulär. Först behöver du skapa en så kallad API-nyckel, som är unik för dig. Klicka på Lägg till API-nyckel. Fyll i ett namn för den, exempelvis Standardnyckel.

Klicka därefter Skapa prenumerationsformulär. Välj API-nyckel och Lista i rullgardingsmenyerna. Kryssa i om du vill att prenumeranter ska fylla i för- och efternamn. Betänk att all form av extrainformation som krävs gör att du tappar en viss procent potentiella prenumeranter. Fördelen är dock att du kan göra breven mer personliga genom att tilltala mottagaren vid namn. Som formulärinställningar valde jag table och skickatext som Bli prenumerant.

HTML-koden du får när du skapar formuläret lägger du in på din hemsida någonstans. Har du WordPress eller Blogger kan du till exempel lägga det i en widget i en av spalterna på hemsidan. I samband med prenumerationsrutan är det bra att presentera en väldigt kort policy där du förklarar att man kan avregistrera sig när man vill samt att du naturligtvis inte säljer vidare adresserna eller skickar ut något annat än nyhetsbrevet.

Skicka ut ett nyhetsbrev

När det är dags att skicka ut nyhetsbrev är det en god idé att skapa en mall för ditt nyhetsbrev. Det gör du via Utskick -> Mallar. Du kan använda dig av Mallguide för att enkelt skapa en grundmall. När den är skapad så behöver du oftast bara klistra in en ny logotyp som du laddar upp som en bild. Redigeringsverktyget ser ut som en blandning mellan Word och valfritt webbredigeringsverktyg. Det är lätt att hantera.

Mallar för nyhetsbrev

Med en mall klar kan du skriva ditt nyhetsbrev och skicka ut det. Gå till Utskick -> Utskick och klicka Lägg till från mall. Här är det bara att sätta igång och skriva ditt nyhetsbrev. När du är nöjd klickar du på Spara utskick. Glöm inte bort att skriva en liten text i Textmeddelande för dem som inte kan ta emot HTML-nyhetsbrev. Det räcker med en kort text där du förklarar att brevet kan läsas på webben, och som länk skriver du ##view_online##. Denna kod kommer att ersättas av en webbadress när utskicket är gjort.

När du har sparat ditt utskick ligger det under Utskick -> Utskick. För att starta det klickar du på ikonen Skicka jämte brevet i listan. På nästa sida väljer du till vilken lista du vill göra utskicket. Här kan jag tipsa om att du bör skapa en lista som heter Testlista och som bara innehåller din e-postadress. Då kan du göra utskick till den för att se så att allt verkar korrekt. Klicka i Ja under Det här är ett test. Det är först när du ska skicka ut brevet till dina prenumeranter som du klickar i Nej under Det här är ett test.

Skriv ditt nyhetsbrev

Efter att nyhetsbrevet är klart och utskickat till dina prenumeranter kan du följa statistik under Rapporter. Här får du se hur många som har fått nyhetsbrevet, hur många som öppnat det, om några avregistrerat sig, hur många som har klickat på respektive länkar i brevet och så vidare.

För dig som inte ska bli en jättepublicist av e-nyhetsbrev är Get a Newsletter en väldigt trevlig tjänst som inte kostar speciellt mycket. Jämfört med många av konkurrenterna är Get a Newsletter grymt enkel att använda.

Jag har sett många skräckexempel som kräver timtals av arbete för att göra ett enda utskick, men Get a Newsletter imponerade verkligen på mig. Och som jag förklarat så krävs det rätt mycket för att jag ska bli imponerad av sådana här tjänster.

Nyhetsbrevsskolan:

Prenumerera på mitt gratis nyhetsbrev!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Peter Berg2012-05-11 at 11:34Reply

  Hej,

  vill tipsa om den här siten:
  http://nyhetsbrev.info
  där finns massa gratis artiklar om hur du kan arbeta med nyhetsbrev.

  /Peter

 2. Jerry Söderholm2012-01-01 at 09:10Reply

  På vilket sätt är Get a N, bättre på att inte bli spam än att skicka (som jag gör nu) 50 mail i stöten med Mozilla? Vill försöka förstå vitsen med att använda mejl-skick klient?
  Urchäkta en okunnig själ. Jerry

 3. Rasmus2011-04-21 at 11:30Reply

  Jag har lääänge tänk på att skapa ett nyhetsbrev men problemet är bara. Vad ska man skriva i dom ? Ska man slänga med affiliatelänkar till produkter ? Ska man först erbjuda något gratis ? Det finns ju en hel del att välja bland…

  Några bra förslag ?

 4. TkJ2011-03-16 at 18:44Reply

  Spready: Jag värdesätter svensk support som finns tillgänglig på kontorstid, eftersom jag jobbar kontorstid. Sen tycker jag om att stödja svenska företag. Jag tycker de eventuella prisskillnaderna är värda detta.

 5. Spready nyhetsbrev2011-03-16 at 17:31Reply

  …om fördelar kontra nackdelar med utländska leverantörer hade varit på sin plats? För övrigt en bra guide för nybörjare, bra jobbat!

 6. Spready nyhetsbrev2011-03-16 at 17:30Reply

  Många förstår inte varför man bör lägga några kronor extra på att väja en svensk leverantör istället för utländska (läs amerikanska) aktörer av e-postmarknadsföring som kan hålla ett betydligt lägre pris.

  Internetvana användare som du och jag värdesätter inte möjligheten att kontakta en svensk support och att få en kontaktperson som förstår dina behov på samma sätt som användare som kanske inte hänger lika mycket på diverse forum och sociala medier.

  Kanske en bloggpost

 7. tjäna pengar på nätet2010-07-16 at 08:44Reply

  GetResponse tycker jag e en klar favorit. Kostnadsmässigt och funktionsmässigt

 8. E-postmarknadsföring2009-10-06 at 22:11Reply

  De svenska företagen är väldigt dyra om man jämför med de utländska som Aweber och GetResponse. Oftast så är även dessa bättre då det är mer utvecklat.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.