TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Grafik och design

Så skapar du riktigt snygga ordmoln med Wordle

Skribent:
Publicerad: , 08:12
Uppdaterad: 2014-08-12, 17:45
Respons: 1 kommentar

Så skapar du snygga ordmoln till dina artiklarOrdmoln, eller taggmoln, är populär typ av grafik idag. Om du skriver en bloggpost eller någon annan form av artikel som handlar om ett ämne som innehåller många olika facktermer, passar det fint att illustrera artikeln med ett ordmoln.

Webbtjänsten Wordle låter dig skapa snygga ordmoln baserat på en lista eller artikel i textformat, som du klistrar in i ett formulär, eller en länk till artikeln. Ett ordmoln kommer att genereras och sedan kan du enkelt justera olika variabler för att bestämma hur det ska se ut.

Ett ordmoln är ett ”moln” bestående av olika ord, där storleken på orden varierar beroende på hur många gånger det förekommer i en text, en databas eller någon annan form av samling data. Det här är ett snyggt sätt att enkelt illustrera en artikel som innehåller många facktermer eller produktnamn. Det kan till exempel handla om programmeringsspråk, bilmärken eller liknande.

Gratis app för att skapa snygga taggmoln

Med hjälp av webbapplikationen Wordle kan du snabbt generera ditt eget ordmoln och anpassa dess utseende med olika inställningar. Du kan välja mellan en lång rad typsnitt, position av orden och färger.

Först behöver du antingen ange adressen till en artikel på webben, eller så kan du klistra in en lista över dina ord i formuläret. Tänk på att utseendet på molnet baseras på hur många gånger varje respektive ord upprepas. Det räcker alltså inte att ha en lista över ord, utan du behöver upprepa de ord som du vill ska få större teckensnitt.

Gratis program för att skapa snygga ordmoln

Klistra in din artikel eller en lista över dina ord i formuläret och klicka sedan på Submit för att starta Wordle-applikationen, som körs i Java.

När det är gjort klickar du på Submit för att skapa ditt ordmoln. Själva applikationen är gjord i Java, så du behöver Java installerat på datorn och du behöver förmodligen även tillåta att det körs i webbläsaren (du får en förfrågan som du godkänner).

Välj utseende och spara som bild

I själva applikationen kan du nu bestämma hur ordmolnet ska se ut. Under menyn Language kan du bland annat välja om alla orden ska vara i versaler, samt om du vill utesluta alla vanliga ord i det språk du använt – något som är bra om du klistrat in eller länkat till en artikel.

Menyn Font erbjuder en rad olika typsnitt, och under Layout kan du bestämma hur orden ska placeras, exempelvis om alla ska vara horisontalt, om de ska blandas eller placeras hela huller om buller. Slutligen har du menyalternativet Color där du bestämmer vilka färger som ska användas.

Skapa bilder med moln av ord och taggar

Det finns gott om inställningar för att bestämma hur ditt ordmoln ska se ut, genom att ändra typsnitt, färger och positionering av olika ord.

När du är nöjd med din illustration kan du skriva ut den eller spara den till det publika biblioteket av bilder. Någon funktion för att spara ditt ordmoln som en bildfil verkar saknas, så om du vill ha en vanlig Jpeg/PNG/GIF-bild får du ta en skärmdump (läs om gratis program för att ta skärmdumpar).

Tryck PrintScreen, starta ditt bildredigeringsprogram, öppna ett nytt dokument och klistra in bilden med Ctrl+V. Därefter får du manuellt beskära bilden, skala den till lämplig storlek och sedan spara den.

Nu har du förmodligen ett riktigt snyggt ordmoln för att illustrera din artikel. Användaravtalet för applikationen klargör att du fritt får använda skärmdumpar på dina illustrationer, så det är inga konstigheter.

Länkguiden: Grafik och design

Wordle

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PROGRAMMERING: Sponsrade länkar

Utveckla med Microsoft? Många verktyg och tjänster för dig som utvecklar webbapplikationer, Windowsprogram, mobila appar och mycket mer…

Kommentarer

En kommentar

  1. Så skapar du riktigt snygga ordmoln med W...2014-09-04 at 15:51Reply

    […] Ordmoln, eller taggmoln, är populär typ av grafik idag. Om du skriver en bloggpost eller någon annan form av artikel som handlar om ett ämne som innehåller många olika facktermer, passar det fint att illustrera artikeln med ett ordmoln. Webbtjänsten Wordle låter dig skapa snygga ordmoln baserat på en lista eller artikel i textformat, som du klistrar in i ett formulär, eller en länk till artikeln. Ett ordmoln kommer att genereras och sedan kan du enkelt justera olika variabler för att bestämma hur det ska se ut. Ett ordmoln är ett "moln" bestående av olika ord, där storleken på orden varierar beroende på hur många gånger det förekommer i en text, en databas eller någon annan form av samling data. Det här är ett snyggt sätt att enkelt illustrera en artikel som innehåller många facktermer eller produktnamn. Det kan till exempel handla om programmeringsspråk, bilmärken eller liknande. Gratis app för att skapa snygga taggmoln Med hjälp av webbapplikationen Wordle kan du snabbt generera ditt eget ordmoln och anpassa dess utseende med olika inställningar. Du kan välja mellan en  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.