Så skriver du bra blogginlägg – del 2 av 3 | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Så skriver du bra blogginlägg – del 2 av 3

Skribent:
Publicerad: , 16:13
Uppdaterad: 2010-06-10, 00:51
Respons: 10 kommentarer

En evig fråga är hur ofta man ska uppdatera sin blogg för att den ska bli framgångsrik. För detta finns ingen regel. Det beror helt på vad det är för typ av blogg du skriver. Har du en privat vardagsblogg kanske du ska uppdatera i alla fall tre-fem gånger om dagen. Men om du skriver om ett nischat område kan det räcka med ett inlägg per vardag.

Hur ofta du ska skriva är helt upp till dig själv. Man ska inte publicera allt för mycket, men vill du ha en levande blogg och har som mål att bli framgångsrik bör du uppdatera den runt tre gånger om dagen.

Skriv i rätt följd

En standardregel för skrivande är att du ska börja med det intressantaste och sedan fortsätta neråt, så att säga. Vill du att besökaren ska läsa det du skriver, behöver du fånga henne i första meningen. Det är här du lyfter fram det allra viktigaste med din artikel.

Ett annat skäl att skriva på detta sätt är att webbsurfare inte läser artiklar riktigt på samma sätt som i en tidning. Surfare har inte samma tålamod. Därför är det så viktigt att de första meningarna får läsaren att stanna kvar. Det är annars väldigt lätt att klicka sig vidare.

För att göra texterna lättare att överskåda och ta del av, är det bra att hålla sig till korta stycken. Det är inte lika lätt att läsa på en datorskärm som på papper. En luftig text är därför lättare att ta till sig.

Är texten relativt lång kan du stycka av den ytterligare genom att använda mellanrubriker. Då blir det enklare att läsa och dessutom lätt att hitta till rätt del av texten, om besökaren är ute efter en viss del information.

När du är klar med brödtexten kan jag rekommendera att korrekturläsa den. Använder du en ordbehandlare eller någon annan programvara som har inbyggd rättstavningskontroll, kan du utnyttja detta. Vanliga fallgropar är särskrivningar, som skapar helt nya betydelser av dina meningar än vad du egentligen syftade på. Många rättstavningsprogram har problem att identifiera särskrivningar (exempel: jätte bra, skit dålig, MP3 spelare).

Sätt en bra rubrik

Så skriver du bra rubrikerRubriker kan inte överskattas. Det finns ingen egentlig skillnad på att skapa en bra rubrik till Aftonbladets löpsedel, än till ett blogginlägg du har skrivit. Valet av rubrik är väldigt viktigt och det är på många sätt avgörande för huruvida surfare kommer att klicka sig vidare och läsa din artikel.

På Internet blir rubriken viktig på många olika ställen. Den kommer inte bara att synas på din blogg. Nya blogginlägg syndikeras mellan bloggportaler och andra relaterade sajter, sökmotorer snappar upp dem, och läsare postar vidare länkarna till sociala nätverk, diskussionsforum och andra sajter.

Det räcker att fundera på hur du själv tänker när du plöjer igenom listorna över nya artiklar i din RSS-läsare, till exempel. Visst är det större chans att du klickar dig vidare till ett inlägg med rubriken ”11 sätt att spara tusenlappar på” än en rubrik som lyder ”Måndag…”.

Att skriva bra rubriker är en hel vetenskap. Det kräver lång tids övning innan du har hittat ett bra stuk för just din blogg.

Ett bra tips är att inspireras och lära dig av andra. De mest kunniga inom att skriva rubriker är stora kända tidskrifter och tidningar. När du befinner dig i en butik, ta en titt i tidningshyllan och se hur man formulerar sig. Du kommer att märka att siffror ofta används, och man försöker tala om för den potentiella läsaren varför han absolut inte får missa just den där artikeln.

Om du lär dig att skriva bra rubriker redan från början, kommer du att ha stor nytta av det när du arbetar med att marknadsföra utvalda blogginlägg. Som sagts ovan, klickar givetvis många fler på en länk med attraktiv rubrik.

Alla delar i artikelserien:

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

 • Pingback: Vad har jag lärt mig? | vibloggarej()

 • Pingback: Hur man får fler läsare | [el:sklingen]()

 • Pingback: BloggCandy ©BloggDesign till Bloggar » Blog Archive » Hur du skriver en bra inlägg?()

 • Pingback: Så skriver du riktigt bra och intressant blogginlägg | Edvinssons blogg()

 • Eftersom vår blogg knappt är 2 månader gammal, är jag fortfarande lite ovan att formulera mig. Därför arbetar jag på 2-3 inlägg parallellt. På det sättet får formuleringar och innehåll mogna, innan jag publicerar dem. Jag tycker det är mycket nyttigt att gå tillbaka till texten efter en dag. Då ser man den med nya ögon och upptäcker fel och brister i texten lättare.

 • Ser också fram emot den sista delen i denna serien. Det är också roligt när du tar fram lite äldre inlägg som man inte har läst tidigare, som att skriva rubriker.
  Bra jobbat.
  Att engagera sina läsare är väl den svåraste biten i allt detta? Blir väl lite snack om pusha och facebook skulle jag tro. Ska bli intressant!

 • Intressant serie om blogginlägg.
  Själv bloggar jag på en blogg och försöker i alla fall att hinna med ett inlägg per dag.
  Men det är inte alltid man har tid med det.
  Ser fram emot morgondagens artikel.

 • Intressant som vanligt, försöker suga åt mig alla tips och idéer jag bara kan för att själv lyckas med min blogg.

 • En massa bra tips i både del 1 och del 2, och självklart kommer jag läsa även del 3 :-)

  Detta ser jag som en lustighet i denna del (2) :
  ”Man ska inte publicera allt för mycket, men vill du ha en levande blogg och har som mål att bli framgångsrik bör du uppdatera den runt tre gånger om dagen.”

  Du menar alltså att tre gånger om dagen är tämligen lite… ;-)

  Själv är jag glad om jag hinner uppdatera tre gånger i veckan med mina diverse tips för de som gillar att skriva!

 • Ett bra sätt att tänka på är ju om man själv letar efter en liknande artikel, hur skulle du forumlera sökorden för den rubriken?

  Bra skrivet!

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick