TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Så skriver du bra blogginlägg – del 3 av 3

Skribent:
Publicerad: , 18:19
Uppdaterad: 2010-06-10, 00:52
Respons: 5 kommentarer

DigitalkameraPersonligen har jag som regel att alltid ha med en bild i blogginläggen jag publicerar. Det lättar upp läsningen, helt enkelt, och det är lätt att fixa en passande bild. En artikel blir alltid trevligare med en schysst bild.

Här finns många vägar att gå, och hur avancerad du vill vara är helt upp till dig och ditt intresse. Många bloggare tar egna digitalfoton, redigerar dem och lägger upp.

Själv skriver jag huvudsakligen om datorer och Internet, och därför består mina bilder av produktbilder, skärmdumpar och enstaka illustrativa bilder. Det är således inte många minuter jag ägnar åt bilder, men jag skulle inte få för mig att strunta i dem.

Det du behöver veta om bilder på webben, är att det är främst tre bildformat som används; GIF, Jpeg och PNG. De två förstnämnda är vanligast. GIF används bara vid illustrationer – det vill säga teckningar eller texter och logotyper. Jpeg används för fotografier. PNG kan användas till bägge sorterna, men för digitalfoton blir filerna bättre komprimerade (det vill säga att filerna blir mindre) med Jpeg, så jag föredrar det.

Du behöver också tänka på att dina bilder inte ska vara för stora. Det är främst bredden i pixlar som du ska tänka på, så att den inte överskrider bredden på din bloggs innehållsspalt. I de flesta fall brukar bredden vara runt 500 pixlar, men det beror så klart på vilken design du har.

Har du en ny version av WordPress kan du justera bredden efter att du har laddat upp din bild. Du klickar då Redigera bild, följt av Skala bild. Ändra bredden till exempelvis 500 pixlar – om bilden är större än så. Är den mindre ska du inte skala upp den, för då försämras kvaliteten avsevärt.

Det finns ett brett utbud av programvaror för att syssla med bildredigering. Det allra bästa programmet är Adobe Photoshop, men det kostar väldigt mycket. För hemanvändare rekommenderar jag Adobe Photoshop Elements, vars pris ligger på ungefär tusenlappen. Det är det klart värt.

GIMP - gratis bildredigeringsprogram

Vill du dock inte lägga ut några pengar kan du prova gratisprogrammet GIMP eller Paint.NET. Det förstnämnda är riktigt avancerat och har en ganska hög inlärningströskel, medan Paint.NET är lätt att komma igång med men har inte samma mängd finesser. Det duger dock gott till dig som bara vill göra grundläggande redigering.

Engagera dina läsare

Ett blogginlägg ska inte ses som en artikel i en tidning. Det är istället ofta en diskussion, och det är kommentarerna från läsare som gör bloggen till ett så intressant media att skriva för. Därför är det bra att engagera dina läsare och få dem att lämna kommentarer.

Framför du åsikter i dina inlägg, kommer du garanterat att få kommentarer från läsare som både håller med och säger emot. Du kan så klart också mana till kommentarer genom att ställa frågor rakt ut. Det fungerar också.

I många fall blir diskussionen under själva inlägget mer intressant än bloggposten. Aktiva diskussioner gör att besökare återkommer mer reguljärt, och det gör att din blogg lever och frodas.

Det kan vara värt att poängtera att man inte får ta till sig allt för mycket av det som skrivs i kommentarer. Internet är fullt av anonyma surfare som har till hobby att spy galla, hota och vara allmänt oförskämda mot allt och alla. Dessa typer gör man rätt i att ignorera. Det är ingenting att bry sig om.

Se till att läsa kommentarer som trillar in, och i den mån du kan bör du själv delta i diskussionen och svara på frågor. Ofta lär man sig en hel del. Dessutom går det att få många ideér till nya uppslag genom att hålla koll på vad dina läsare frågar om och är intresserade av.

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Webben handlar om länkar

När du skriver ett blogginlägg som tar upp saker som du inte själv förklarar speciellt noggrannt, se till att lägga in länkar till sajter med mer läsning om ämnet. Om du refererar till en artikel eller händelse, glöm inte att länka dit.

Länkar till din bloggDet finns inga regler för hur många länkar du kan ha med i en bloggpost. Det är upp till var och en att bestämma. Du kan blanda genom att dels länka texter direkt i brödtexten, samt ha en länklista i slutet av inlägget där du rekommenderar andra artiklar och sajter.

Att länkar ut till andra är bra, för det ser bra ut och det kan även påverka dig positivt när sökmotorer ska bestämma hur bra innehållet på din sajt är. Är du en bloggare som ofta länkar till andra, kommer det dessutom att betala sig i form av att andra länkar tillbaka till dig.

När du lägger in länkar, ha även dina gamla blogginlägg i åtanke. Skriver du om någonting som du tagit upp tidigare, glöm inte att länka till din tidigare artikel. Det gör att besökaren kan fördjupa sig, samtidigt som hon stannar kvar på din sida.

Det allra viktigaste…

Nu hoppas jag att du har fått massor av matnyttiga tips om hur du skriver bättre blogginlägg! Att skriva bra grejor är så klart väldigt viktigt på vägen mot att bli en proffsbloggare.

Men om du för en sekund bortser från skrivregler och researchmetoder, finns det en regel som överskrider alla andra. Det är att det ska vara roligt att blogga! Jag har påpekat detta tidigare, men det tål att upprepas. Bloggande måste vara roligt annars försvinner poängen.

De bloggare som är framgångsrika har en gemensam sak – de brinner för ämnet de skriver om, och de älskar att skriva om det.

Nu är du redo att läsa vidare om hur du tjänar pengar på att blogga!

Alla delar i artikelserien:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Olof2010-05-29 at 22:33Reply

  Intressant som vanligt, trodde dock du skulle nämna lite om pusha och facebook, som jag skrev i en tidigare kommentar här. :)
  @Jonas
  Tack för länken, har inte sett den tidigare och det var verkligen en smidig tjänst ifall man sitter på den bärbara eller någon annan dator där man inte har möjlighet att installera massa program.
  Det ända jag saknar med sådana bildtjänster online är att det inte är möjligt att trycka på screenshot-knappen på tangentbordet och sedan klistra in den i sin bild. Fast det kanske är en spärr mellan Windows och Flash som gör det omöjligt…

 2. Jonas2010-05-29 at 01:38Reply

  Hoppsan, ett komma smög sig in.

  http://www.pixlr.com

  ska det vara.

 3. Jonas2010-05-29 at 01:36Reply

  Bra och läsvärt, som vanligt.

  Vad gäller bildredigering kan jag också rekommendera intresserade läsare till online-programmet Pixlr, gratis på http://www.pixlr,com.

  Programmet låter en göra det mesta man kan behöva, t.ex. alla möjliga bildkorrigeringar, lägga in text, skapa effekter m.m. och sen bara spara hem resultatet till sin egen hårddisk.

  Pröva det. Jag har också Photoshop i fullversion, men nästan allt jag brukar göra där kan jag åstadkomma i denna gratismiljö.

 4. Christian2010-05-28 at 01:30Reply

  Hej Tommy!

  Ännu ett som vanligt super bra blogg inlägg av dig!

  Men en kort sak om att just länka.

  De hade varit super bra om du hade länkat i detta inlägg till reglerna för copyright på bilder osv. Plus förklarat hur man tar reda på vem som har copyrighten av just den bilden, eller om du vet någon som skrivit om detta så länka dit. Man jag förstår att du inte skriver om detta. Då de inte är ditt special område.

  Plus du får gärna lägga upp lite länkar till sidor. Där man säkert vet att man kan hämta bilder som inte är copyright skyddade.

  Tack som vanligt för en intressant bra blogg från oss på http://Partaja.us.

 5. Så skriver du riktigt bra och intressant blogginlägg | Edvinssons blogg2010-05-27 at 20:24Reply

  […] Så skriver du bra blogginlägg – del 3 […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.