TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

8 saker att tänka på när du skriver blogginlägg

Skribent:
Publicerad: , 02:41
Respons: 6 kommentarer

SkrivandeNär du skriver ett inlägg till din blogg är det bra att tänka igenom det litegrann före du publicerar det. Här har jag samlat ihop ett par av de tips jag själv använder mig av när jag skriver, för att göra inlägget lättare att läsa och för att det ska uppfattas bättre av andra sajter och sökmotorer

1. Skriv en bra rubrik
En bra rubrik är viktigt. Ett schysst inlägg kan antingen förlora eller vinna massor av besökare baseratpå hur bra rubriken är. Det här är speciellt viktigt om du är intresserad av att få trafik från sökmotorer, eller om du vill att dina läsare – som läser andra inlägg på din blogg – ska klicka sig vidare till din nya text.

2. Dela upp texten i korta stycken
Om det är ett längre inlägg du skriver, se till att dela upp texten i kortare stycken. Det gör att den är mycket mer lättläst på skärmen. Långa stycken av text är hopplöst jobbiga att läsa när man sitter framför en datorskärm.

3. Markera viktiga ord
Att markera väsentliga ord eller fraser i din text är ett annat sätt att öka läsbarheten. Dessutom är det bra när det gäller sökmotoroptimering. Men främst gör det posten lättare att överskåda. Överdriv inte för då blir det istället svårläst.

4. Använd mellanrubriker
Om det är en väldigt lång text (för att vara ett blogginlägg alltså) bör du, förutom styckeindelning, satsa på att ha med underrubriker. Gör dem tydliga och förklara vad texten under rubriken handlar om.

5. Lägg in en bild
Bilder gör artiklar lättare att läsa. Om du skriver om en produkt blir texten så klart mycket bättre om du har en bild på prylen. Men även i andra fall är det bra. Använd dig av illustrativa bilder enbart för att pigga upp läsningen. Läs vidare: Här hittar du gratis bilder att använda i din blogg.

6. Länka till andra sajter
Förr i tiden var många tveksamma till att länka vidare, speciellt till ”konkurrerande” redaktionella sajter. Man trodde att man skulle förlora sina besökare till den andra sajten. Om man tror det, så tror man inte på att sin egen sajt är bra. Och om så är fallet kan man likaväl lägga ner den – varför driva en dålig sajt? Länka ofta, för dina besökare vill gärna läsa mer om ämnet du skriver om.

7. Länka till tidigare inlägg
Du har säkert många inlägg som påminner om det du skriver om. Kanske nämner du något som du har skrivit om tidigare (som jag gör nu)? Se då till att länka till ditt tidigare inlägg. Då behåller du läsaren och får den att ytterligare fastna för din sajt. Läs vidare: Glöm inte bort alla dina gamla blogginlägg.

8. Belöna dig själv!
Jag gillar att belöna mig själv när jag har skrivit något bra. När jag är klar med det här tänker jag till exempel äta en rejäl bit prinsesstårta (något som kanske inte passar alla, men jag löper knappast någon risk att bli tjock ;-)).

Mer läsning:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

6 kommentarer

 1. canadiangoose jackor2011-10-21 at 08:41Reply

  tenderar besökarna att sticka när de läst klart, men via länkning kan man skicka dem vidare inlägg efter inlägg

 2. Att tänka på när du skriver inlägg « Malin Skårner2009-01-25 at 14:49Reply

  […] som följer har jag tagit från Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet (direktlänk till hans inlägg). Själva brödtexten under dem har jag själv plockat ihop med egna […]

 3. Idag2009-01-09 at 15:05Reply

  […] jag läst massor av tips på hur man kan skriva bra blogginlägg hos Tommy k Johansson. Jag har inga ambitioner att blogga för att tjäna pengar, men tycker om att […]

 4. Bloggtips - 27 saker att tänka på när du skriver för din blogg | Självförsvarsbloggen2008-11-17 at 08:00Reply

  […] TKJ – 8 saker att tänka på när du skriver blogginlägg […]

 5. Klang IT2008-10-29 at 12:36Reply

  Det blir många bitar prinsesstårta med tanke på alla inlägg du skriver. Själv får jag nog nöja mig med en morot. Nä, förresten, jag brukar belöna mig med en kopp kaffe faktiskt.

  Annars var det bra tips. Jag tycker inte det är svårt att skriva, det som tar onödig tid när man bloggar är all formatering, rätta stavfel, meningsuppbyggnadsfel mm. Det tar tid och är tråkigt!

 6. Neil Bergh2008-10-29 at 08:45Reply

  Bra tips. Du fick nog med det mesta. Jag berör ämnet lite i mitt inlägg om att behålla besökare.: http://theblackjacker.se/att-behalla-besokare-pa-sin-blog/

  Just att länka till tidigare inlägg är väldigt kraftfullt. Annars tenderar besökarna att sticka när de läst klart, men via länkning kan man skicka dem vidare inlägg efter inlägg.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.