TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Skriva för bloggar: Skriv om det du brinner för

Skribent:
Publicerad: , 16:45
Respons: 2 kommentarer

Skriva för bloggaVarje gång jag får frågan om tips för bloggare som vill bli framgångsrika har jag alltid ett och samma svar; skriv om det du brinner för! Det som skiljer en bra och en dålig blogg, är att den förstnämnda har en tydlig nisch, en uppenbar avsändare med karaktär, och att bloggen har en klar bild av sina läsare.

Vad du ska skriva om är alltså ett ämne som gör dig engagerad, och som du har ett stort intresse av att lära dig mer om. Det kan vara ett konkret ämne, såsom flugfiske eller heminredning, men det kan likaväl vara dig själv. Kanske är ditt liv det du brinner mest för, och då är det detta du ska blogga om.

Många av de största bloggarna i Sverige, brukar oftast refereras till som modebloggare, men egentligen är det rena dokusåpor som bara handlar om själva bloggaren och dennes vardag och åsikter. De bloggar som blivit framgångsrika inom den här genren, har alla gemensamt att bloggaren har en utmärkande personlighet.

Det är inga vanliga tråkiga ”svenssons” med vardagliga liv, utan kaxiga, aggressiva och till synes ibland fullkomligt galna personer. Ofta har bloggaren ett alterego på sin blogg – som regel är de inte lika galna i verkligheten. Men eftersom svenskar generellt sett är väldigt kontrollerade av den gamla Jante-lagen, blir kontrasten enorm när bloggare spyr galla åt höger och vänster, plastikopererar sig, handlar väskor för tiotusentals kronor och överlag hyllar sig själva som en slags gudar.

Om du tittar bland kommentarerna hos dessa bloggare kan man dela in läsarskaran i två läger; ett som består av okända bloggare som ser upp till dem som sina idoler och förebilder (vilket kan tyckas vara rätt oroväckande, då många av de mest rabiata bloggarna är relativt fiktiva personligheter), och ett läger som består av läsare som närmast tvångsmässigt följer bloggen bara för att de retar sig något fruktansvärt på personen ifråga.

Naturligtvis behöver du inte agera som en galen person för att bli framgångsrik. Jag konstaterar bara att de största bloggarna som bara skriver om sig själva drivs av personer som verkligen sticker ut ur mängden.

Ämnesorienterade bloggar

För dig som inte tänker skriva om ditt egna liv, utan har ett faktiskt ämne, gäller inte samma regler. Då är det själva ämnet som kommer i första hand. Du kanske är väldigt intresserad av litteratur, skräckfilmer, virkning, tidningar, reklam eller någon annan nisch. Med en sådan klar genre kommer din personlighet i andra hand. Det är nämligen fortfarande viktigt att vara en tydlig person när du använder bloggen som media.

Bloggar är personliga, och de ska vara personliga. Det finns bloggar som enbart skriver neutrala bloggposter utan personlighet, men de har tappat hela poängen med bloggar. När du brinner för ett ämne och skriver om det, kommer det att bli lätt att tillföra din personlighet i texterna eftersom du har egna erfarenheter, åsikter och funderingar.

Ett av de vanligaste misstagen bland nischade bloggar, är att personer startar bloggar om vissa ämnen bara för att de tror att det finns många som är intresserade av ämnet eller för att de tror att det går att tjäna pengar på det. Det här fungerar aldrig någonsin. Jag lovar: aldrig. För det första kommer bloggaren att förr eller senare tröttna, och för det andra lyser ointresset igenom i texterna, hur positivt och entusiastiskt skribenten än försöker formulera sig. Det blir väldigt falskt och fruktansvärt tråkigt att läsa.

Tjäna pengar på din bloggDet tar tid att bygga upp en framgångsrik blogg, speciellt om du tänker tjäna pengar på det. I början kommer du att skriva massor av bloggposter som läses av kanske fem personer. Bara om du verkligen brinner för ämnet och skriver för att du tycker att det är roligt, har du ork att ta dig igenom de första stapplande månaderna. Sen lossnar det och därefter blir det bara ännu mer roligt.

Glöm inte bort att du bloggar för att du tycker det är roligt. Det ska vara ditt främsta syfte. Om du inte tycker det är roligt, märker läsaren det direkt. Inte ens den bästa copywritern kan fejka en engagerad bloggpost om intresset saknas.

Fotnot: Den här texten är till en kommande e-bok om att skriva för bloggar. Gilla Facebook-sidan Allt om Blogga för att följa utveckling.

Tjäna pengar på att blogga! Missa inte min e-bok om hur du tjänar pengar på din blogg. Massor av tips, inspiration och förslag på hur du kan göra för att få intäkter.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Hård konkurrens bland SEO-sidorna2013-01-20 at 17:16Reply

  […] En sida med bra innehåll kommer få länkar ”automatiskt” eftersom folk gärna länkar till sidor med bra innehåll, så för att få fler inlänkar – fortsätt skriva bra texter om sånt som intresserar dig. […]

 2. Bertil2013-01-20 at 03:24Reply

  Intressant och bra artikel om bloggande!

  Sedan så beror det ju mycket på vad man ”VILL” med sitt bloggande.
  Dom där jäntorna (sk modebloggare) som du tar som exempel kan väl vara kul att kolla någon gång då och då men man tröttnar ganska fort.

  De flesta av de bloggarna består ju till minst 50% av reklam för diverse klädmärken och chicka butiker.

  Jag följer en del bloggar där bloggaren skriver om sig själv och sitt eget liv. Några av dessa har sjukdomar som till exempel epilepsi eller annat och berättar hur både vardag och fest beter sig för dem.

  En av mina favoritbloggar är en tjej som skriver mycket för att uppmuntra människor som kanske inte är så säkra på sig själv och sin egen identitet.

  Ja, det finns många intressant och bra bloggar.

  Vad det sedan gäller rent praktiska tips om hur man gör på olika bloggplattformar så kan jag rekommendera alla som inte redan är där, sidan http://www.fixadinblogg.se

  Personligen bloggar jag mest för eget nöjes skull och är egentligen inte så nämnvärt intresserad av hur många ”läsare” jag får/har.
  Det viktigaste för min del är att jag tycker att det är en trevlig sysselsättning när jag har tid över och jag uppdaterar inte så där regelbundet som många andra.

  Dessutom så ger mitt bloggande mig också en anledning att slå mig ner framför datorn och redigera bilder i Gimp vilket jag också tycker är väldigt kul.

  Ja, alla är vi olika och alla har vi olika motiv för vårt bloggande.

  Med vänliga hälsningar,
  Bertil

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.