TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Skrivande

Så skriver du bättre för webben och din blogg

Skribent:
Publicerad: , 05:55
Respons: 2 kommentarer

Skriva för bloggarMånga tror att en text är en text. Men så är det inte. Alla texter måste anpassas efter mediet som används för att distribuera den. Det hade till exempel inte fungerat att läsa upp nyheterna från morgontidningen rakt av i radio – det hade blivit olidligt. På samma sak är webben inte samma media som papperstidningar.

Allt handlar om hur läsaren tar till sig informationen. Det finns en likhet mellan papperstidningar och webben, och det är att vi använder text och bilder. Men där tar likheterna i stort sett slut. På webben läser vi text annorlunda. Alla som skriver för webb borde läsa Skriva för webben, som är helt gratis.

Skriva för webben är en kort och koncis e-bok av Erik Geijer, publicerad av .SE, stiftelsen för Internetinfrastruktur i Sverige. Den är så klart publicerad på webben och du läser den gratis här.

Skriva för webbenEn av grundreglerna när man skriver på webben, är att förstå att läsaren oftast skummar. De läser inte allt du skrivit från topp till slut, såvida du inte gjort ett fantastiskt jobb.

Men att läsaren skummar betyder inte att de aldrig läser allt du skriver. När de fastnar för något som intresserar, blir läsaren enligt undersökningar väldigt fokuserad.

Skriva för bloggar

Jag har aldrig utgivit mig för att vara en speciellt bra skribent, och jag har aldrig kallat mig för journalist då jag saknar skolning. Med det sagt har jag ett par enkla tips jag själv lever efter när jag bloggar:

 1. Korta stycken med luft mellan. Jag försöker variera långa och korta meningar så aktivt som möjligt. Om varje mening du skriver innehåller kommatecken, eller annan interpunktation, blir det drygt.
 2. Mellanrubriker är väldigt bra för att snappa upp läsare som skummar.
 3. Det första stycket är viktigt. Här erkänner jag min bristande kompetens. Jag är dålig på att sälja in bloggposter bättre, genom att få till framför allt den första meningen. Men jag försöker lära mig det!
 4. Intresseflödet bör vara det mest intressanta först och sedan det minst intressanta sist – i alla fall när man läser hur artiklar i tidningar skrivs. Jag hade nog hellre dumpat det som inte är så intressant.
 5. Jag använder aldrig synonymordböcker. Jag vill inte använda ord jag inte kan och använder till vardags. Det märks direkt när folk letar ord i synonymordböcker.
 6. Personlighet tycker jag är viktigt. Det ska märkas att det är jag som skriver texten, och det är något som skiljer sig i tidningar versus framför allt bloggar. Bloggen får vara personlig. Jag skriver gärna i jag-form och lägger in åsikter, anekdoter och annat. Det gör jag för att jag gillar det.
 7. Rubriken ska vara bra! En rubrik i en tidning är rätt fri, eftersom läsaren redan vet vad det är för tidning och vad det handlar om. Men på Internet kommer din rubrik att synas överallt. Sökmotorer, bloggportaler, länkar på sociala nätverk och så vidare. Därför måste rubriken verkligen förklara din artikel på ett bra sätt.

Det finns massor av andra tips på saker att tänka på när du skriver för bloggar – eller webb i allmänhet. Ta en titt på Erik Geijers guide. Jag återkommer gärna med fler tips om hur du skriver för bloggar, om intresse finns.

Artikelserien Skriva bättre bloggposter:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Tommy k Johansson2012-06-27 at 15:28Reply

  Bengt: Jag tycker att du har bra åsikter! Jag har alltid skrivit om datorer och Internet och under åren har jag fått mitt egna språk. Det trivs jag med. Förr kämpade jag med att skriva ”finare” och använde synonymordböcker etc, men sen tyckte jag att det bara tog tid och det tog bort personligheten. :)

  Vad jag menar är att jag inte ”skriver ner” mig, alltså medvetet formulerar mig enklare. Mina läsare är i många fall betydligt smartare än vad jag är, och det märks inte minst bland kommentarerna. De som läser min blogg är ju PC-entusiaster och ”bekantsskapskretsens datornisse”. :) De förstår vad jag menar, annars frågar de.

  Samtidigt skriver jag helst med mycket luft och inte för långa meningar. Det är för att det ska gå snabbt att läsa mina bloggposter. Och det beror främst på att det som regel inte är några djupare texter. Hade jag drivit en blogg om kvantfysik eller psykologi, hade jag förmodligen formulerat mig helt annorlunda. Men det kommer jag aldrig att göra, eftersom jag saknar intresset.

  Som du säger beror det på vad det är för typ av sajt. Läser jag en spännande intervju med Douglas Coupland spelar det ingen roll om det är fullproppade sidor med Kafka-långa meningar. Då passar det. Men är det en nyhet om en ny ultrabook vill jag inte se ord med fler än fyra stavelser. ;)

 2. Bengt O. Karlsson2012-06-27 at 11:27Reply

  Jag ”skummade” Geijers text och mitt blodtryck gick omedelbart i taket! Han förutsätter tydligen att de som läser på webben är halvimbecilla personer som måste tvångsmatas med tesked. Dessutom verkar hela texten vara tillrättalagd för kommersiella bloggar eller sådana som vill påtrycka läsarna vissa idéer t.ex.politiska partier.

  Det finns ju, lyckligtvis, många olika typer av bloggar och webbsiter och att försöka dra upp generella regler är dömt att misslyckas. Sökoptimering t.ex. är ju viktigt bara för en viss typ av siter. Om TKJ skriver om ”antivirus” eller ”säkra lösenord” är det givetvis mycket viktigt att detta framhävs i rubriker och nyckelord. Om jag skriver om ”säkerhetsparanoja på nätet” skulle det snarast vara vilseledande även om vi behandlar samma ämne.

  Personligen ställer jag höga krav på mina läsare. En rubrik eller en mellanrubrik försöker jag att formulera litet snärtigt, eventuellt roligt (om jag kan) och inte nödvändigtvis som en en sammanfattning med nyckelord om vad som skall komma. Vill läsaren inte lägga ner möda på att ta reda på vad som står där får han eller hon slippa. Vi har troligtvis ändå inte mycket att säga varandra.

  Jag tycker att man skall ha respekt för läsaren och inte behandla henne eller honom som ett barn som måste få allting förklarat med enkla bilder. Jag tycker att Geijers text borde ha en ärligare rubrik eller varudeklaration: ”Råd till den som vill sälja saker via webben.”

  För mer än 10 år sedan skrev Jonas Söderström en bok kallad ”Att skriva för webben”. Nu har ju utvecklingen gått snabbt och långt sedan dess men om man tittar på Jonas text ser man att han redan då gjorde upp med många av de myter som Geijer idag framställer som grundläggande sanningar och utgångspunkter.

  Dina egna 7 punkter är mycket bättre och jag skriver under på det mesta av det (utom synonymordboksfobin ;) )

  Ett tag tänkte jag läsa Geijers text mera noggrannt och skriva om den på min blogg. Men med tanke på hälsoriskerna avstår jag nog…

  Tack

  för

  ordet.

  (Var det tillräckligt många blankrader för att budskapet skall gå fram?)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.