TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Så skriver du bäst rubriker för blogginlägg

Skribent:
Publicerad: , 06:03
Uppdaterad: 2013-06-30, 16:53
Respons: 18 kommentarer

Så skriver du bra rubrikerAtt skriva bra rubriker för dina blogginlägg är viktigt om du vill få läsare. Det har jag bloggat om tidigare, men jag tänkte återkomma till det efter att ha skickat ett gäng tips till Christian, som han givetvis tyckte att jag skulle göra om till en post.

En bra rubrik lockar till läsande. Det får folk att klicka sig vidare till ditt inlägg, vilket är bra eftersom blogginlägg syndikeras på så många sätt idag. Dina rubriker syns på nyhetssajter tack vare Twingly, Bloggportalen och Aitellu. Dessutom visas de i RSS-läsare, på bloggportaler och inte minst i Google.

Som jag skrivit vid ett flertal tillfällen rekommenderar jag att du studerar rubriker på tidningsomslag. Tidningsskapare är duktiga på att skriva säljande rubriker, och dessa rubriker fungerar lika bra på webben. Den enda skillnaden är att läsaren inte köper tidningar utan klickar sig vidare till din artikelpost.

Ett annat ställe att lära dig mer om att skapa klickvänliga rubriker är att kolla på Digg. Visst får mycket tas med en nypa salt, men en del vettiga saker kan man lära sig. Eftersom Digg presenterar de länkar som har mest klick på sin förstasida, ser man vad som är bra rubriker. Det är emellertid annat som spelar in hos Digg, så ta det som sagt inte på fullt allvar. Titta även på Intressant.

Skriv en bra rubrik

En bra rubrik på ett blogginlägg ska få den potentielle läsaren att inse att hen måste läsa det här. Det talar om att artikeln är lärorik. Att den utbildar, att den hjälper till, att den är roande och så vidare. Tala till människors behov och känslor.

Igenkännande är bra. Om den potentiella läsaren känner igen något i rubriken, är chansen högre att hen klickar sig vidare. En nyhet om Britney Spears läses av fler än en nyhet om Meral Tasbas, eftersom fler känner igen Britney Spears. Dumt exempel, kan tyckas, men ha det i åtanke så blir det värdefullt; ”Ny häftig SonyEricsson-mobil” är bättre än ”Ny häftig mobiltelefon”.

Det finns flera tips på saker som lockar mer än andra. Visst skiljer det sig vad som är bra, beroende på vilken typ av blogg du driver. Jag utgår främst från mitt eget område, och sedan får du applicera det på ditt eget efter behov.

Som bloggare skriver man ofta om saker som andra bloggare också skriver om. Då är konkurransen hård, och rubriken spelar då väldigt stor roll. Vad skulle du själv klicka på; ”Nytt Office” eller ”De bästa nyheterna i Microsoft Office 2010”?

Bra ord att använda

Det finns som sagt många bra ord och fraser att använda i din rubrik. Här har jag samlat ihop en lista över några som fungerar väldigt bra på min blogg:

 • Så här… Exempel: Så här skriver du bra rubriker
 • Bästa… Exempel: De bästa antivirus-programmen för din dator
 • Gratis… Exempel: Gratis alternativ till Microsoft Office – här laddar du hem!
 • Siffror… Exempel: 17 supersmarta tips för en snabbare dator

Ibland är det bra att lägga till ett utropstecken på slutet (inte fler än ett). Jag kan dock inte backa upp det här med några som helst vetenskapliga siffror, utan det är något jag mer har på känn. Men det ska användas sparsamt, annars ser det inte klokt ut.

Rubriken du skriver ska stå i titeln för webbsidan och i inläggets titel. Som regel är dessa desamma om du använder WordPress och liknande bloggverktyg. Men har du WordPress-tillägget All in One SEO Pack så kan du skriva olika rubriker för titel och bloggrubrik. Det är inte fel, bortsett från att du behöver komma på två smarta rubriker. Titelrubriken används främst i sökmotorer. Enligt SEO-experter (sökmotoroptimering) bör din rubrik inte överskrida 70 tecken.

Sökmotoroptimering för rubriker i blogg

Hur du ska formulera rubriken beror också på om du vill inrikta dig enbart på att tilltala läsare, eller om du också vill attrahera sökmotorerna. Har du All in One SEO Pack kan du sålunda göra både och. Men annars är det bra att placera dina nyckelord så tidigt som möjligt i rubriken, om du vill positionera dig bättre i sökmotorer.

Använd siffror

Använd siffror i rubrikerOm du tar en titt på ett magasin – i stort sett vilket som helst – eller på Aftonbladet, eller liknande, så kommer du att märka att användning av siffror är stort. Att skriva ut siffror är alltid bra, se ovan ”17 supersmarta tips” och jämför med ”Supersmarta tips”. Siffrorna talar om mer exakt vad läsaren får.

När du använder siffror så ska du använda ojämna tal. Varför det är så vet man inte riktigt, mer än att man vet att ojämna tal säljer mycket bättre än jämna. Det är därför böcker heter ”999 goda recept” istället för ”1000 goda recept”. Det är alltså inte så att man bara kom på 999…

Med ojämna tal menar jag inte nödvändigtvis uddatal som 3, 11, 27, 83 etc, utan tal som inte ser jämna och fina ut. Som exemplet här bredvid visar, där Cosmo använder 76. Det är bättre än 70, 75 eller 80.

Överanvänd inte

En lite brasklapp ska göras angående de här tipsen, och det är att du inte ska överanvända dem inför varje blogginlägg. Utnyttja dem främst på de inlägg du är speciellt stolt över. Risken är annars att alla dina inlägg rubriceras med ”51 tips om…”, vilket blir tröttande. Tänk ”Vargen kommer!”-anekdoten.

Om du vill lära dig mer om att skriva bra för webben kan jag varmt rekommendera Nikke Lindqvists guide om hur du skriver artiklar för Google. Där får du lära dig om att skriva inlägg med tanke på hur Google indexerar dem, för att positionera dig bra i sökresultat.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

18 kommentarer

 1. Astrid Tillback2019-05-26 at 18:33Reply

  Bra tips :)

 2. anhorigvardare2016-06-03 at 21:24Reply

  Bra tack

 3. Elsa2012-01-02 at 17:14Reply

  bra tips! :)

 4. >Fem länktips för en mindre grå vardag | Diggjo2011-12-29 at 19:32Reply

  […] har. Själv blev jag 72 % hetero enligt Stockholms prides test. ( tips från @Morpac och @Borlander)Skriv bättre bloggrubrikerVaddå vad är det för fel på Varning för vanten? Det var ju mitt första rubrikval, men ändrade […]

 5. Enkla tips om bloggtexter — ZoulMedia2011-01-03 at 10:00Reply

  […] Även det här är en självklarhet för många skribenter. Men på bloggen är det extra viktigt eftersom människor som läser på nätet är otåliga och vill veta vad de ska slösa sin tid på. Till inledningen räknar jag också rubriken. Tillsammans får rubrik och ingress besökaren att läsa vidare eller inte läsa vidare. Rubriken är också viktigt för sökmotorerna. Läs Tommy K. Johanssons inlägg om rubriker här. […]

 6. 8 punkter – framtidsspaning för 2011 | judithwolst.se2011-01-02 at 20:37Reply

  […] TKJ ger oss bra tips i bloggposten “Så här skriver du bäst rubriker för blogginlägg”. […]

 7. Malin2010-12-24 at 18:33Reply

  Tack för en massa bra tips!
  God Jul

 8. Dina 5 andra steg till en bättre blogg | Teknikbrunnen.se2010-02-24 at 10:52Reply

  […] har ett bra inlägg som beskriver hur han använder rubriker och vilka sätt som passar just hans blogg bäst. Du kan […]

 9. Att skriva för människor | Skottet2009-09-13 at 15:31Reply

  […] svenskspråkiga IT-blogg” har påpekat och skrivit om på ett bra sätt. Han tipsar i sin artikel om hur man skriver bra rubriker som människor klickar på för att läsa. En väldigt intressant […]

 10. Surftips2009-07-28 at 11:55Reply

  […] Skriv bra rubriker som lockar fler läsareFick ett kortfattat tips från Christian Rudolf om den här postningen. Han måtte tycka att mina rubriker suger. […]

 11. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-07-272009-07-27 at 06:01Reply

  […] Skriv bra rubriker som lockar fler läsare- TkJ ger råd för slagkraftiga rubriker. […]

 12. Kim Ängalid2009-07-27 at 00:10Reply

  Återigen bra tips :)

 13. Bintan2009-07-23 at 22:54Reply

  Hej Tommy!
  Jag villa bara säga att jag tycker att du är så duktig! Det står alltid massa bra sker här hos dig. Jag har varit inne här flera gånger. Men det har inte alltid varit meningen. Jag har googlat på olika saker och så har dina rubriker varit dom mest lockande :-)

  Kram Bintan

 14. Manou2009-07-22 at 19:16Reply

  Väldigt bra inlägg! hämnar direkt på ”att-tänka-på-när-du-skriver -rubrik”- mappen.

  Tack för tipsen!

 15. elias lindblad2009-07-22 at 00:52Reply

  Men är det inte så att 7 är ett speciellt tal ”76” tex om du ber någon att tänka på ett nummer mellan 1 och 10 så tänker de flesta på 7! =)

  • TkJ2009-07-22 at 08:47Reply

   Elias: Det stämmer säkert! Bra tanke!

 16. Dagbok för 21 July 2009 | En sur karamell2009-07-21 at 22:05Reply

  […] Delade Så skriver du bäst rubriker för blogginlägg (via feedly) […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.