TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Skrivkramp, och hur du som bloggar kommer runt det

Skribent:
Publicerad: , 20:57
Uppdaterad: 2009-02-21, 23:22
Respons: 19 kommentarer

SkrivkrampSkrivkramp är hopplöst att drabbas av när man är bloggare. För att driva en bra blogg behöver du helst uppdatera varje dag, men vad gör man när det inte verkar finnas något bra att skriva om? Förutom det uppenbara att skriva ett långt inlägg om att man har skrivkramp, så tänkte jag ge 7 tips för att komma runt det

1. Samla sajter
Jag har en uppsjö sajter som jag använder som källor för att hitta nytt material. Denna lista uppdaterar jag med jämna mellanrum. En del sajter försvinner, en del kommer till. Jag är tämligen hård när det gäller kvaliteten på dem, så det måste vara bra grejor där jag vet att det nästan alltid finns något intressant. Ett tips är att skapa en enkel HTML-sida med flera spalter, där du kan lägga upp alla dina länkar. Spara den här sidan lokalt på hårddisken och sätt den som startsida i din webbläsare. Toksmidigt.

2. Använd en RSS-läsare
Förutom nyhetssajter, filarkiv och liknande, så bör du hålla koll på bloggar som skriver inom samma område som du. För att slippa besöka dem hela tiden bör du skaffa en RSS-läsare. E-postklienten Thunderbird har en sådan inkluderad, och såväl Internet Explorer 7 som Firefox har också RSS-läsare. Sedan finns det tonvis med andra programvaror och webbtjänster – Google Reader till exempel. I RSS-läsaren lägger du in prenumerationer på RSS-filer från de bloggar du är intresserad av. Sedan räcker det att kolla i läsaren för att se om någon av bloggarna har uppdaterat. Enklare kan det inte bli, och det sparar massor av tid.

3. Vad är hett bland bloggar?
Andra bloggar är så klart viktiga att hålla ett öga på. Tre svenska tjänster som jag gillar är Knuff, Intressant och Bloggportalen. Här får du snabbt en överblick på vad de svenska bloggarna skriver om för tillfället. Tjänsterna håller reda på vilka nyheter som bloggar länkar till. Ta en titt på dessa sidor för att hitta artiklar och blogginlägg att kommentera eller bara omnämna.

4. Köp en anteckningsbok
Oavsett hur liten din bärbara dator är, lär du inte alltid bära med dig den. Då är det enklare med en anteckningsbok och en penna. Old style. För när du sitter på bussen, pratar med polarna över en fika, då kan du räkna med att det strömmar fram bra uppslag – och då är det tur att du för en gångs skull någonstans att skriva upp det.

5. Ta en titt i ditt arkiv 
Minns du vad du skrev om för en månad sedan, eller tre? Genom att gå tillbaka i arkivet kan du hitta ett par riktiga guldkorn och att göra ett nytt inlägg av, eller skriva en uppföljning till. Kanske har du skrivit om en programvara eller tjänst som numera har lanserats i ny version?

6. Läs kommentarer i din blogg
Flera av dina läsare har ofta lika bra, eller i mitt fall – ännu bättre, koll på ämnena du skriver om. De kommer med en hel del nyttiga tips på saker att skriva om. Om jag skriver om en programvara så kommer jag få ett gäng bra tips på alternativa program, antingen via kommentarer eller e-post. Det är grymt tacksamt och välkommet.

7. Vad läser dina besökare? 
Plocka fram dina statistikverktyg för att se vilka sidor som är mest besökta på din blogg och vad folk söker på när de kommer från Google och de andra sökmotorerna. Dessa ämnen kan du säkert skriva mer om. Det är inte helt fel att utgå från Google, knappa in sökorden och kasta dig handlöst ut på webben för att leta efter nytt material inom området. Gäller det ett speciellt ämne är Wikipedia oumbärligt.

Så, det var sju tips – hoppas du fick några vettiga förslag! Jag kan också passa på att fråga dig som också bloggar om hur du gör? Har du någram smarta tips att dela med dig av?

Läs mer om skrivande:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

19 kommentarer

 1. Skrivkramp – Vad gör man då? – Jperez.se2018-08-10 at 18:12Reply

  […] webbsidor som bokmärke på din webbläsare och ta en titt på dem med jämna mellanrum eller när skrivkrampen är som värst. Väldigt smidigt och ett bra sätt att få lite nya idéer för kommande […]

 2. Henrik2012-02-15 at 11:43Reply

  Bra artikel, att få skrivkramp i olika former har nog alla känt av. Jag kommer att ta till mig dessa knep, tack för tipsen!

  Ett tips som jag kan dela med mig är: Känner du av skrivkramp så gå ifrån datorn gör något annat en liten stund, för mig så brukar denna övning ge mig nya ideér ganska snabbt. Jag som fotograferar mycket använder det som inspiration, slår igen datorn och går ut med kameran. Det brukar inte ta lång stund innan man har ett ämne som poppar upp…… Gäller bara att använda anteckningsblocket fort då.

  Mvh Henrik

 3. 5 tips för att bli bättre på att skriva bloggposter | chliindberg2010-12-30 at 01:07Reply

  […] Du som bloggar dras säkert precis som undertecknad av en del problem med skrivandet då och då. Skrivkramp och dåliga texter händer så klart. Hos ProBlogger hittade jag en läsvärd artikel med fem tips […]

 4. Blivande skrivkramp?.. « Skrifthållaren2009-12-26 at 11:55Reply

  […] det här är början på en skrivkramp är det bäst att jag ser upp. A och O är arbetsrutin oavsett vad jag än gör och kreativa idéer […]

 5. Hans Husman2009-09-21 at 18:48Reply

  Jag eller brist på inspiration är väl en faktor vid sidan om prokrastinering som hör in i skrivkramp. Det kan du ha rätt i.

  Tog och länkade dig där i min guide:
  http://www.nyhetsbloggen.com/2009/09/16-tips-mot-skrivkramp-prokrastinering.html

 6. Hans Husman2009-09-21 at 18:09Reply

  Handlar dina tips egentligen inte mer om brist på motivation än prokrastinering / skrivkramp?

  Vid skrivkramp kan man ju ha allt klart för sig och vet att man kan skriva det men klarar helt enkelt inte att börja.

  • TkJ2009-09-21 at 23:02Reply

   Hans: Termen prokrastinering har jag aldrig hört talas om, lågutbildad som jag är. :) Men skrivkramp i min värld är när man kör fast. Sen kanske det inte är den korrekta svenskan, men så länge folk förstår vad jag menar så är det ok.

 7. Olof2009-07-27 at 09:23Reply

  Tack för tipsen! Behövs när man driver ett antal bloggar och sitter fast väldigt ofta.

 8. abm2009-07-26 at 20:22Reply

  För dem med skrivkramp:
  Zemanta tillägger en widget till din post editor som hittar innehåll som är relaterat till ditt blogginlägg.
  Just nu stöder dem bara engelska, men Zemanta kan ändå vara användbar.

  Vilka blogg plattformar stöder Zemanta?
  * WordPress.com
  * Self-hosted WordPress.org 2.1+
  * Blogger.com
  * TypePad
  * Ning
  * MySpace
  * LiveJournal
  * MovableType
  * Tumblr
  * Drupal
  http://www.zemanta.com

 9. abm2009-07-26 at 19:30Reply

  Jag drabbas ofta av skrivkramp och en tom hjärna, men aldrig av tom blogg. ;)

 10. Tittel/logo » Vad gör man när idéerna plötsligt tar slut?2009-05-02 at 13:45Reply

  […] tar idéerna slut. Det drabbar inte minst oss som bloggar. Skrivkramp och en tom hjärna resulterar i en tämligen tom blogg. Det kanske inte tycks hända så ofta för […]

 11. Vera2009-01-19 at 16:44Reply

  Hejsan!

  Tack för en bra blogg med mycket tips. Det var det här jag behövde :)

  /Vera

 12. Pelle2008-09-27 at 20:10Reply

  Själv använder jag iGoogle, den anpassade google-startsidan. Där har jag länkar till massor av svenska och utländska forum och bloggar. Dessutom har jag koll på vädret de närmaste dagarna, senaste rubrikerna på Aftonbladet och mycket annat smått och gott.

 13. Bloggtips - Skriv enkelt ett nytt blogginlägg | Självförsvarsbloggen2008-09-16 at 23:19Reply

  […] Bloggar.se » Intressant Problogger TKJ – 5 smarta tips för en mer besökt blogg TKJ – Så kommer du runt skrivkramp på bloggen Scary Mary – 31 dagar att fixa en bättre blogg- värdefulla […]

 14. Mikael Widéen2008-06-06 at 20:35Reply

  Associera är också mycket bra. Titta på din några av dina senare bloggposter, tänk helt fritt hur du skulle kunna utveckla dem. Säg till exempel att du har skrivit om “Google senaste pagerank uppdatering”. Utifrån den rubriken vad kan du mer skriva om?
  Exempelvis: Hur fungerar Adsense, Är pagerank verkligen viktig och varför?, Googles dominans på sökmotormarknaden – bra eller dålig?

  Helt plötsligt har du ett flertal artiklar att skriva!

 15. Jonas2008-04-12 at 11:46Reply

  Det är ett intressant ämne. Bra tips om Wikipedia, en tjänst jag använder för lite. Tack!

  Annars är det som funkar för mig att sitta framför datorn för att skriva varje dag, uppvärmnings skriva eller rita på papper, kolla e-post och surfa först och sen stänga programmen.

 16. Stig Nilsson2007-11-19 at 08:36Reply

  Hej!

  Istället för att göra en egen hemsida som är bökigt att uppdatera kan man använda en webbtjänst som gör det enklare.

  Jag använder Protopage (http://www.protopage.com) för att lägga upp länklistor. Där kan man också skapa rss flöden. Då får man allt samlat på en och samma ställe. Det finns fler likartade tjänster som ex igoogle och Netvibes.

  /Stig

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.