TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Facebook

Skydda dig mot Facebook-bedrägerier med gratisprogram

Skribent:
Publicerad: , 10:55
Uppdaterad: 2012-12-03, 14:59
Respons: 6 kommentarer

Facebook-scam: Suttit vid Facebook i 56 timmarFacebook blir allt mer utsatt av spam och länkar till farliga webbsidor. Bara igår skrev jag om två nya bedrägerier som sprids på Facebook, och senare på kvällen läste jag om ytterligare ett där ett meddelande med texten ”Jag kan inte fatta att jag har suttit vid Facebook i 56 timmar denna manad” spreds som en löpeld.

Jag läste om Facebook-användare som fått tonvis med sådana här meddelanden. Proceduren är att spammet lockar användare till att klicka på en länk, och när så sker skickas meddelandet vidare till alla vännerna. Dessutom hamnar man själv på en webbsida som kan vara infekterad av farlig kod.

Men hur gör du då för att skydda dig mot dessa angrepp?

Igår skrev jag om två bedrägerier; ”Why are you tagged in this video” samt en ny Dislike-knapp. Jag hann dock inte blogga om det tredje stora spammet som spred sig under gårdagen, som till skillnad mot de andra två var på svenska. Meddelandet innehöll texten:

OJ! Jag kan inte fatta att jag har suttit vid Facebook i 56 timmar denna manad och det verkar som om 456 personer har tittat pa min profil. Anvand knappen nedan om du vill skanna din profil och visa mig hur popular DU är.

Man kan förstå att lite ovana användare är snabba på att klicka på länken. Vem vill inte veta hur mycket tid man spenderat på Facebook? Siffror är alltid kul. Fast inte i det här fallet…

Skydda dig mot Facebook-virus

Termen ”virus” är kanske inte helt korrekt när det gäller den här typen av bedrägeri och spam. Men jag tycker ändå att Facebook-virus är en bra benämning eftersom det tydligt markerar att det finns en fara med det.

Hur som helst – hur ska man som användare skydda sig mot sådant här? Det enda som med 100 procent säkerhet hindrar att du drabbas, är källkritik. Man ska inte klicka på länkar hur som helst, inte ens om de verkar komma från dina vänner.

Why are you in this video, Facebook-scam

Problemet med sociala nätverk, och skälet till varför cyberbrottslingar älskar dem, är att man som användare är mer villig att klicka på länkar som ser ut att komma från vänner. Man har invaggats i en falsk trygghet, helt enkelt. Men det är inte vännerna som har skickat meddelandet – det är en bit programkod som vännen ifråga har aktiverat genom att själv klickat på länken…

Innan du klickar på okända länkar – oavsett om det är på webben, via e-post eller Messenger, eller på Facebook och Twitter – ska du tänka en extra gång. För att ta meddelandet här ovan som exempel, ser det verkligen ut som något som din kompis har skrivit?

Program som stoppar farliga webbsidor

Förutom att vara källkritisk skadar det inte att komplettera din webbläsare med ett tillägg som varnar för farliga webbsidor. De allra flesta säkerhetsprogram har sådana här funktioner. Symantec Norton 360 version 5.0 har en specifik funktion för just detta, kallad för Norton Safe Web Social Media Scanner.

Det finns också gratisprogram som jag rekommenderar. Två av mina favoriter är WOT och McAfee SiteAdvisor. De installerar sig som tillägg i webbläsaren och när du försöker klicka dig in på en sida som är registrerad som farlig, får du upp en varning. Dessutom visas varningsikoner i exempelvis sökresultat på Google.

Facebook-virus - Skydda dig med SiteAdvisor

Verktygen fungerar så att de kontrollerar länkar mot sina databaser, vari de registrerar farliga respektive ofarliga sajter. Den här kontrollen går väldigt snabbt och jag har aldrig upplevt att det påverkar prestandan på mitt surfande.

När ett nytt bedrägeri drar igång på exempelvis Facebook, kan säkerhetsföretagen snabbt lägga in adressen till den infekterade webbsidan i sin databas, och därmed är alla användare omedelbart skyddade. Eftersom allt ligger i molnet, behöver du inte hålla tilläggen uppdaterade.

Därutöver bör du så klart ha ett vanligt antivirus (det finns gott om gratis antivirusprogram).

Fotnot: Musikpromotiononline har också skrivit om Facebook-viruset.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

6 kommentarer

 1. Pierre2011-05-20 at 09:39Reply

  En sak som är ett bra tecken på virus/spam/skräp är om meddelandet inleds med WTF, OMG, OJ, FANTASTISKT eller andra kraftigt värderande ord/uttryck. Lämpligt är att fundera på hur många som verkligen skulle skriva på det viset, att man inleder ett meddelande med något sådant. Andra inledningar kan t.ex. vara ”I couldn´t believe my eyes”, ”I didn´t think it was true” m.m.

 2. Björn2011-05-19 at 21:35Reply

  Betänk följande : var lagras privatperson/företagets information någonstans i molnet? Var någonstans finns servern där detta sker, dvs platsen där det lagras fysiskt. vad händer om informationen går förlorad , lämnas ut til landra på plats. vilket skydd finns juridiskt? Tänk på att sveriges lagar inte gäller över hela värden och att ditt konsument skydd som finns i här hemma inte är tillämpligt om servern står utomlands. För företag blir det rättsliga skyddet kraftigt försämrat om servern skulle stå i fel land. Företags spionage skyddet mot det? är molnet verkligen en bra ide det fallet?.

 3. Johnny2011-05-17 at 20:08Reply

  Tack för omnämnadet, även om jag stavar musik med k:) (Spelar ingen roll och kan medge att det inte är helt naturligt att blanda språk så)

  En sak är jag dock är osäker på angående Facebook-virusen, och skulle vilja få bekräftat.. (eftersom många andra verkar undra också har jag sett) Kanske lite dum fråga, men ”Facebook-virus” innebär väl i regel INTE att de även kan skada sin dator precis som vanliga virus, eller?

  Gissar att de är det först om man går in på någon konstig sajt via länkar som sprids och gör något där.

 4. Internetblogg2011-05-17 at 13:08Reply

  Som sagt, källkritik är nog det bästa sättet att undvika sånt här, men det är kanske inte alltid så lätt att vara det heller.

 5. Theres2011-05-17 at 13:07Reply

  Hej Tommy!
  Jag har en fråga till dig; du har redan skrivit mycket om Molnet men jag har en fundering. Vad är nackdelar med molnet?
  Både ur en privatpersons perspektiv men även för företag och för företagen som säljer molntjänster. Och även för alla länders säkerhet.
  Tacksam för svar! :)

  • TkJ2011-05-17 at 14:32Reply

   Theres: Det är en bra fråga – ska se om jag inte kan få ihop ett blogginlägg om det. :) Jag har mest skrivit positivt om molnet, så jag bör rimligen titta från andra hållet också!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.