TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Molnet

SkyDrive, så fungerar Microsofts gratis webbhårddisk

Skribent:
Publicerad: , 07:49
Uppdaterad: 2014-02-19, 21:12
Respons: 18 kommentarer

SkyDrive - Gratis onlinehårddiskSkyDrive är en gratis onlinehårddisk från Microsoft, som ger dig 25 GB utrymme. Tjänsten har tyvärr blivit rätt förbisedd och Microsoft har inte gjort mycket för att marknadsföra den. Behöver du någonstans att lagra filer enkelt på webben ska du testa SkyDrive!

Relativt nyligen lanserade Microsoft en ny version av SkyDrive, där man skrivit om applikationen helt i HTML5. Numera har det blivit betydligt enklare att använda tjänsten. Bara en sådan sak som att du kan dra och släppa filer för att ladda upp dem till din webbhårddisk.

SkyDrive ingår i Windows Live, som är ett samlingsnamn för Microsofts onlinetjänster. Här ingår till exempel Hotmail, Windows Messenger, Office Web Apps och en rad andra webbapplikationer. Det är helt gratis att gå med i Windows Live, och om du redan har exempelvis en Hotmail-adress, har du redan SkyDrive.

Så kommer du igång med SkyDrive

För att komma åt SkyDrive loggar du in på Windows Live (eller Hotmail). I toppmenyn finns ett val som heter SkyDrive, och menyn innehåller ett par direktlänkar till bland annat Dokument och Foton. Du kan också välja att skapa nya dokument i webbapplikationerna för Word, Excel, PowerPoint och OneNote.

SkyDrive gratis webbhårddisk

Det fina med en webbhårddisk som SkyDrive är att du kommer åt dina filer oavsett var du befinner dig. Om du, som undertecknad, använder flera olika datorer är det här väldigt smidigt. Jag använder främst SkyDrive för att lagra Office-dokument, då jag ofta skriver i Word Web App.

I vänsterspalten finns en meny varifrån du når hemkatalogen (Mina filer) eller undermapparna Dokument respektive Foton. Över filrutan finns menyn Skapa där du kan skapa nya Office Web Apps-dokument eller en ny mapp. Här hittar du också länken Lägg till filer. Klicka på den för att ladda upp filer.

Ladda upp filer till SkyDrive

För att ladda upp filer till SkyDrive är det bara att dra och släppa dem från Utforskaren i Windows. Du kan alternativt klicka på välj foton/filer på din dator för att öppna en vanlig dialogruta.

Dela filer med andra

En av de viktigaste funktionerna i onlinehårddiskar är möjligheten att dela ut filer så att andra kommer åt dem. Ponera att du är på semester och har tagit en massa digitalfoton som du vill dela med dig av. Det finns så klart mängder av möjligheter idag, där SkyDrive är ett.

När du befinner dig i en mapp som du vill dela ut, klickar du på Redigera behörigheter i menyn till höger. Här kan du ställa in vilka som ska få tillgång till filerna, och om du vill att de enbart ska kunna läsa filerna eller även redigera dem (exempelvis ett Word-dokument).

SkyDrive - Dela filer

Om du klickar på Visa länk får du fram den direktlänk till mappen som du skickar till de som du vill ska se filerna.

Andra smarta tips med SkyDrive

Vill du börja använda SkyDrive på allvar, kan du prova programmet SDExplorer. Det finns i en gratisversion som låter dig mappa en enhetsbeteckning till ditt SkyDrive-konto. Det innebär att du kommer åt SkyDrive precis som en vanlig lagringsenhet i Windows.

I och med Microsoft Office 2010 kan du koppla ihop ditt Office med SkyDrive och spara filerna direkt dit. Det gör att du kan komma åt dina filer oavsett på vilken dator du använder. Och skulle datorn inte ha Office 2010 installerat, kan du alltid använda Office Web Apps – det vill säga de gratis webbapplikationerna.

Windows Live Photo Gallery

Ett annat skäl till att använda SkyDrive, är om du använder Microsofts gratisprogram Windows Live Photo Gallery för att hantera dina digitalfoton. Då kan du lagra bilder på SkyDrive för att göra album som kan visas på webben. Windows Live Photo Gallery 2011 finns översatt till svenska och är riktigt bra.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

18 kommentarer

 1. Carl Erik2012-12-27 at 15:45Reply

  Min SkyDrive box är full och när jag skall tömma den så raderas även de foton bort som finns på dators hårdisk. Hur undviker jag detta ?
  Vad betyder de röda kryss och gröna bockar som är markerade på inladdade filer ?

 2. Annie2012-12-11 at 01:44Reply

  Jan sa,
  december 7, 2012 @ 12:49 |

  Använd dig istället av Google’s egen kalender. Den kan lätt läggas in på iPhone. Det har jag gjort.
  Bara genom att öppna upp kalendern via nätet på iPhone. Eller så gör du likadant att du öppnar upp ”din” kalender via nätet på iPhone. Inte svårare än så.

 3. Jan2012-12-07 at 12:49Reply

  Här verkar var lite folk som kan detta, undrar om det går att synka outlook kalender via Sky Drive till Ipad och Iphone, någon som kah hjälpa mig??

 4. Mr Quality2012-09-20 at 16:54Reply

  Jag provade Skydrive, och det var ju mycket enkelt och bra interface.
  Däremot så tyckte jag det var väldigt långsam uppladdning (och även ner, faktiskt). 40 MB upload på 20 minuter är trögt (c:a 0,3 Mbit/s).
  Enligt Bredbandskollen har jag 10 Mbit/s upp och 82 Mbit/s ner via mitt fibernät.
  Är det bara jag som har dessa erfarenheter?
  Och är det nån som vet varför det går så trögt?

 5. Lil´2012-03-12 at 22:06Reply

  kolla in

 6. MH2012-02-25 at 23:21Reply

  Skydrive verkar smart, men för mig som har 12 GB filer (dokument, bilder, filmer) som jag skulle behöva lägga upp smidigt rakt av så blir det ett helsikes jobb då sync-funktionen inte fixar mer än 5 GB och HTML5-interfacet begränsar till 50 MB / fil…

  Alltså är SkyDrive inget vidare alternativ, det blir enklare med ett USB-minne eller om jag möjligen kan få 4shared.com (15 GB gratis) att fungera…

  • TkJ2012-02-26 at 00:25Reply

   MH: Nu är dock inte SkyDrive en backuplösning, så nej det fungerar inte så bra i ditt fall. Då är det bättre att du kollar på Storegate.

 7. Johan E. Bengtsson2012-02-19 at 12:24Reply

  Skillnaden mot Dropbox verkar vara att det inte finns någon Android-klient till SkyDrive… och att SkyDrive (väl) inte motsvaras av en folde ri filträdet på den egna datorn, så man måste manuellt flytta filer till och från SkyDrive medan man i DropBox helt enkelt bara öppnar lokala filer.

  Microsoft hänger tyvärr inte med på det här området.

 8. teodor2011-07-30 at 15:23Reply

  Det behöver du inte på dropbox heller

 9. Mats2011-07-28 at 21:10Reply

  Funkar kanon för att ha en extra backup av sina bilder. Rekommenderas varmt!

 10. Internetblogg2011-07-26 at 14:03Reply

  Det som är rätt smidigt med det här, i jämförelse med till exempel Dropbox, är att du inte behöver ha någon programvara installerad för att allting ska fungera, du behöver helt enkelt bara logga in med ditt Live-konto. Riktigt smidigt.

 11. Patrik2011-07-26 at 01:03Reply

  Upptäckte SkyDrive av en slump när jag ändrade min profil på min live adress och är förvånad att det kan vara gratis, så bra är det. :)

 12. Ola2011-07-25 at 22:57Reply

  Jag som precis gått och köpt en extern hårddisk för backup XD
  Använder dropbox för dokument / Filer
  Synd att det ska vara så dyrt att skaffa mer utrymme i dropbox.

 13. johannes2011-07-25 at 13:44Reply

  Du får 25 gigabyte gratis.
  Däremot så är Dropbox mycket mer smidigare!

 14. SkyDrive, så fungerar Microsofts gratis webbhårddisk | Min Att Läsa-lista2011-07-25 at 12:16Reply

  […] http://blogg.tkj.se/skydrive-gratis-onlinelagring/ This entry was posted in IT by niclas. Bookmark the permalink. […]

 15. John Jansson2011-07-25 at 11:26Reply

  Smart sak, perfekt att ha ifall du lätt vill komma åt bilder och liknande. 25 gig är inte så mycket dock, har en hel 1 tb hårddisk fylld med saker som jag skulle vilja ladda upp så :P

 16. Carl Stridsberg2011-07-25 at 11:05Reply

  Vad är skillnaden gentemot till ex. Dropbox.com?

 17. Jenny2011-07-25 at 09:19Reply

  Skydrive har jag använt jättelänge. När jag köpte office2010 så kände jag verkligen att detta var ett bra komplement.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.