Smalfilm till DVD: Här är lösningarna! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Hemmabio

Smalfilm till DVD: Här är lösningarna!

Skribent:
Publicerad: , 06:08
Uppdaterad: 2009-03-30, 14:24
Respons: 3 kommentarer

Smalfilm till DVDAtt kopiera smalfilm till DVD är något många vill kunna göra. Det ligger milvis med gamla smalfilmer hemma i garderoberna, som skulle må bra av att digitaliseras till DVD-skivor. Till att börja med är det inte ofta man plockar fram projektorn och allt för att spela upp filmerna. Och om man gör det, får man hålla tummarna för att inget går fel och filmen börjar smälta. Sedan är det mycket bättre att ha sina filmer i digital form för att kunna spara dem. Gamla smalfilmsrullar håller inte hur länge som helst, men digital data kan kopieras hur många gånger som helst till olika medier

Överför från smalfilm till datorn själv

Digitalisering, det vill säga överföring eller kopiering, av smalfilm till DVD är inte jättelätt. Det är mer omständigt än att kopiera VHS till DVD. Skälet är att du inte kan få ut en signal från smalfilmsprojektorn som en dator kan tolka. Ska du göra detta arbete själc och manuellt, så är alternativet att ställa upp projektorn och duken, och sedan använda en digitalvideokamera för att spela in det som visas på duken.

Det här fungerar faktiskt. Tyvärr försvinner en hel del kvalitet, och det kommer även att bli flimmer i bilden eftersom smalfilmen inte har samma hastighet på bilduppdateringen som en digitalvideokamera. Fördelen är att det inte kostar något, så länge du har all hårdvara.

Företag kopierar smalfilm till DVD

Vill du ha bättre resultat får du vara beredd att betala. Det finns gott om företag som erbjuder sig överföra smalfilm till DVD (eller VHS), men det kostar rätt mycket. Inför det här blogginlägget har jag kollat av marknaden och letat upp ett gäng företag som du kan vända dig till. Här kommer listan:

Det ska tilläggas att jag inte testat något av företagen, utan hittat dem via sökmotorer och diskussionsforum där det har pratats om hur man bäst överför från smalfilm till DVD. De flesta är överens om att det är smartast att låta ett professionellt företag göra det, eftersom kvaliteten blir så pass mycket bättre.

Mer relaterad läsning:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

  • Johan Andersson

    Jag har testat en annan som inte fanns med i listan PCG ( http://www.pcgab.se ) Blev mkt nöjd med resultatet. Så kul att kunna se de gamla filmerna igen! Längesedan projektorn gick sönder nu.

  • Peter Nilsson

    Jag kan fylla på listan med Digitala Foton (http://bit.ly/2yYVL). De har konverterat både fotografier och smalfilm ett flertal gånger till familjen. Jag kommer inte ihåg priserna exakt nu, men det var inte alls dyrt iallafall.

  • Magnus Olsson

    Jag har själv testat BGA Videoproduktion för att konvertera både smalfilm och VHS-band och är mycket nöjd med både kvalité och service.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.