TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Städa systemet

Är din dator seg? Det här programmet kan hjälpa dig gratis!

Skribent:
Publicerad: , 09:10
Uppdaterad: 2015-04-01, 20:36
Respons: 1 kommentar

Snabbare dator med gratisprogrammet Should I Remove It?Minns du hur snabb din dator kändes när du köpt den? Idag är den förmodligen inte alls lika kvick. Det finns många skäl till varför datorn har blivit märkbart långsam. Ett av dessa är att det finns en massa installerade program som du egentligen inte använder.

Ett problem med alla dessa program är att man sällan vet huruvida man ska avinstallera något. Och det är här gratisprogrammet Should I Remove It kommer in i bilden. Vad det gör är att skanna din dator efter installerade program och sedan lista dem baserat på hur vanligt det är att användare avinstallerar dem.

De flesta som följer min blogg är datorentusiaster. Jag antar att en stor del av er är precis som jag, och hela tiden provar nya program. Det kryllar av roliga och nyttiga program att ladda ner. Utan programvaror är datorer menlösa så det är klart att man vill prova.

Om vi är duktiga på att installera program är vi dock inte lika duktiga på att avinstallera sådana vi inte använder längre. Det räcker att jag tittar på någon av mina PC-datorer för att se att de kryllar av en massa program som jag laddat ner, testat och sedan eventuellt skrivit om. Men sen glömmer jag bort dem och de ligger kvar på lagringsenheten.

Ska du radera ett program eller inte?

Många program nöjer sig dock inte med att ligga på SSD:n eller hårddisken. De installerar nämligen andra grejor som kör igång automatiskt när du startar Windows. Var för sig påverkar de sällan datorn, men tillsammans är autostartande, och andra program som körs i bakgrunden, svarta hål för datorprestanda.

Aktivitetshanteraren visar vilka program som körs

Ett enkelt sätt att ta reda på vilka program som körs, är att starta Aktivitetshanteraren och klicka upp fliken Processer. Här hittar du alla program som körs just nu. Det är lätt att bli förvånad över kvantiteten.

Bättre än Aktivitetshanteraren? Även om Windows egna verktyg Aktivitetshanteraren har blivit många gånger bättre i och med Windows 8, finns det så klart alternativ. Ett av de allra bästa heter System Explorer. Det är gratis, och du läser er om det här: System Explorer – gratisprogram som alla Windowsanvändare bör ha.

Gratisprogrammet Should I Remove It är ett smart litet verktyg som skannar igenom din dator och listar alla installerade program. Varje post markeras med en stapel vid namn Removal %, vilket berättar hur många användare som valt att avinstallera programmet via Should I Remove It. En hög stapel betyder sålunda att det är vanligt att användare avinstallerar programmen.

Avinstallera program smart med gratisprogrammet Should I Remove It?

Klickar du på ett program i listan får du upp lite kort information tillsammans med två knappar; What is it? respektive Uninstall. Är du osäker på vad ett program gör, klickar du bara på What is it? så öppnas din webbläsare och du skickas till en sida som förklarar programmet.

Snabbare dator utan onödiga program

Verktyget gör avinstalleringar lättförståeligt. Du behöver inte söka på misstänkt resurshungriga program genom att knappa in programtiteln i Google eller Bing, för att sedan sålla bland tusentals olika artiklar. De förklarande artiklarna på Should I Remove It:s hemsida berättar allt du behöver veta för att ta ett beslut. Avinstallera alla program som du inte behöver.

När du avinstallerar ett program försvinner även eventuella autostartande verktyg, som gör att du frigör prestanda från dator. Omformulerat betyder det att din dator blir snabbare.

PC-DecrapifierEn situation där du absolut bör installera och köra Should I Remove It är om du har köpt en ny dator. Många nya datorer innehåller nämligen gott om förinstallerade program av allt från utmärkt till hemsk kvalitet. Datortillverkarna tjänar stora pengar på att låta programutvecklare skicka med sina produkter förinstallerade.

Crapware och Bloatware är två termer som används för att beskriva förinstallerade program. Eftersom dessa program ofta har autostartande verktyg som käkar upp prestandan, betyder det att din nya dator inte kr på full styrka på grund av all bråte den kommer med…

Ta bort crapware! Det finns andra program som också hjälper dig att ta bort crapware. Ett populärt alternativ är PC-Decrapifier. Det påminner om Should I Remove It, fast med skillnaden att det är helt inriktat på att rensa bort förinstallerade program från nya datorer. Progammet är gratis.

Autostartande program ett stort problem

Den största styrkan i Should I Remove It är alltså att det är så enkelt att använda. Verktyget är väldigt rakt på sak. Vill du däremot gå djupare in i systemet för att rensa upp bland autostartande program, finns det flera andra verktyg att titta på.

Fler tips om att göra din dator snabbare:

När jag ska hjälpa en bekant med en långsam och strulande dator, är det första jag gör att resa upp bland de autostartande programmen. Ofta ger det en klart märkbar skillnad i hur lång tid det tar att starta datorn, och för att arbeta i Windows.

Snabbare dator genom att avinstallera onödiga program enkelt och gratis

Should I Remove It är ingen mirakelkur. Programmet är fokuserat på att hjälpa dig att avinstallera program, mycket mer än så är det inte. Klickar du på Settings kan du (lite ironiskt) välja att programmet startar tillsamman med Windows, för att sedan ligga i bakgrunden och varna dig om du håller på att installera något olämpligt.

För dig som vill ha ett program som städar alla hörn av systemet, kan jag rekommendera Advanced System Care och SLOW-PCfighter. Bägge programmen är riktigt bra och har fungerat fint under de gånger jag testat dem. De kostar en liten slant per år, men å andra sidan håller de din dator i trim hela tiden utan att du behöver bry dig. Läs mer om programmen här:

Programinformation

Should I Remove It?

 • Hemsida: Should I Remove It?
 • Utvecklare: Reason Software
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Windows
 • Betyg: (6/10)
 • Kategori: Städa systemet
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 9261

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ERBJUDANDE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 5! Större, lättare och bättre! 50% bättre batteri än Surface Pro 4. Superbra 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 5 är en suverän kombination av laptop och surfplatta. Här hittar du också Microsofts bärbara datorer Surface Book och Surface Laptop.
Besök Microsoft Store och läs mer!

Kommentarer

En kommentar

 1. Är din dator seg? Det här programmet ...2013-11-30 at 18:27Reply

  […] Minns du hur snabb din dator kändes när du köpt den? Idag är den förmodligen inte alls lika kvick. Det finns många skäl till varför datorn har blivit märkbar  […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.