Snabbare Internet: Här är tipsen du behöver! | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Annonser

Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Internet

Snabbare Internet: Här är tipsen du behöver!

Skribent:
Publicerad: , 11:31
Uppdaterad: 2010-09-12, 23:52
Respons: 11 kommentarer

Några sladdar i illustrativt syfte… :-)Tycker du att ditt Internet är för segt? Oavsett om du sitter på ett gammalt modem eller den senaste turbosnabba bredbandsanslutningen via fiber, så kan det ibland kännas som om nätet är på tok för segt. I den här guiden har jag samlat ihop ett par tips för nybörjaren om hur du, i Windows, kan trimma din dator och dina kunskaper för att få ett snabbare Internet!

Jag kommer att uppdatera den här listan om några dagar, så lägg gärna ett bokmärke och kika hit då och då.

1. Kontrollera din dator
Det första tipset är att testa så att din dator inte har en massa spyware, adware och virus. Många av dessa ser nämligen till att använda din Internetanslutning för att sprida sig vidare, för att skicka skräppost och så vidare. Uppdatera ditt antivirus (eller skaffa ett bättre) och gör en genomsökning med Ad-aware, eller något annat antispyware.

2. Byt webbläsare
Vilken webbläsare kör du med? Om det är Internet Explorer 6 eller 7 bör du byta till en annan. Det finns flera helt gratis webbläsare att ladda ner, som är betydligt snabbare än Internet Explorer. Jag själv rekommenderar Firefox. Andra användare föreslår Chrome ellre Opera.

3. Prova med Bredbandskollen
Med hjälp av Bredbandskollen kan du testa hur snabb din Internetanslutning är. Har du ADSL kan det variera enormt, och du har garanterat en bra bit från vad leverantören utlovar i maxhastighet. Numera kan du även ladda ner ett verktyg från Bredbandskollen som hjälper dig att trimma Windows.

4. Skaffa en nerladdningshanterare
Laddar du ofta ner stora filer från webbsajter bör du testa en nerladdningsklient. Jag har testat en som ger dig upp till 600 procent snabbare nerladdning, och faktum är att även om det inte når så mycket som sex gånger snabbare, så kan du få upp hastigheten ordentligt.

5. Strunta i Flash
Jag har visserligen 100 Mbit hemma, men jag föredrar ändå att surfa med Flash avstängt som standard. Med Firefox-tillägget Flashblocker går tunga nyhetssajter som Aftonbladet mycket snabbare när jag slipper hämta hem alla animerade annonser. Det finns många fler tillägg till Firefox, som du gratis kan ladda ner för smartare surfande; läs mer här.

6. Lär dig snabbkommandon
I såväl webbläsare som e-postprogram och chattverktyg finns massor av snabbkommandon. Med dem slipper du använda musen, och du kommer märka att ditt arbete går betydligt snabbare och smidigare. Dessutom ger det bättre ergonomi. Här hittar du 10 nyttiga snabbkommandon före Firefox. Snabbkommandon för Thunderbird och för Windows Live Messenger.

7. Använd OpenDNS
OpenDNS
är en gratis DNS-tjänst som ersätter de DNS-servrar din Internetleverantör erbjuder. DNS-servrar är de servrar som översätter domännamn till IP-nummer, något som ofta sker flera gånger per webbsida du besöker. Tyvärr är många Internetleverantörers DNS-servrar rätt sega, och det är här OpenDNS kommer in i bilden. Läs mer om OpenDNS.

8. Optimera TCP-inställningarna
Om du kör Windows XP är inställningarna för TCP/IP-trafik inte perfekta från början. Du kan faktiskt få bättre prestanda på ditt Internet bara genom att justera inställningarna till att passa den hastighet du har på din uppkoppling. Läs mer om hur du får snabbare Internet gratis.

Som sagt, jag har fler tips – både simpla och avancerade – och de kommer framöver. Den här listan fylls på allt eftersom!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 • Erik

  är du medlem på aqw såg att du hetter Chaos LOrd

  • TkJ

   Erik: Aqw? Aldrig hört talas om, och Chaos Lord kallar jag mig aldrig… Är det ett spel, så har jag inte spelat sedan 90-talet. :)

 • Erik

  Det fungerar inte så snabbt eftersom jag sitter framför en gammal data så firefox använder ganska mycket MINNESANVÄNDNING, så det hackar ganska mycket

 • Chaos_Lord

  sämsta tipsen någonsin

 • Pingback: Så här mycket bandbredd använder du! @ Gratisprogram()

 • TkJ

  Thomas: Stämmer. Men det är det som är så bra med Flashblocker – Flash-animationer visas som en grå ruta med en Play-knapp, så det är bara att klicka på dem som man vill ladda ner. :)

 • Thomas

  Tänk på att utan Flash fungerar inte Bredbandskollen.

 • Bra tips! Jag använder Down Them All (om:http://tinyurl.com/43fs52) som funkar bra också, särskilt när man kör trådlöst inbillar jag mig.

 • John,

  Bra tips, men nu använder jag iofs Ubuntu för egen del. Det finns säkert en och annan person som läser här som har stor hjälp av ditt tips!

 • Klang: Du kan även göra detta med Windows inbyggda funktion. Högerklicka på en genväg på skrivbordet – Egenskaper. Här hittar du Kortkommando. CTRL-ALT plus det du vill ha. Perfekt, älskar det.

 • Snabbkommandon eller tangentbordsgevägar är ruskigt effektivt när man väl har fått kläm på vilka tangenter man ska hålla ned samtidigt. Jag skrev själv en post där jag tipsade om KeyXL igår. På KeyXL hittar man genvägar till program som Word, Excel, Photoshop och IE mm.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.