TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet

Snabbare Internet: Här är tipsen du behöver!

Skribent:
Publicerad: , 11:31
Uppdaterad: 2010-09-12, 23:52
Respons: 11 kommentarer

Några sladdar i illustrativt syfte… :-)Tycker du att ditt Internet är för segt? Oavsett om du sitter på ett gammalt modem eller den senaste turbosnabba bredbandsanslutningen via fiber, så kan det ibland kännas som om nätet är på tok för segt. I den här guiden har jag samlat ihop ett par tips för nybörjaren om hur du, i Windows, kan trimma din dator och dina kunskaper för att få ett snabbare Internet!

Jag kommer att uppdatera den här listan om några dagar, så lägg gärna ett bokmärke och kika hit då och då.

1. Kontrollera din dator
Det första tipset är att testa så att din dator inte har en massa spyware, adware och virus. Många av dessa ser nämligen till att använda din Internetanslutning för att sprida sig vidare, för att skicka skräppost och så vidare. Uppdatera ditt antivirus (eller skaffa ett bättre) och gör en genomsökning med Ad-aware, eller något annat antispyware.

2. Byt webbläsare
Vilken webbläsare kör du med? Om det är Internet Explorer 6 eller 7 bör du byta till en annan. Det finns flera helt gratis webbläsare att ladda ner, som är betydligt snabbare än Internet Explorer. Jag själv rekommenderar Firefox. Andra användare föreslår Chrome ellre Opera.

3. Prova med Bredbandskollen
Med hjälp av Bredbandskollen kan du testa hur snabb din Internetanslutning är. Har du ADSL kan det variera enormt, och du har garanterat en bra bit från vad leverantören utlovar i maxhastighet. Numera kan du även ladda ner ett verktyg från Bredbandskollen som hjälper dig att trimma Windows.

4. Skaffa en nerladdningshanterare
Laddar du ofta ner stora filer från webbsajter bör du testa en nerladdningsklient. Jag har testat en som ger dig upp till 600 procent snabbare nerladdning, och faktum är att även om det inte når så mycket som sex gånger snabbare, så kan du få upp hastigheten ordentligt.

5. Strunta i Flash
Jag har visserligen 100 Mbit hemma, men jag föredrar ändå att surfa med Flash avstängt som standard. Med Firefox-tillägget Flashblocker går tunga nyhetssajter som Aftonbladet mycket snabbare när jag slipper hämta hem alla animerade annonser. Det finns många fler tillägg till Firefox, som du gratis kan ladda ner för smartare surfande; läs mer här.

6. Lär dig snabbkommandon
I såväl webbläsare som e-postprogram och chattverktyg finns massor av snabbkommandon. Med dem slipper du använda musen, och du kommer märka att ditt arbete går betydligt snabbare och smidigare. Dessutom ger det bättre ergonomi. Här hittar du 10 nyttiga snabbkommandon före Firefox. Snabbkommandon för Thunderbird och för Windows Live Messenger.

7. Använd OpenDNS
OpenDNS
är en gratis DNS-tjänst som ersätter de DNS-servrar din Internetleverantör erbjuder. DNS-servrar är de servrar som översätter domännamn till IP-nummer, något som ofta sker flera gånger per webbsida du besöker. Tyvärr är många Internetleverantörers DNS-servrar rätt sega, och det är här OpenDNS kommer in i bilden. Läs mer om OpenDNS.

8. Optimera TCP-inställningarna
Om du kör Windows XP är inställningarna för TCP/IP-trafik inte perfekta från början. Du kan faktiskt få bättre prestanda på ditt Internet bara genom att justera inställningarna till att passa den hastighet du har på din uppkoppling. Läs mer om hur du får snabbare Internet gratis.

Som sagt, jag har fler tips – både simpla och avancerade – och de kommer framöver. Den här listan fylls på allt eftersom!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Erik2010-01-14 at 16:05Reply

  är du medlem på aqw såg att du hetter Chaos LOrd

  • TkJ2010-01-14 at 16:10Reply

   Erik: Aqw? Aldrig hört talas om, och Chaos Lord kallar jag mig aldrig… Är det ett spel, så har jag inte spelat sedan 90-talet. :)

 2. Erik2010-01-14 at 16:04Reply

  Det fungerar inte så snabbt eftersom jag sitter framför en gammal data så firefox använder ganska mycket MINNESANVÄNDNING, så det hackar ganska mycket

 3. Chaos_Lord2009-10-13 at 21:23Reply

  sämsta tipsen någonsin

 4. Så här mycket bandbredd använder du! @ Gratisprogram2009-05-11 at 18:46Reply

  […] ShaPlus Bandwidth Meter 1.3 [engelska, 101 kB, gratis] En del bredbandskonton har idag en gräns för hur mycket du får ladda ner. Det gäller framför allt mobilt bredband. I dessa fall kan det vara intressant att veta hur mycket bandbredd du har “slösat” upp. Speciellt viktigt är det här om du åker utomlands och ska använda ditt bredband där. Det kostar nämligen skjortan att överföra data, så det är bra att ha ögonen öppna. Se bara alla skräckhistorier, där kunder som inte läst det finstilta gråter ut i kvällspressen, efter att ha stuckit till Brasilien med sin bärbara dator, laddat ner hela nya säsongen av Lost och sedan kommit hem till en räkning på flera månadslöner. ShaPlus Bandwidth Meter håller koll på trafiken. Hemsida: ShaPlus Bandwidth Meter Ladda hem ShaPlus Bandwidth Meter Så här får du snabbare Internet – svensk gör det själv-guide! […]

 5. TkJ2008-10-06 at 19:30Reply

  Thomas: Stämmer. Men det är det som är så bra med Flashblocker – Flash-animationer visas som en grå ruta med en Play-knapp, så det är bara att klicka på dem som man vill ladda ner. :)

 6. Thomas2008-10-06 at 18:36Reply

  Tänk på att utan Flash fungerar inte Bredbandskollen.

 7. mary2008-10-06 at 17:09Reply

  Bra tips! Jag använder Down Them All (om:http://tinyurl.com/43fs52) som funkar bra också, särskilt när man kör trådlöst inbillar jag mig.

 8. Klang IT2008-10-06 at 16:04Reply

  John,

  Bra tips, men nu använder jag iofs Ubuntu för egen del. Det finns säkert en och annan person som läser här som har stor hjälp av ditt tips!

 9. John Ankarström2008-10-06 at 15:33Reply

  Klang: Du kan även göra detta med Windows inbyggda funktion. Högerklicka på en genväg på skrivbordet – Egenskaper. Här hittar du Kortkommando. CTRL-ALT plus det du vill ha. Perfekt, älskar det.

 10. Klang IT2008-10-06 at 11:47Reply

  Snabbkommandon eller tangentbordsgevägar är ruskigt effektivt när man väl har fått kläm på vilka tangenter man ska hålla ned samtidigt. Jag skrev själv en post där jag tipsade om KeyXL igår. På KeyXL hittar man genvägar till program som Word, Excel, Photoshop och IE mm.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.