TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Windows

4 gratis sätt att få Windows att starta snabbare

Skribent:
Publicerad: , 07:27
Uppdaterad: 2011-07-17, 23:43
Respons: 11 kommentarer

Snabbare Windows-start gratisOm du tycker att Windows startar långsamt, finns det många sätt du kan förbättra prestandan på – helt gratis. De här tipsen fungerar oavsett om du har XP, Vista eller Windows 7.

Det är inte speciellt svårt att genomföra de här sakerna och jag har försökt att förklara dem så enkelt som möjligt. Så om du vill snabba upp din dator, läs vidare!

När du startar Windows, kommer mängder av små program och tjänster att dra igång samtidigt, och det är dessa som drar ner hastigheten på uppstarten. Genom att städa upp bland dessa och stänga av sådant du inte behöver kan du förbättra prestandan.

Om din dator fortarande är seg efter att du testat de här lösningarna, kan det vara värt att fundera på en uppgradering. Det är dock inte gratis men om du vill få fart på datorn kan jag rekommendera att du skaffar mer internminne.

Har din dator 1 GB internminne eller mindre, kommer du med största säkerhet att uppleva en väsentlig skillnad om du uppgraderar till 2 GB eller mer.

Ett annat sätt att dra upp hastigheten på uppstarten, är att byta ut din gamla hårddisk mot en SSDSolid State Drive. Dessa kostar en slant idag, men tänk på att du inte behöver speciellt mycket utrymme om du bara ska använda SSD:en för Windows.

Fast innan du lägger ut en massa pengar på att uppgradera datorn, kommer här fyra tips för att gratis trimma prestandan!

1. Plocka bort autostartande program

När du köper en ny dator kommer den ofta förinstallerad med en massa bråte. Ett alternativ för att städa upp i en nyinköpt dator, är att använda gratisprogrammet PC-decrapifier. Det skannar igenom din dator och letar upp kända förinstallerade program.

Har du använt din dator i ett tag, utan att städa, finns det troligtvis också en mängd autostartande program i systemet. Speciellt om du har installerat många program. Flera programinstallationer lägger nämligen in autostartande verktyg som ser till att huvudprogrammet startar snabbare och letar efter uppdateringar. Visst fyller de en viss funktion, men de behöver inte köra igång vid varje uppstart.

Du kan lätt kontrollera hur många program som körs igång, genom att trycka Windows+R och sedan skriva msconfig. I verktyget Systemkonfiguration väljer du fliken Autostart. Här finns ofta en massa program.

Autostartande program i Windows

Ett bättre alternativ än Systemkonfiguration är gratisprogrammet Autoruns, som utvecklas av ett Microsoftägt företag. Det föredrar jag själv, även om det kräver lite datorvana. En bra detalj med Autoruns är att du får fram autostartande program som inte syns i Systemkonfiguration. Du kan högerklicka på program och välja att söka efter information på nätet.

Ett annat utmärkt gratisprogram är Soluto som passar såväl nybörjare som mer avancerade användare. Det hjälper dig att stänga av program och tjänster som slöar ner uppstarten av din dator.

2. Stäng av onödiga tjänster

I Windows finns en mängd så kallade tjänster, en slags verktyg som körs i bakgrunden för att hantera allt från nätverk till teman och Bluetooth. I och med Windows 7 har hanteringen av tjänster blivit smartare, men om du kör Vista eller XP kan det absolut vara värt att kolla upp det här.

Jag vill dock understryka att tjänster inte är något man leker med hur som helst. Om du stänger av fel tjänst kan du mycket väl göra så att Windows börjar strular eller slutar att fungera helt och hållet. Kontrollera därför noggrant innan du stänger av något.

Du hittar tjänster genom Kontrollpanelen. Sök efter tjänster och starta applikationen. Här hittar du alla existernade tjänster, och du kan se om de körs igång automatiskt eller manuellt, och om de är aktiva.

Tjänster i Windows

Programmet Advanced SystemCare V4 Pro hjälper dig att städa datorn, och det kontrollerar även om det körs onödiga tjänster.

3. Deaktivera hårdvara du inte använder

Har du alltid en massa USB-prylar inkopplade, trots att du inte använder dem, är det inte helt dumt och se över det. USB-minnen behöver kanske inte alltid vara anslutna till datorn, om du inte använder dem hela tiden.

Kanske har du hårdvara i datorn som du inte använder alls? Då kan du deaktivera den. Ett exempel, för lite äldre datorer, är diskettstationen. De flesta datortillverkare slutade installera diskettstationer för många år sedan men det finns fortfarande sådana som har dem. Använder du den inte, kan du stänga av den.

Enhetshanteraren Windows

Gå till Kontrollpanelen och sök upp Enhetshanteraren. Högerklicka på en enhet du vill stänga av, och välj Inaktivera.

4. Ändra boot-processen i BIOS

Det här är lite svårare, eftersom det finns så många olika BIOS. Exakt hur det ser ut beror alltså på vilket BIOS som din dator använder sig av. För att komma in i BIOS-inställningarna startar du om din dator och trycker på [Del], [F12] eller vilken knapp som det står upp startsekvensen. Det gäller att läsa rätt fort… Precis när datorn startar, och tillverkarens logotyp visas, syns texten Setup tillsammans med vilken knapp du ska trycka.

Väl inne i BIOS ska du leta efter något som heter Quick Boot. Ändra också den så kallade bootsekvensen till att börja med hårddisken – ofta är BIOS inställt på att boota från CD-ROM, följt av USB och sedan hårddisk. Om du aldrig startar din dator från CD/DVD eller USB finns det ingen mening att fördröja starten genom att låta datorn kolla av dessa enheter.

Bonustips: Rensa bland dina typsnitt

I nyare Windows, det vill säga Vista eller Windows 7, har hanteringen av typsnitt blivit bättre. Men mängden installerade typsnitt påverkar faktiskt starttiden, eftersom Windows kollar igenom dem när datorn startar. Därför är det en god idé att radera teckensnitt du inte längre använder. Gå till Kontrollpanelen och sök efter teckensnitt.

Radera typsnitt teckesnitt

Lycka till!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

11 kommentarer

 1. Stefan2011-07-23 at 21:02Reply

  Ska man ha en dator som startar snabbt så kan man lika bra aktivera viloläge. På min gamla nforce3-dator från ca 2005 tar starten 8 sekunder. Då har jag en gammal AMD Athlon64 754 2,2 gigahertz med 2 gigabyte ram. Förstår inte varför s.k experter alltid rekommenderar en massa värdelösa program (typ Soluto) som oftast bara sabbar för en nybörjare. Är själv utbildad inom IT och rekommenderar alltid folk att aktivera viloläge. Högerklicka på tom yta på skrivbordet, välj egenskaper, fliken skärmsläckare, knappen inställningar, fliken viloläge, bocka i aktivera viloläge, klicka verkställ, starta om datorn. När du stänger datorn väljer du att datorn ska sättas i viloläge. Detta innebär att allt som körs i minnet skrivs ner till hårddisken och sedan stängs datorn. När du startar datorn läses allt in i minnet igen och du kan fortsätta exakt där du var när du stängde datorn.

  • TkJ2011-07-23 at 22:09Reply

   Stefan: Du har helt missuppfattat syftet med artikeln…

 2. Anders2011-07-20 at 12:42Reply

  Tja Mac är långtifrån servicefri.
  Ett tips (som du tog upp) och som oftast är skälet till slöa datorer är alla program som autostartar. Rensar man i det träsket brukar det hjälpa upp mycket.

  • TkJ2011-07-20 at 13:12Reply

   Anders: Helt rätt – det är det jag gör allra först, såvida datorn inte är så paj att den inte startar… :)

 3. Jimmy2011-07-20 at 06:22Reply

  ”Mitt” allra…. ska det naturligtvis stå. :P

 4. Jimmy2011-07-20 at 06:20Reply

  Min allra bästa tips på hur man snabbar upp sin dator är följande: Köp en Mac. ;) /J

  • TkJ2011-07-20 at 09:59Reply

   Jimmy: Ditt tips är ungefär som att köpa en ny Saab när man fått punka på sin Volvo… :) Jag har både PC och Mac, och idag skiljer det sig inte speciellt mycket.

 5. marie2011-07-19 at 10:57Reply

  Men kanon då vet ja:)

 6. Björn Edvinsson2011-07-18 at 18:47Reply

  Ett klassiskt gammalt tips är också att avinstallera alla gamla webbläsare, mediaspelare och dvd-brännare, helt enkelt program, som du inte använt på månader. Förutom att det ökar utrymmet på hårddisken kan man ju också ha tur att bli av med lite autostartande program samtidigt.

 7. Internetblogg2011-07-18 at 13:25Reply

  Mycket bra tips, Ccleaner är också ett bra tips för de som vill resna upp lite på hårddiskarna, vilket faktiskt kan öka prestandan en del i alla fall.

 8. Lena2011-07-18 at 08:16Reply

  Hej Tommy!
  Gillar ditt blogginlägg och vem vill inte ha snabbare dator? Egentligen kan det väl aldrig gå tillräckligt snabbt.
  Skall kolla om det är något av tipsen jag vågar ge mig på. Men en tanke slår mig när jag läser hela inlägget. Det skulle vara kul att veta hur mycket tid man sparar. Jag menar, handlar det om någon enstaka sekund kanske jag lika gärna kan låta blir istället för att kanske lyckas med konststycket att ändra på någonting som gör att jag sedan får andra problem med datorn än att den startar långsamt.
  Skulle vara skoj att höra vad din erfarenhet är.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.