TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto

9+ tips för att ta roligare digitalfoton

Skribent:
Publicerad: , 14:56
Respons: 2 kommentarer

Ta bättre digitalfotonDu har en digitalkamera som du fotograferar med hela tiden, men om sanningen ska fram blir bilderna rätt tråkiga. Så vad kan du göra? Många går och köper en svindyr digitalkamera i tron om att bilderna blir bättre. Det är helt fel, så strunta i det. Den bästa kameran är den du har med dig, oavsett om det är mobilkameran eller en systemkamera för tio tusen.

För att ta bättre digitalfoton behöver du inte bättre utrustning. Du behöver kunna komponera dina bilder, och det är helt gratis. Det enda du behöver lära dig för att komma igång är ett par enkla tips, och i denna artikel får du grunderna!

Att bli en duktig fotograf handlar om att kunna komponera bilder, samt att du har fantasi. Det sistnämnda kan jag inte hjälpa dig med. Men även om du saknar fantasi och talang finns det några enkla regler att följa för att göra dig till en bättre fotograf.

Jag har precis kommit hem från en semesterresa, och på hotellet var det massor av föräldrar som sprang runt med sina nya digitala systemkameror och fotograferade sina barn. De fotande alltid uppifrån ner på sina barn och alltid med den interna blixten. Även om bilderna säkert hade jättemånga megapixlar kan jag garantera att de blev urtrista.

De här tipsen dedikerar jag till dessa föräldrar!

1. Klipp inte sönder objekt

Om du ska fotografera någon, se till att antingen göra en porträttbild eller en helbild. Klipp inte av människor så att bara halva benen syns. Samma sak är om du ska fotografera ett objekt, klipp inte sönder det.

tredjedelsregeln

2. Använd regeln om tredjedelar

Ett väldigt effektivt sätt att få snygga bilder är att dela in fotografiet i nio lika stora delar – det vill säga med två horisontella respektive verktikala linjer.

En del digitalkameror har denna funktion, annars får du låtsas att linjerna finns där. Regeln är att objektet, eller objekten, ska befinna sig där linjerna är. Ett vanligt fel är annars att placera objektet i mitten av bilden, vilket resulterar i riktigt tråkiga bilder.

Läs gärna på om fokuspunkter i din digitalkamera, så att kameran fokuserar på objektet och inget annat i bilden.

3. Se till att ha ordentligt med ljus

De flesta digitalkameror är inget vidare på att ta bilder i dålig belysning. Se till att det finns tillräckligt med ljus, och kolla så att ljuset faller rätt. Du vill inte få motljus, eftersom det gör objektet kolsvart, eller något annat dumt som att ha solen i ryggen och få med din skugga eller din reflektion i bilden.

Digitalfoto barn

4. Fotografera på rätt nivå

När du ska fotografera ett barn eller ett husdjur, gå ner till deras nivå. Ta inte bilder uppifrån, resultatet är att betraktaren tittar ner på personen vilket får den att framstå som svag. Samma sak gäller att fotografera nerifrån.

Kvällstidningar använder sig av denna metod för att få personer att framstå som svaga respektive starka. I en artikel om en elak chef, fotograferar man de anställda ovanifrån och chefen underifrån. Men det är inget du vill använda på dina familjebilder, såvida du inte vill få fram något speciellt.

5. Undvik den interna blixten

Så gott som alla digitalkameror har en inbyggd blixt, och den är alltid helt värdelös. Ljuset är alldeles för hårt, och bilderna blir platta. Dessutom skapar blixten röda ögon och får exempelvis akne och födelsemärken att markeras tydligt. Hud ser ofta flottig ut när man använder den interna blixten.

Om du har en systemkamera kan du köpa till en extern blixt som ger ett bättre ljus och som låter dig rikta blixten åt annat håll än rakt i ansiktet på objektet.

6. Använd diagonalen i actionbilder

Vill du få liv i en bild, exempelvis när du tar sportfoton eller andra aktionbilder, ska du se till att objektet i bilden skapar en diagonal linje – alltså antingen uppe från höger hörn ner till vänster, alternativt uppe till höger ner till vänster hörn.

För att se många exempel på detta, ta upp närmasta sportbilaga till en kvällstidning och titta på bilderna.

7. Justera skärpedjupet

Det så kallad f-värdet, alltså bländaren, kan justeras för att bestämma skärpedupet. Ju högre f-värde, desto mindre bländare och desto längre skärpedjup.

Ska du ta en porträttbild vill du ha kort skärpedjup, så att bakgrunden blir suddig och ger ett djup och liv till bilden, men om du ska ta en landskapsbild vill du ha långt skärpedjup.

Digitalfoto landskap

8. Låt linjer följa blicken

När du tar en landskapsbild, tänk på att det ska finnas linje som ögat kan följa. Vill du få djup i bilden, och markera avstånd, ska du se till att det finns något som löper från ena kanten in i bilden – det kan vara en väg eller en stenmur.

Komponera bilder

9. Komponera dina bilder!

Digitalkameran gör att du snabbt och enkelt kan ta bilder. Men det är verkligen inte fusk att komponera dina bilder! Om en ljusstake i bakgrunden ställer till det, ta bort den. Tänk på komposition och ovan regler när du fotar, istället för att bara peka och klicka utan baktanke.

10. Våga bildredigera

Fördelen med digitalfoton är att du enkelt att redigera dem efterhand. Våga göra detta, fast överdriv inte. Du behöver inte göra om alla dina bilder till sepia-färger, lägga på grynigt filter eller göra om dem till oljefärger… Här hittar du gratis bildredigeringsprogram.

Mer läsning:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

  1. TkJ2011-04-10 at 00:37Reply

    basse: Nu tänker du nog på slutaren…

  2. basse2011-04-09 at 19:35Reply

    men bländaren bestämmer ju hur mycket ljus man släpper in i kameran, Vilket gör att det antingen blir ljusare eller mörkare…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.