TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

Socialstyrelsen ger miljonbelopp till Elöverkänsligas förbund

Skribent:
Publicerad: , 22:37
Uppdaterad: 2015-01-21, 09:04
Respons: 3 kommentarer

Elöverkänslighet ger mycket pengarDet finns inga som helst bevis för att elallergi är en riktig sjukdom, men trots det betalar Socialstyrelsen årligen ut drygt 1,7 miljoner till Elöverkänsligas förbund. Pengar som annars skulle gå till organisationer som hjälper människor med riktiga sjukdomar.

Forskning har gång på gång bevisat att elöverkänslighet är helt psykologiskt. De som hävdar att de lider av elallergi drabbas av diffusa symtom i samband med att de tror att de är i närheten av elektromagnetiska fält. Trots avsaknaden av vetenskapliga bevis läggs mycket pengar på att ”elsanera” olika platser.

Smålandsnytt berättar idag om att Elöverkänsligas förbund får drygt 1,7 miljoner kronor årligen från Socialstyrelsen. De senaste fem åren har förbundet fått närmare nio miljoner kronor.

Dessa pengar har gått till att lura myndigheter och kommuner att spendera en massa på att ”elsanera” rum på vårdenheter och skapa så kallade lågstrålande zoner.

I år tilldelas de drygt 1,7 miljoner kronor. Det är flera hundratusen kronor mer än vad till exempel Alzheimerföreningen, Blodcancerförbundet, HIV-Sverige, Ung Cancer och Lungcancerförbundet får. [Källa: Smålandsnytt]

För drygt ett år sedan skrev jag om Strålskyddsstiftelsens vars syfte var att sprida vetenskapligt undermålig information om bland annat hur farligt det är med WiFi. Då kallade jag det för fear mongering – skrämselpropaganda, och det gör jag nu med.

Elöverkänslighet existerar inte

Det finns gott om forskning som gör klart att elöverkänslighet inte existerar. De symtom de påstått elallergiska personerna drabbas av har någon annan grund. Man har till exempel satt elallergiker i ett rum med datorskärmar, och när personerna trott att skärmarna var på har de drabbats av symtom.

Hanno Essén, docent teoretisk fysik, skriver på SVT Opinion om att elöverkänslighet inte finns. Han nämner att elöverkänslighet kom under 1980-talet, och frågar sig varför det tog 100 år efter elektricitetens införande innan folk började insjukna.

Flera kommuner erbjuder idag bidrag för så kallad elsanering för att hjälpa personer med påstådd elöverkänslighet. Detta trots att elsanering inte är stödberättigat.

Corren skrev i höstas om att Bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun vill att kommunstyrelsen tar bort bidraget – förhoppningsvis hoppar resten av kommunerna i landet på det här, för pengarna borde gå till viktigare saker.

Källa: DN

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Tommy2015-01-23 at 18:32Reply

  Att blanda in andra medmänniskors besvär, i din i övrigt välfyllda och intressanta sida, trotts all nedskräpning med oväsentlig reklam. Är för mig opassande och oseriöst. Det finns mängder av sjukdomar som man i vetenskapen inte funnit bevisat eller inte brytt sig om. Dyslexi, förr kallat att vara ordblind,,, ”något som man växer ifrån” Större delen av vårt konungahus har Dyslexi, många artister mm. Det växer inte bort.
  Samma med Astma och Allergi,, bara nått som går över inget att bry sig om,, födoämne och doftöverkänslighet sån´t trams..
  Nej folk mår illa av mängder av olika saker, och för att de gör det ska de inte bli hånade eller förödmjukade genom att,, påstå att deras besvär bara är ett påhitt, inget att ta på allvar..Om folk mår bättre av att vistas i en el-fri miljö,, så är det så för dem. Mig skadar det inte om de får en slant så de kan leva sina liv.

 2. Calle2015-01-21 at 06:55Reply

  Jag håller med dig när det gäller elallergi, men ditt påstående om Strålsäkerhetsmundigheten är ju direkt fel – det är en myndighet. som framför allt hanterar frågor som radioaktiv strålning och liknande. Strålskyddsstiftelsen är något helt annat.

  • Tommy k Johansson2015-01-21 at 09:05Reply

   Ah, det är jag som blandade ihop namnen… :( Jag ber om ursäkt och tackar för rättelsen! Nu har jag uppdaterat texten.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.