TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

Skräpet som förstör våra sökmotorer!

Skribent:
Publicerad: , 18:40
Uppdaterad: 2009-12-15, 18:28
Respons: 7 kommentarer

Har du provat att söka på ett test av något? Resultaten som listas är ytterst sällan några tester, utan mestadels skräpsidor från produktguider som inte innehåller någon väsentlig information. Det här är bara ett område som är drabbat av spam i sökmotorer.

Om du var med på Internet i mitten och slutet av 90-talet kommer du ihåg problemet med sökmotorerna då. Vad man än letade efter, bestod sökträffarna av länkar till porrsajter. Skälet var att de som drev porrsajterna var väldigt tidiga ute med sökmotoroptimering av det mer fulare slaget.

Google var en räddare

Nu har sökmotorerna fått bort det här och Google kom i slutet av decennieskiftet som en riddare i skinande rustning med sina nya smarta algoritmer. Helt plötsligt blev sökträffarna relevanta och allt var guld och gröna skogar. Så är det inte längre. Visserligen slipper vi porren, men istället är det SEO-spam och skräp som presenteras.

Google-spamI en krönika hos Business Insider skriver Paul Kedrosky om hur han försökte googla sig fram till information om vilken diskmaskin som var bäst. Det är helt hopplöst. Jag vet, för jag försöker ofta hitta recensioner av olika datorprylar inför research, och vill jag ha väsentlig information får jag klicka mig fram till tredje eller fjärde sidan i sökresultaten, för det som Google presenterar överst är spam.

Google has to know this. The problem is too big and too obvious to miss. But it’s hard to know what you can do algorithmically to solve the problem. Content creators are simply using Google against itself, feeding its hungry crawlers the sort of thing that Google loves to consume, to the detriment of search results and utility. [Business Insider]

Men som jag skrev inledningsvis, handlar det inte bara om produkttester. De allra flesta områden är drabbade. Gigantiska webbsajter som About.com dyker upp i tid och otid med sina sökordsspammande pseudoartiklar. Den här typen av webbplatser har som affärsidé att mangla ut tusentals och åter tusentals tråkiga och meningslösa skräpartiklar att mata sökmotorerna med. Vinsten är stora mängder trafik och missnöjda besökare som snabbt klickar sig vidare – ofta via annonslänkar.

Content farms – kvantitet framför kvalitet

Hos ReadWriteWeb har Richard MacManus skrivit en intressant atikel om hur ”content farms” (sajter som About.com) fungerar och varför de förstör webben. Kvantitet är oftast viktigare än kvalitet i sökmotorerna. Tekniskt sett kan jag förstå det. Det är inte lätt att ta fram en algoritm som bedömer kvalitet.

Right now ’quantity’ still rules on the Web, ’quality’ is hard to find. Perhaps that’s why Reuters is betting on the subscription model – it hopes that consumers will just subscribe to quality content, thereby removing the need to search for it. I think there’s something to that, which if true implies that Google will become less relevant in the future. Should Google be worried about that? Yes; and they are. [ReadWriteWeb]

Ska man få bukt med den här formen av skräp måste man nog ta med en mänsklig bedömning. En väg att gå, som Google har testat, är att låta besökare betygssätta sidor genom att ge dem, bokstavligen talat, tummen upp eller ner. Det är samma taktik som exempelvis Pusha använder.

Omöjlig lösning?

Problemet med det här är att besökare som gillar specifika sajter kommer att ge deras sidor höga betyg – vilket gör att mindre sajter inte har en chans, även om deras innehåll skulle vara bättre. Folk är inte objektiva i sina bedömningar. Då är det återigen kvantitet framför kvalitet.

Det här är alltså inte alls lätt. En fungerande algoritm går inte att skapa, och människor kan man inte lita på. Kvar är då att svartlista sajter som producerar dåligt material. Men det är helt uteslutet. Bortser man från censurfrågan, så vem ska bedöma vad som är bra och dåligt? Google? Staten? Jag?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. Kortbloggat:Digitalpr.se-2009/12/212010-01-05 at 15:00Reply

  […] Skräpet som förstör våra sökmotorer! […]

 2. sture ögren2009-12-19 at 19:45Reply

  En lösning vore att jag skälv kunde ”svartlista” sidor som jag inte alls är intresserad av, typ ”skräppost-markera”.

 3. Webbdo2009-12-18 at 11:57Reply

  Jag kan inget annat än att hålla med. Men visst så gillar jag varken about.com eller Wiki. Dessa har en förmåga att dyka upp på extremt många sökningar. Men dock så håller sig about.com borta från de svenska sökresultaten relativt bra.

 4. Dirlewanger2009-12-18 at 10:00Reply

  boring artikel – vore väl rimligt att du presenterade en eller fler möjliga lösningar – nu framstår det som att problemet är olösligt och att vi måste leva med spam resten av våra liv alternativt preminuera på kvalitetssidor – fast då har vi väl mer eller mindre uppfunnit pappersmagasinet igen med periodicerad högkvalitativ journalistik. sen kan du nog hoppa över spamburken – jag inbillar mig att det finns bättre sätt att illustera problematiken – denna burk känns lite outdated
  /D

 5. Aemony2009-12-18 at 08:15Reply

  Jag antar att detta beror från fall till fall men jag kan verkligen inte hålla med om att allt på första sidan alltid är skräp. Jag hittar alltid de relevanta sidorna högst upp på första sidan och har aldrig behövt bläddra mig vidare till andra eller tredje sidan på flera år. Men det är också för att om jag inte hittar relevanta resultat på första sidan förbättrar jag min sökning med mer eller mindre relevanta termer för det jag letar efter, istället för att skylla på att Google inte vet exakt vad jag letar efter.

 6. Magnus2009-12-18 at 02:21Reply

  Jag håller inte med om att det är så mycket skit som det sägs, jag skulle vilja påstå att våra krav snarare höjs kontinuerligt och det är förutom en faktor som gör att vi tycker det blir mer spam också ett bevis för motsatsen.

  Jämför vad vi tittar på i ett sökresultat jämfört med för några år sedan, vi tittar mycket mer på den allra första länken idag, som om vi förväntade oss att Google alltid skulle ha rätt.

 7. phat^trance2009-12-17 at 19:21Reply

  man borde kanske kunna blanda in twitter o hur många RT sidan har fått osv?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.