TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

Sökmotorer: De bästa sökmotorerna bortom Google!

Skribent:
Publicerad: , 09:46
Uppdaterad: 2013-05-13, 14:09
Respons: 24 kommentarer

SökmotorerSökmotorer finns det gott om, även om de flesta tänker på Google när man säger sökmotor. Google är tveklöst den mest populära sökmotorn här i Sverige, och det lär inte ändra sig det närmsta taget. Men om du vill prova något annat finns det gott om sökmotorer som inte är Google!

Idag finns det många specialiserade sökmotorer som låter dig söka inom vissa genrer. Flera av de heltäckande sökmotorerna som fanns för ett par år sedan har dukat under i skuggan av Google, och istället har alltså nischade söktjänster växt fram. Men visst finns det fortfarande renodlade alternativ till Google som sökmotor.

Artikeln är helt omskriven i maj 2013.

Den här artikeln om sökmotorer publicerades första gången i december 2007. Sedan dess har det hänt en hel del, så innehållet blev inaktuellt. Eftersom bloggposten fortfarande är populär och får en hel del trafik från just sökmotorer, har jag uppdaterat den. I maj 2013 publicerade jag den nya artikeln som du läser nu.

Byt sökmotor i webbläsaren

Idag brukar vi sällan gå till sökmotorernas hemsidor för att leta efter något. Istället görs sökningarna direkt från webbläsarens adress- alternativt sökfält. Google Chrome och Internet Explorer har skalat bort sökfältet, medan Firefox fortfarande har kvar det (även om det kan inaktiveras). Sökningar görs direkt från adressfältet. Skriv in din sökfras och tryck Enter.

Nu görs en sökning i den sökmotorn som du har angivit som ditt val. För att ändra den i Google Chrome väljer du Verktyg -> Inställningar och under fliken Inställningar skrollar du ner till Sökning. Här kan du välja en annan sökmotor.

Andra sökmotorer i Chrome

Om du använder Internet Explorer väljer du Verktyg -> Internetalternativ och under fliken Allmänt hittar du Sökning, där du klickar Inställningar. Nu öppnas fönstret Hantera tillägg -> Sökleverantörer. Högerklicka på en sökmotor och välj Ange som standard.

I Firefox finns det som sagt fortfarande ett sökfält. Till vänster i fältet visar en liten logga vad det är för sökmotor som används. Klicka på den för att byta sökmotor, eller för att välja Hantera sökmotorer där du kan ändra listan.

Sökmotorer som inte är Google

Här nedan har jag samlat ihop ett antal sökmotorer som inte är Google. Du får gärna komplettera med ännu fler, genom att lämna en kommentar med länk här nedan under artikeln.

Sökmotorer Bing

Bing

Microsofts har provat flera koncept inom sökmotorer genom åren. Länge hette sökmotorn något med MSN, men numera går den under namnet Bing. Bing är en generell sökmotor i samma stil som Google. På några sätt är Bing bättre än Google, på några sätt inte. Det är mycket en smaksak, för sökresultaten som Bing presenterar håller som regel hög kvalitet. Ofta blir sökträffarna annorlunda vilket gör att Bing och Google kompletterar varandra.

Sökmotorer Blekko

Blekko

Sökmotorn Blekko vill skapa en söktjänst som är fri från spam, och där man vill kunna leverera högkvalitativa sökträffar istället för kvantiteter. Att man vill vara spamfria innebär att Blekko utesluter till exempel så kallade ”content farms”. Det är sajter med tonvis av värdelöst material skrivet av alla möjliga, och syftet är att bygga massor av material inom alla nischer och därigenom positionera sig bra i sökmotorer. Andra spamsajter är sådana där affiliatesajter som är skapta uteslutande för att lura in folk från sökmotorer, med hjälp av SEO-arbete, och tjäna pengar på annonser och affiliateprogram.

Sökmotorer Ask

Ask

Ask är en av de sökmotorer som funnits i en evighet, med Internetid räknat. Tidigare gick sökmotorn under namnet Ask Jeeves, och Jeeves var en slags avatar i form av en betjänst. Numera har Jeeves gått i pension men själva sökmotorn finns kvar som Ask.com. Sökmotorn är avsedd att svara på frågor. Du använder Ask för att få reda på information om något specifikt. Du kan till exempel fråga om information om en känd personlighet, eller något liknande.

Sökmotorer DogPile

Dogpile

Dogpile är en så kallad metasökmotor. Det betyder att det inte är en egen sökmotor, utan att den använder andra sökmotorer för att samla ihop sökträffar. Dogpile använder sig bland annat av Google, Yahoo! och Yandex för att plocka ut de bästa sökträffarna och sammanställer dessa till en resultatlista med de bästa träffarna. Istället för att söka i flera olika sökmotorer kan du alltså använda en metasökmotor för att göra en sökning i flera tjänster samtidigt.

Sökmotorer GoodSearch

GoodSearch

Egentligen erbjuder GoodSearch inget unikt i själva sökfunktionaliteten, eftersom de använder sig av Yahoo! som sökleverantör. Du får alltså samma resultat hos GoodSearch som hos Yahoo!. Skillnaden ligger därmed i att GoodSearch har ett gott syfte. De säger sig nämligen donera ett cent (en penny) varje gång du gör en sökning här. Innan de börjar donera pengar behöver du bestämma var någonstans dina pengar ska gå, och det gör du via söktjänstens förstasida.

Sökmotorer Info.com

Info.com

I likhet med Dogpile är Info.com också en metasökmotor som sammanställer sökträffar från flera sökmotorer i en enda omfattande lista. Info.com använder sig av Google, Yahoo!, Bing och Yandex för att göra sökningar och sedan lista de bästa träffarna för dig. Både Dogpile och Info är relativt snabba trots att de utgår från andra sökmotorers träffresultat.

Sökmotorer Search.com

Search.com

Search.com är ytterligare en metasökmotor. Den använder sig bland annat av Google och Blekko för att hitta sökresultat. Sajten är inte speciellt snygg och det finns lite väl många fula sponsrade länkar över och under sökresultatet. Men det finns en del fördelar som kan tilltala. Bland annat har Search.com ett antal sökkategorier, varibland Downloads kanske är mest intressant för läsare av TkJ.se. Under Downloads kan du nämligen söka efter program för Windows och Mac.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

24 kommentarer

 1. Christian2018-12-07 at 10:33Reply

  duckduckgo.com verkar vara det bästa för att behålla din integritet och slippa reklam baserad på sökhistorik

 2. mararc2014-06-23 at 16:14Reply

  Jag har också hittat en bra sökmotor som kallas Ecosia, det är en sökmotor som tydligen planterar träd också, verkar super för alla miljöälskare!

  http://www.ecosia.org

 3. Arnold Wikström2012-09-30 at 14:43Reply

  Varierande teman, välkomna att besöka denna sida.

 4. Ola2012-08-13 at 03:35Reply

  Lustigt.. när man gör en sökning på
  Google:

  corruptio.blog.com
  ..så får man upp en OTÄCK varningssida..akta sig..besök Ej..

  Men.. när man testar att besöka samma länk via ALLA de andra nämnda sökmotorerna.så…nej..ingen varning..hur kommer det sig?

  • Karin2014-12-10 at 02:21Reply

   Jag har inget emot Google ”per se” förutom att dom vill ha total KONTROLL över allt jag gör på nätet numera. Till och med mina gamla RADERADE bloggar har nu dykt upp. Och när det gäller min gamla hotmail så har de omvandlat den till Outlook, osv, osv. Vad gör man för att behålla sin integritet?

   • Mallagan2018-05-01 at 21:48Reply

    Hotmail och Outlook är bara ett namnbyte, och har inget med Google att göra, de ägs av Microsoft

 5. BILGIGANTEN2011-09-08 at 17:41Reply

  vilken bra sida om man vill ha bra sökmotorer.
  jag vill synas på alla sökmotorer hur ska jag göra???

 6. Ella2011-05-06 at 15:44Reply

  Bra inlägg!

 7. Lisa2010-08-20 at 15:02Reply

  http://se.growyn.com/ och ne.se

 8. Christer2010-02-03 at 16:16Reply

  Hej,

  Vill tipsa om vår sökmotor för PowerPoint presentationer som är helsvensk och den enda i sitt slag: SlideFinder.Net

  Mh,
  Christer

 9. David2010-01-28 at 20:25Reply

  Google är nummer ett när man söker brett. Men vid specifik sökning är specialiserade sökmotorer överlägsna! kolla bara in hitta.se eller http://www.inredamera.se som två exempel!

 10. Simon2009-11-15 at 17:19Reply

  Google, Yahoo och Bing är väl de enda som har någon marknadsandel att tala om, sen kan man ju gilla någon av de andra för att de är annorlunda.

  Även om Google generellt ger bäst resultat blir man ibland trött p å att alltid få en wikipedia artikel som första, andra eller tredje resultat. Google lägger så stor vikt vid populära, stora sites att det kan vara svårt att hitta intressanta nich sidor.

  Jag håller själv på att utveckla en sökmotor (se Secret Search Engine Labs) som använder sig både av linkar och sidans innehåll för att bygga index.

  In av utmaningarna med en sökmotor är att bestämma vad man INTE ska indexera. Google har hittat över en trillion URL:s på nätet men de indexerar inte alla (a href=”http://googleblog.blogspot.com/2008/07/we-knew-web-was-big.html”>googles blog) eftersom mycket av det som finns är automatgenererade sidor som inte är intressanta.

  Det finns två nya sökmotorer: Cuil som har eget index på över 100 milliarder sidor och Wolfram Alpha som söker och kombinerar information från olika databaser för att svara på dina frågor.

  Simon

 11. Linda Svensson2009-08-07 at 13:48Reply

  Det finns en anledning till att många använder Google, det är att den oftast har bättre algoritmer för sökning. Söker du på tex altavista och sen jämför med Google, så får du inte samma resultat. Googles resultat baseras mer på antal länkar till sajten och Altavista tex baseras mer på text innehållet. Därför kommer det upp fler uppsatser och bloggar på altavista än google.

 12. Henrik2009-06-16 at 21:46Reply

  Du glömmde bing

  • TkJ2009-06-16 at 23:54Reply

   Henrik: Nej – inlägget postades som du ser under 2007, långt före Bing fanns på kartan…

 13. Emil Freding2008-12-24 at 10:08Reply

  Jag tror, även om det kommit smarta (-re?) alternativ än Google, inte att Google kommer tappa nämnvärt, snarast tvärt om, Google som företag har bara lagt i första växeln ännu, men är på god väg in i den andra. Med Chrome utnyttjar dom sin sök- och server-potential på ett mycket konstruktivt och innovativt sätt. Dom visar att dom verkligen annamat Open Source-världen genom att utan förbehåll bygga en kraftfull clean browser, baserad på WebKit, till stor del utvecklat av Apple. Att ingen i deras Developers Forum förnekar att det nu är ett eget operativsystem på väg tyder på att dom redan är i närheten. Windows baseras sen ett par generationer helt på Explorer, och med tanke på att Chrome har en EGEN processhanterare, så är resten inte långt borta. gOS-Linux torde inte va alltför långt borta, och att dom springer om Windows 7 tror jag knappast är orealistiskt. Ett OS kombinerat med deras andra applikationer och serverkraft… då är det inte långt till att Microsoft får lämna över pinnen för gott. Det enkla faktum att gemene man åtminstone UNDER en sessions surfande med väldigt hög sannorlikhet passerar Google.com, de flesta redan vid starten, säger en del om deras marknadsföringspotential. Hur många behåller Microsoft.com eller MSN.com som startsidor, eller surfar förbi dom vanemässigt idag? Metasökmotorer kommer tyvärr aldrig bli lika snabba som google, och Chromes direktsök i adressraden som blandar googlesökning med tidigare visade sidor och allmänt populära sidor i en perfekt avvägd blandning, kommer garanterat göra sitt till att Google inte tappar greppet i första taget. Även om andra alternativ växer, så plockar alltså Google marknadsandelarna från Microsoft på ett slugt sätt, trots att Microsofts Live-search knappast har en stor bit av kakan själva. Personligen bet jag länge fast vid AltaVista, men tyvärr, dom håller inte måttet ens för mer vetenskapliga och litterära sökningar, vilket vart deras styrka ända sedan Google började plocka poäng hos den stora massan.

  • hassanisaba2013-07-04 at 12:22Reply

   @Emil: Google säljer information om din personlighet till andra
   företag. Ren jävla ondska. Vart man än surfar så bläddrar webbläsaren
   förbi googleanalytics, även om man skriver direkta adresser.
   Så om man inte vill att Google ska veta vad man tänker, så får man ge fan i hela internet.

 14. Alf Helin2008-09-06 at 10:51Reply

  Tror inte alla att Google kommer att tappa, snarare tvärs om. Gjorde sökningar häromdagen i både AltaVista och Google där resultaten inte var i närheten av varandra. Bland de tio första träffar Google gav var 6 mycket bra och ingen av dem fanns med i AltaVistaträffarna.

  Körde mycket på AltaVista förr men tycker inte den nu går att jämföraa med Google.

 15. frida2008-08-06 at 15:12Reply

  vilken bra sida om man vill ha bra sökmotorer.

  det kommer jag att ha nytta av i plugget och i framtiden

  tack för hjälpen

 16. Fredrik2008-03-23 at 01:55Reply

  Hej! Hur får jag mest besökare till min webbadress? Var ska jag satsa på? Inom annonser vad fungerar? Tack på förhand!

 17. TkJ2008-02-04 at 10:51Reply

  Nicklas: Jag glömde inte den – jag kände bara inte till den. :)

 18. Nicklas2008-02-04 at 10:29Reply

  Du glömde att nämna Wikiseek som om jag har förstått det hela rätt baseras på länkar i Wikipedia.

 19. Anderson2007-12-27 at 06:47Reply

  http://www.PolyCola.com Search Engine: Google, Yahoo, Live, Ask, AOL, Dogpile, Altavista…

 20. Christian Rudolf2007-12-26 at 14:30Reply

  Jag använder faktikst StumpleUpon ibland. Vill också slå ett slag för pusha.se. Pusha är faktikst en typ av sökmotor om än något underutvecklad men eftersom den är mänskligt editerad har den defentivt ett värde!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.